Jump to content
Българският форум за музиканти

Ъгълът на чичоМито II


travelcaster2

Recommended Posts

От великите класически композитори Дебюси е този, който (понякога) използва пентатониката като главно изразно средство. В момента се сещам за "The Girl With The Flaxen Hair". Естествно Дебюси, както и всички останали от "големите", не се ограничава само в пет тона, а използва всичките 12, че и си модулира без предупреждение и без да се вписва в някакви приети норми. Това обаче май го прави "псевдо" за твоя агент. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 56
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Дебюси, Равел, Скрябин и много други са гениални модерни симфоници. Те подсказват насоките на джаза с предпочитанията си към импресионизма, експресионизма и неокласицизма.

"Псевдо" наричам някои от преди 400 години. Европейската мажор/минор система е стъпила върху църковната музика. Оттогава до сега има огромно развитие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Открих едно видео на Bobby McFerrin за силата на Пентатониката. То потвърждава моята теза от пост N33. Публиката сама отгатва кой е логичният следващ тон от Пентатониката...

http://www.youtube.com/watch?v=ne6tB2KiZuk

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Размисли II

Ритъмът

   Ритъмът е закономерно, системно повторение на еднакви музикални елементи. Той е присъщ на редица явления в природата като прилива и отлива на морските вълни, редуване на ден и нощ, дишането, биенето на сърцето. Ритъмът присъства в различните видове изкуства - поезия, архитектура, хореография и др.

Дълго време съм си мислил, че ритъмът е равностоен по значение на хармонията и мелодията и е един от тези три инградиента на музиката. Но не съм бил прав.

   С многобройните си елементи той въздейства на хармонията и мелодията и става част от тях.

   Нотните стойности, тяхното "особено деление", паузите, подобни на вдишването, акцентите и артикулациите, суингирането, пулсирането, синкопирането, полиритмията, метричната модулация и др. елементи го правят по-значим. Има и т.н. "хармоничен ритъм". Формата на пиесите също е ритмична структура: Блус в 12, 16 и 24 такта, ААВА, АВАВ. Какво да кажем за Африканската екзотична полиритмия, Латино ритмите, Clave Beat, различните танци. А за познатите в нашите ширини неравноделни размери!

   В полза на ритъма са създадени стотици инструменти, принадлежащи на ударните и перкусиите.

   Има много популярни песни - фолклорни, коледни, детски. Ако се свирят или пеят без оригиналните ноти, само с една нота, дори с различни от оригиналните ноти, само с ритмиката на песните те стават РАЗПОЗНАВАЕМИ! Да не запявам "Тръгнал кос" или "Котешкия марш".

   Въз основа на всичкото това бла, бла аз, чичоМито дефинирах Първия закон в Музиката:

"Ритъмът е мъжът, Хармонията е законната му съпруга, а Мелодията е неговата любовница". :rulez:  :girl_cray2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ритмични размисли в/у някой бразилски стилове :)

 

Ритмични патерни за бразилска музика - боса нова , самба, баяо , шоро и фрево. :)

Всичките са от труда на Нелсон Фариа - Brazilian Guitar Book :)

Сметнах, че все ще влязат от полза на някой. :)

 

http://parsekguitars.snimka.bg/arts/rit-m.761614

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...
Отговорено (Редактирано)

Размисли III

Форумен хит

Отдавна се говори за песен на форума. Нали сме музиканти, това го можем. Но защо не става? Вероятно има идеи, но всеки си ги пази за свои проекти. Разбираемо е. Затова предлагам да работим "по модел". Проверен, работещ модел. Песента може да не е авторска, а кавър. Давам два примера с огромни наши хитове. "След десет години" е италианска песен, кавър на ФСБ. Но прекрасният текст и изпълнение я прави легендарна. "Блажени години" е шофьорска песен на Earl Green - "Six Days on the Road". Текстът на Георги Минчев и великолепното му изпълнение я правят любима за поколения.http://www.youtube.com/watch?v=BwPTYimAE7E

Изводи

1. Тексът и заглавието правят песента. Заглавието "Форум Блус" е само работно. Може да бъде "Стачка Блус", "Протест Блус" или всякакво друго. Стига да е атрактивно, да има послание и находки в текста.

2. Стилът? Моето предложение е да бъде рок блус. Защо? Защото блусът е песенна форма, познаваема, популярна и предвидима. Огромен процент от рок песните са в блус хармония. Добрата публика е подготвената публика. Тя познава операта или симфоничното произведение, но е любопитна как диригентът и артистите ще го представят. Феновете на рок групите знаят песните им, но ходят на концертите и ги пеят с тях.

Видът на рок блуса, бавен, бърз, минорен, мажорен, 12 такта, 16 такта, 4/4, 6/8 може да се определи с предложения или анкета. Модераторите, които добре познават членовете на форума могат да определят няколко мениджъри и супервайзъри по проекта. Малко жури да пресява получените аудио предложения и идеи.

3. Ансамблово изпълнение с много певци и инструменталисти по модел на "We are the World" на М. Джаксън и Л. Ричи, продуцирана от Куинси Джоунс. И Българската реплика "Времето е наше" на Борис Карадимчев. Всеки ще изпее по една фраза, всеки ще изсвири по една част от солата или орнаментните части.

Аз си заплювам (както животните припикават собствен параметър) 4-тия такт на блуса.

За важността на 4-тия такт ще говоря в Размисли IV. :) 

Давайте предложения по всички пропуснати от мен неща.

Редактирано от travelcaster2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

:godbless:

Идеята е страхотна! Този форум има потенциал да бъде №1 !

 

ПП. Ако е нужен някой да се включи с фалшивост, налице съм  :girl_cray2: .

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти си безценен в помощта към музикантите в инженерната част. Не останаха специалисти по звукотехника. Остана ни само ти.

А какво е звукотехника? Вселена от теми, преплетени през еволюцията на аналоговата към дигиталната техника (в помощ на звука) и обратно - към връщането на ламповите усилватели и лентовите магнетофони. На фона на субективизма на музикантите. Сложна инженерно психо-физична материя. Но имам наблюдения, че се справяш.

По отношение на форумния хит ще се намери роля на герой, от когото не се иска фалшивост, както ти казваш а свеж наивитет. Имай пред вид, че хонорари не са предвидени. :yahoo:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето една моя "наивна" идея в суров вид, но с готова мелодия и хармония. Неаранжиран демо вариант за китара, цигулка флейта, акордеон, хармоника и свиркане с уста. Нарекъл съм я "Марш на трубадурите". Измислил съм я когато бях на 17г. Може да я преработвате структурно както искате стига да си пасне с готин текст.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 10 months later...

Размисли IV

   Добрият музикант трябва да притежава много качества. Да погледнем две от тях.

   Умението да свири в ансамбъл. То е комплексно. В мелодичния, хармоничен и ритмичен контест на пиесата той се вписва в изявата на колегите си. Тогава казваме, че членовете на оркестъра, състава или групата са "сработени".

   Това умение му помага и в семейния живот.

   При транскрибиране добрият музикант използва друго свое качество. Слух. Той чува избирателно само един инструмент от общия аранжимент и го нотира. Значи освен да чува може и да не чува. Изключва слуха си за останалите инструменти.

   Това много помага в семейния живот.

   Когато съпругата бърбори нещо на тема празнотемие той цъква бутончето "off". И е щастлив. Малко хора го можем. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еееееех.... току-що установих колко път имам още до истинката музикантщина :)

Чувам всичките жени около мене ... още :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.