Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Накратко: Имаме мултитрак на едно парче. Трябва да се направи екуалaйзинг на всички трaкове, като корекциите са еднакви за всеки трак.

Въпросът: Кое според вас е по-добре - да си играя да ги прaвя на всеки трак или да ги направя на вече събраното парче?

p.с. Надявам се да съм пуснал темата в правилния раздел :)

Отговорено

:):) хлъц ;)

Дюд, чакай да ударя оше една глътка кафе, че да възприема;)

Виж 'ся при миксирането на траковете не се изпълнява простото действие "събиране", така че ако имаш

EQ(Track1) + EQ(Track2) + ...+EQ(TrackN) то това е различно от EQ(Track1+Track2+...+TrackN).

С други думи ефекта от еквилайзера върху отделни тракове ще бъде различен, от ефекта на еквилайзера върху събрания микс.

аде лека и Успех.! ;)

Отговорено

Абе и аз чувам, че има разлика, но все пак реших да попитам как го правят професионалистите.

Правя нещо, което ми е много важно, и което не съм правил до момента, е поне не в такива размери. Явно ще трябва да отделя повече време отколкото си мислих...

Отговорено

syncho ти не го разбра човека ... той пита ако корекциите така и така са ЕДНАКВИ за всички тракове ....

тогава (не че съм слушал) но мисля ще е все тая ....

иначе отделно че от една гледна точка си е по-добре да са си се правят на всеки трак , точно за да не е еднакво навсякъде .... ама нека се изкажат по-разбирачите тука :)

Отговорено (Редактирано)
syncho ти не го разбра човека ... той пита ако корекциите така и така са ЕДНАКВИ за всички тракове ....

иначе отделно че от една гледна точка си е по-добре да са си се правят на всеки трак , точно за да не е еднакво навсякъде .... ама нека се изкажат по-разбирачите тука :)

Сметаш ли че не съм го разбрал? ;)

Прочети пак какво съм написал. Сметам дека на математика & физика да не го обръщаме тук в доказателство на казаното. :)

А...виж човека ме разбра :)

Редактирано от synchu
Отговорено

ами трябва да разделиш честотно всеки един инструмент (с помощта на еq и панорами и т.н.),а вече е друго ако искаш да мастерираш парчето.какво означава мастеринг?!?ако имаш парчета за албум да ги направиш да звучат горе долу с един саунд.

Отговорено

Аз не съм музикант! Затова реших да се допитам до вас.

Значи, парчето е "обработено" от някой и този някой си е оставил ръцете/ушите. Моята задача е да поправя грешките, но без да разбере този, който го е правил. Не ме питайте защо... Това обаче се оказа лУеко трудна задача за мен бедният клипмейкър. :) Чак такова нещо не бях правил. Е винаги има първи път. :)

Работата е, че не е все тая. ако беше така, нямаше да питам :)

Основните корекции са направени, но явно "правяча" е бил с нЕкакви колонки, които изкарват доста високи. Поради това сега цялото парче звучи някак глухо. Понеже разполагам с мултитрака, реших да попитам как е по добре да направя, преди да се изсер@ и аз.

Отговорено

Чуй го на различни системи и ако проблема остава пробвай с параметричен екв. да установиш с каква корекция (на цялото парче) ти звучи както трябва. Това може да ти покаже в кой регистър точно е проблема.

Аз бих пробвал дали мога да го оправя първо с EQ на някой и друг трак - в никакъв случай с еднакви корекции. Ако не стане - тогава помпай целия микс.

Леко офтопик :)

За желаещите - ето един линк към статия за използване на еквилайзер - тук

Synchu, в момента слушам твоя МР3 от темата "Още инф. за запис на китари" . Браво!

Отговорено
Чуй го на различни системи и ако проблема остава пробвай с параметричен екв. да установиш с каква корекция (на цялото парче) ти звучи както трябва. Това може да ти покаже в кой регистър точно е проблема.

Това беше първото, което направих :)

Даже в момента го слушам на JAMO studio 110 и за пореден път се убеждавам, че е станала една голяма мазня.

Благодаря на всички за съветите. :)

Отговорено

Всеки един инструмент си има честотен диапазон, например най-открояващите се честоти на китарата са средните, на баса ниските, на чинелите високите и т.н. Номера е да намериш най подходящото звуково представяне на дадения инструмент, без EQ-то му да се застъпва с това на другите инструменти, т.е. да подчертаеш характера му. Иначе, ако китарата ти например няма достатъчно средни и се губи, ще я усилваш и усилваш за да се чува и индикаторите ти ще влязат в червеното, а цялостния микс няма да се чува толкова силно, колкото ти се иска. Така че EQ-то е много важно и съществено - като мислиш за EQ си мисли "характер". Характера, или тембъра, на един инструмент, се определя главно от обертоновете.

Ето ти пример за естествените честотни диапазони на някои инструменти:

Инструмент-------Основни честоти-------Хармонични честоти (обертонове)

Ел. китара----------82 - 1391 Hz----------------1 - 3.5 kHz

Бас-------------------41 - 300 Hz------------------1 - 7 kHz

Каса------------------30 - 147 Hz------------------1 - 6 kHz

Снеър----------------100 - 200 Hz----------------1 - 20 kHz

Пиано----------------28 - 4196 Hz-----------------5 - 8 kHz

Отговорено
Аз не съм музикант! Затова реших да се допитам до вас.

Значи, парчето е "обработено" от някой и този някой си е оставил ръцете/ушите. Моята задача е да поправя грешките, но без да разбере този, който го е правил. Не ме питайте защо... Това обаче се оказа лУеко трудна задача за мен бедният клипмейкър. :) Чак такова нещо не бях правил. Е винаги има първи път. :)

Работата е, че не е все тая. ако беше така, нямаше да питам :)

Основните корекции са направени, но явно "правяча" е бил с нЕкакви колонки, които изкарват доста високи. Поради това сега цялото парче звучи някак глухо. Понеже разполагам с мултитрака, реших да попитам как е по добре да направя, преди да се изсер@ и аз.

Щом не си музикант хич не се захващай!