Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Значи аз нещо не чувам като хората :D
Утре ще го чуя на мониторите, за да добия малко по-добра представа :)
Благодаря ти, за отделеното време :P

Отговорено

Скалъпих и аз нещо набърже. Иска още играчка, да се напаснат разни нива с аутомейшън, но не ми се занимваше толкова подробно. Има съвсем умерена компресия и това е умишлено. ;)

http://babythomas.name/Audio/NOTH-BabyThomasMix.mp3

Според мен основният проблем остават чинелите, след това еднократно записаната китара.

П.П. Можело е да експортнеш като стерео само "наистина стерео" траковете... :)

Отговорено

Имаш подобно на моето виждане на нещата,  но на мен ми идва вокала малко тих, честно казано. 

Иначе басът много ми харесва. Как си го направил? 

А това за стереото, изобщо не съм се и сетил :D

Отговорено

Имаш право, всеки с вижданията си и вкуса си. Идеята е да чуеш различни варианти и да помислиш как да доближиш нещата в твоя микс до тези, които ти харесват в чутите примери. :)

Да, басът стана прилично добре. Дублирах файла на два трака и му сложих два софтуерни Bass Amp-а с различни пресети - единият по-нисък и плътен за обем, а другият по-хапещ. Сам по себе си никой не става ако е единствен бас трак в микса, но комбинирането им прави нещата доста по-интересни. ;) Освен това има и малко компресор, но той е по-скоро козметичен, отколкото коренно променящ звука.

За вокала не си много в грешка. Ще се опитам да обясня моята гледна точка. На куплетите пеенето е тихо, без тяга, почти като нормален говор. Това като се усили на мен специално ми звучи малко странно - изпято леко и внимателно, но се чува по-силно от цяла рок банда?!?! Затова предпочетох да е леееко по-тих, но да е по-естествен. Също така когато там го вдигнех - на припева избиваше над всичко. Трябваше или да се цепи на два канала или да се ползва аутомейшън за частична корекция. Но не го направих, щото съм мързел. :D

Ако искаш прати един МИДИ трак на барабаните да се опитам да ти ги пооправя и експортна с моя плъгин. Може да стане по-добре пък... :P

Надявам се и други да се включат, траковете са интересни за проби. ;)

Отговорено

Ахам, ние с моя басист правихме някакви такива схеми. Даже на 3 канала пробвахме и изглежда това е начина, на този етап :D
Та няма проблеми, всички ни мързи понякога :D

Мислех на ЛС, ама ако някой друг реши, че му трябват, да може да си ги дръпне.  :drummer: 
http://dox.bg/files/dw?a=25a1c9fa62

Отговорено

Да се изцвъкам и аз по темата. Парчето, като цяло, е яко. Викам си "Я да видим ко ше стане със симулация на две записани китари...." Та в общи линии основната китара е в ляво и дясно, както би трябвало да бъде. Не съм си играл изобщо и снощи около полунощ за 10 мин сътворих ето това

https://soundcloud.com/martist/noth-demo-mix

Отговорено

Аз да се включа с по-яки барабани и по-напомпен, но все пак в разумни граници, микс. ;)

http://babythomas.name/Audio/NOTH-BabyThomasMix-SSD.mp3

Отново си има бъгчета и иска манипулации с automation на няколко трака, но няма да печелим Грами, я... :P

Отговорено

Как, няма да печелим грами... да не съм чул! Хората само с един shure sm57 албуми-класики правят ние не можем... :D
Иначе интересна гледна точка имате всички, чакам и микса на Mairomaster и да си направя анализите  :music336: 
Meрси на всички, които се включиха дотук. Наистина ми е полезно, пък и надявам се не само на мен :)

Отговорено

Имах доста работа през седмицата, но с малко закъснение и аз пристигам.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/59307400/Noth%20-%20Thanks%20for%20the%20chance%20%28mairomaster%27s%20mix%29.mp3

Реших да използвам твоите барабани, понеже и ти си ги ползвал, да видиш какво може да бъде направено с тях. Иначе с добри семпли и баба/Baby Thomas може :P (майтапче де)
Използвал съм стандартните EQ, компресори и envelope shaper-a на Cubase за повече атака. Тайното ми оръжие в случая беше Soundtoys Decapitator, много добър плъгин, силно го препоръчва.
Имаше разни проблеми с отделните писти. Примерно силно изместената вляво панорама на overhead-ите, bleed от касата в долния микрофон на соло барабанчето и други по-дребни. Прочети опътването на Ez Drummer и ще се научиш да избягваш подобни грешки.

За китарите съм използвал EQ. Забелязах, че има пукания на някои места, трябва да внимаваш при записването. Също и editing-a не беше перфектен, хубаво е като заглушаваш местата където не свири дадената китара, китарната партия да почва и свършва точно на време. В твоя случай на няколко места е оставен шум преди реалното започване на партията и също има шум след завършването. Също някои fade-ове са леко пресилено по мое мнение. Това не са големи проблеми де, но е хубаво да се учиш да правиш editing-a както трябва ;)

Много кофти е това със моно китарата, та се опитах да я направя стерео до колкото може. Копирал съм моно частите на 2 писти, като едната избързва с 15 ms, а другата изостава с 15 ms. Тези времена се нагласят на ухо, като се следи за фазови проблеми. За допълнителна разлика в звука на двете, така че да стане по-достоверно стереото съм използвал леко различни EQ настройки, както и съм прибавил съвсем лек chorus на двете, пак с различни настройки.

За баса съм използвал широко известната техника, която Baby Thomas спомена по-горе. На ниската писта имам доста компресия, ниските е хубаво да са стабилни и плътни. На високата също има компресия и limiting, че да звучи равно през песента. Високата писта е прекарана през TSE Bod и след това през Ampeg SVT-4 Pro симулацията на Amplitube.

Вокалите - EQ и компресия, plate reverb. Също съм прибавил малко saturation за злоба :P

На master bus-a един Ozone 5 за ниво.

И това е общо взето, ако имаш въпроси казвай. Поздравления отново за яката песничка. Дай повече информация, група ли си имаш, колко човека сте?

Отговорено

Лооол, доста ми харесва. Огромни благодарности, братле, много ми помагаш. 

Ъмм, имам въпрос конкретно за китарите. Стерео ли трябва да са по принцип?

Пуканията, може би понеже в случая са записвани малко аматьорски като цяло, но за в бъдеще мисля, че се справих с този проблем :D

Иначе за групата - да. Noth се казваме. Две години съществувахме като трио, но най-после (преди месец) си намерихме и втора китара и нещата отиват към по-добре вече. 
http://www.youtube.com/user/Nothbg/videos?flow=grid&view=0 
Тук го има и първото ни записче, ама на мен нещо не ми хареса как стана.. но благодарение на това, надявам се следващия да е по-добър :D

Много ти благодаря и като цяло за идеята да кача песента тук ;р ако се сетя какво друго, ще питам, а грешките, които правя ще се постарая да ги поправя  :greenangel:

Отговорено

Китарите конкретно за стила, а и при доста други стилове са стерео по принцип. Идеята е че звучи по-отворено песента, както и в средата остава място за вокал и бас. Заслушай се в коя да е популярна рок/метъл песен и ще забележиш.

Групичката ми харесва, свежи идеи имате. Продължавайте все така!

П.П. Миксовете на песните в youtube кой ги е правил?