Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте, днес ми подариха лампово кубе(всъщност глава и кабинет отделно) с 3 броя лампи ECC83, и 4 броя 6П3С(мисля, че EL34 или EL84 са аналози). Главата има вин на Marshall JMP:

http://img.2dehands.nl/f/normal/14203615.jpg

Разликата е, че вместо копчета има CK ключета, плочката с надписите е сребърна, не златиста, и на главата има голяма синя табела, направена от ламарина, на която пише "The Imperial" с изчанчен шрифт.

Като го отворих, видях че почти всички компоненти вътре са чешки или СССР-ски, трансформаторите за завидно големи. Също така стойностите на компонентите около крайните лампи имат известна разлика от JMP -то доколкото успях да видя(може би за да се осигури работна точка на руските крайни лампи).

Кабинета към него е много странен - с рразмер на 4х12 кабинет, но в само с 2 чешки 12 инчови 60 ватови HiFi говорителя вътре, отзад е затворен, а отпред има правоъгълен фазоинвертор.

Шасито е здраво, има дупки за 3 предусилвателни и 4 крайни лампи.

Виждали ли сте такива ампове, и ако да - кажете дали наистина са JMP копия.

Кажете има ли смисъл да го ремонтирам, или по-добре да използвам шасито и трафовете за друг усилвател. И ако това е мнението ви, кажете кой според вас е най добрия вариант със същият брой лампи.

Поздрави,

Евтим.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено (Редактирано)

Аналог на 6п3с е 6L6 - ползва се във фендерите. 4 такива май дават около 50-60вт. Кой подарява такива работи ве??? я ме запознай с него.

Лошото на такива ампове е, че не стават за вкъщи дори и на клиин, но са много пред транзисторните, надявам се скоро и ти да дойдеш на тва мнение. Якото е че имаш готова кутия и шаси и можеш да го направиш на квот си искаш. С толкова лампи най доброто за мен е Dumble (и въобще един от най добрите ампове - ако не си ги чувал те са хендмеид и са по 10000-15000$, но се правят ограничени бройки, само за големи музиканти) ей ти схеми:

http://www.schematicheaven.com/dumble.htm

на добре е 60'с, мoже да се махнат кондензаторите към анодните резистори, да се опрости коректора и да се махнат някои потенциометри, без да повлияе на звука.

Успех!!

Редактирано от Overdrive
Отговорено (Редактирано)

Ами аз го пробвах амп-а, не е зле, ама вътре има 100 кила лоши спойки и поприпуква чат-пат.

Иначе ми хареса как звучи, но транзистора ми харесва с това, че е по-лек и удобен. Не мисля, че трябва да правим сравнения. Все пак ламповите апаратури са едни тежки шкафове, което за мен накланя везните(поне що се отнася до свирене насам-натам) към транзисторната техника, въпреки не чак толкова добрия и звук.

П.С.

Мерси за схемите!

Редактирано от Evtim Djerekarov
Отговорено

Евто, фани и презапой всичко. Ако имаш желание изкорми абсилютно всичко. Остави само шасито и цоклите на лампите (ако ти харесва как са направени жиците за отоплението на лампите и тях го остави и го пренаправи наново

Разкарай всички кондензатори и сложи читави (сложи вима от комет)

Ако имаш пари смени и всички филтриращи кондензатори. Сега с тези размери има кондензатори с доста по-голям капацитет. Малко ще моднеш и кутията ама..

Схеми.. има бол. Всички ползват едно и същот от повече сигурно от 50 години.

Направи най-напред крайното стъпало и после ще можеш да си експериментираш със преампа.

Ето 1 много полезна статия за връзването на масите. Прочети е цялата!