Jump to content
Българският форум за музиканти

Ibanez Guitars - NAMM 2013


atanas_shishkov

Recommended Posts

Мисля, че ще е интересно за ценителите на Ibanez (а и не само), да видят най-новата продукция на марката!

Кратката, но показателна презентация от Rob Chappers, ни дава представа какво да очакваме скоро :  

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Споделям мнението му за RG9. Струва ми се някак прекалено, но кой съм аз да оспорвам методите на такава голяма компания. Не очаквах чак такава цена за сигнъчъра на Meshuggah, за тия пари не мога да си представя каква изработка е + разбира се, че се плаща за име.. :)

UV70PBK - Some old school - това от край време ми е мечтания модел :)

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ибанец от няколко години се опитва да вземе по-голямо парче от пазара на средния до нисък клас инструменти. Пазар подвластен на Шектър, Есп-ЛТД и др. известни и някои не толкова известни марки. Ибанец дълги години обръщаха адски много внимание на високия си клас инструменти, а някак средния беше на по заден план (Ибанец имат страхотни инструменти среден клас, не си мислете, че са оставени на произвола). Преди години дойде кризата и трябваше да се намаляват разходи, много материали поскъпнаха и на пазара играчите се раздвижиха. Все повече различни модели почнаха да се появяват, навлязоха масово инструменти с по дълги мензури, повече струни и т.н. , естествено за това основна заслуга има развитието на музикалната сцена за дадения период. Ибанец постъпиха лично за мен доста умно със създаването на Премиум сериите, среден клас Ибанец с опции за хубав хардуеър ( Jem, Js, At, Uv и други модели в Премиум вариант). Според мен на Престиж серията и на всичките сигничър серии ще продължава да се вдига цената. Вече за произведено в Япония ще се плаща повече, та навремето имаше и японски RG450 (среден до към нисък клас), сега това вече е далечна история. Ако се загледате в каталога или сайта на Ибанец ще забележете колко е спаднал процента от Японските към произведените на друго място китари. Моля, не ме разбирайте погрешно, никой не казва, че Премиумите са лоши, напротив, за парите си са страхотни инструменти. Друг интересен ход според мен е може би "пенсионирането" на Престиж Юнивърс серията. Както вече е известно от тази година имаме 7 струнен Джем и Премиум Юнивърс.  От много години имаше искания по всички форуми за 7 струнен Джем и за преиздаване на някои от старите Юнивърс модели. За Юнивърс може би се вслушаха и преди години преиздадоха многоцветния Юнивърс,  естествено както мнозина очакваха този модел не можеха да го пуснат евтино ...    

Сега с премиум сериите този проблем може да се заобиколи, много фенове просто искаха китара на външен вид като старите легенди и така се почви UV70(говоря специално за Uv, знам че от преди това има и други премиуми) . Различен радиус, различно тремоло, предполагам и различно като качество дърво, но със Dimarzio Blaze пикапи и AANJ гриф и третиране на праговете като на Престиж моделите и най-вече много по-достъпна цена. Естествено веднага се сформираха 2 лагера, за и против, всеки е прав за себе си. Защо казах, че според мен пенсионират Престиж Юнивърса? Предполагам, че идните години ще видим още може би 1 Премиум Юнивърс и още Престиж 7 струнни Джемове, избора между произведените 6 струнни джемове е огромен, за години напред имат избор ако решат да тръгнат по copy/paste пътя. Няма да има смисъл от 7 струнен Джем и Юнивърс във една и съща ценова категория.

RG9 и аз като Тишо няма да го коментирам, може да се появи в производство а може и да не се появи. Всичко зависи от пазара и музикалната сцена.

Хубаво за почитателите на активните пикапи е появата на Iron Label серията, наистина на активните пикапи дълго време не беше обръщано внимание и ги имаше, може би, просто за цвят.

Интересно ми е да пипна и видя новият материал, от който правят/добавят към ръчките на сигничър сериите.

Всичко по горе е единствено и само МОЕ ЛИЧНО МНЕНИЕ, не ангажирам никой с него. Ще се радвам да прочета и други мнения по темата.

Благодаря на Наско за видеото и темата!

Поздрави,

Марио.

Редактирано от killer
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря на Марио за изчерпателния анализ, като познавач и ценител на марката!

Аз също го подкрепям като цяло, само ще допълня, че Ibanez също насочват поглед към 80-те и очаквам скоро преиздаването на някои култови Old-school модели!

В момента носталгията кък Супер-Страт модата от 80-те се проявява и сред други производители на китари като Suhr, например.

Iron Label серията с активни адаптери е също доста интересно решение.

За RG9 - все още ми е трудно да определя дали ще има практическо приложение, но бъдещето ще покаже :)

Редактирано от atanas_shishkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 year later...

Ето какво изтече в мрежата за новостите от марката за 2015-та:

http://www.musicradar.com/news/guitars/namm-2015-ibanez-announces-2015-guitar-line-up-612784

Лично мен белия Премиум Юнивърс ме радва,че оригиналния е много рядък :)
 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много интересна информация, Райчо! Според мен, Ibanez улучиха в 10-ката с развитието на Премиум серията! Ще очаквам с интерес да видя официално новите модели на марката :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^Реално единствената китара, която ми харесва в целия line-up. Не ми харесва тенденцията на всички производители в последните няколко години да се ориентират изцяло към евтини, посредствени и шарени модели. Имах един от тях и не съм очарован... 

Редактирано от G.Varbanov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз затова си падам по старите им инструменти-качествена дървесина остарявала по естествен начин,перфектна изработка и всичко направено да издържа век,а звука новите им китари ще го постигнат евентуално след години... :) Не мога да не кажа,че съм пипал и хубави от новите китари :)
Радвам се,че пуснаха достъпна серия с кленови топове и добро качество,каквато е Премиум серията.Май експериментите с нови модели се случват там.
Иначе тенденцията на фирмите (не само за музикални инструменти) да правят много скъпи и неподобаващо некачествени стоки изобщо не ми харесва и на мен :(
^^ Наско,ти имаш опит с качествени инструменти и мнението ти придава по-голяма тежест за Премиум-ите :)
Много силна импровизация с новия Ибанез! :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти, Райчо!

Честно казано и аз съм привърженик на старата продукция на Ibanez / от 80-те и 90-те години, конкретно за RG-серията /!

Интересно ми беше да тествам Premium и може би останах доста приятно изненадан, понеже нямах големи очаквания.

Ще споделя първите си впечатления за тези китари - като цяло качеството за Ibanez, който не е произведен в Япония, е на учудващо добро ниво.

Premium се произвежда в Ibanez Premium Factory, Jawa Timur, Indonesia, а не във фабриката на Cort, която прави масовата продукция на Ibanez.

Съчетание на безкомпромисна изработка, качествени хардуер и електроника - личи се, че тук обръщат особено внимание на детайлите и качеството.

Към китарата има картонче за Quality control, с подписи на хората, които са тествали различните компоненти - сетъп, електроника, хардуер и т.н.

Грифът е нов тип Wizard - Premium, който е много удобен и приятен като усещане.

Адаптерите са с висок аутпут и много добра дефиниция.Флойд роуз-а се държи също чудесно.

Приятно впечатление правят екстрите - Ibanez Premium multitool / тип швейцарско ножче, с всички необходими шестограми, отвертки и прочие / и куфара тип Premium.

Накратко, Ibanez Premium е китара, която се държи перфектно във фабричен вид, без да се налага смяна на адаптери или хардуер.

Като стартираме отново неделните уъркшопове, ще я тествам и на лампова апаратура в залата.                                                         

 

Ето всъщност кратко видео за Ibanez Premium отпреди няколко години :

 

https://www.youtube.com/watch?v=B9NxYOCZ_QU

 

Една кратка фотосесия на моя Премиум :)

 

Ibanez-RG870-1.jpg

 

Ibanez-RG870-2.jpg

 

Ibanez-RG870-3.jpg

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Още нещо ново от Ibanez:
 
https://www.youtube.com/watch?v=CghjkabkRV0&x-yt-ts=1422327029&x-yt-cl=84838260#t=136

Редактирано от DILETANT
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След JEM, явно Ibanez са решили да разширят Premium сегмента и с модел на Paul Gilbert :)

Новият Ibanez PGM80P звучи и изглежда страхотно  :coolp: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Необичайно тремоло си е избрал Пол за новия си сигничър модел - vintage Wilkinson tremolo bar,

след като дълго време свиреше с fixed bridge на китарите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...
Отговорено (Редактирано)

Темата е започната преди години, но нека да я освежим с последни новини от щанда на Ibanez на Musik Messe/Frankfurt - 2015 :)

 

https://www.youtube.com/watch?v=HYE3VLaSDmY

Редактирано от atanas_shishkov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.