Jump to content
Българският форум за музиканти

Кабели, балансирани, небалансирани...


LOE

Recommended Posts

Вчера си купих нов кабел, и ми направи огромно впечатление много по-ниския му шум от този който ползвах преди. Това добре, но ми прави впечатление също че на преампа имам и балансиран вход, и ми е чудно ще има ли файда ако го използвам, така или инъче кабела е стерео.

Редактирано от LOE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какъв кабел си взе и какъв си ползвал преди това :D Също така трябва да се има в предвид "формулата" :

 

Голяма дължина = голям шум .

Малка дължина = малък шум

 

Аз лично от две години ползвам само Proel Noiseless и нямам проблеми с извънредния шум :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предишния ми кабел беше най-доброто на пазара.. преди 6-7 години, аз чак се учудвам че издържа толкова време. Не беше много дълаг, а в последствие го направих 2 метра само за да видя как дължината влиае на шума. Да речем че 2 метра от стария са със 12дб по-шумни от 6 метра нов. Не знам какъв се води, тия в динакорд ми го препоръчаха, но не е гумен а няква пластмаса, и е прозрачен. Прилича малко на маркуч за тоалетно казанче :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В смисъл ако тръгна да си правя китарата с балансиран вход трябва да се направят доста промени в свързването. Не знам дали изобщо ще си струва, тей като гледам че никой не се е засилил да прави китари с балансиран изход :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако се вижда ширмовката и е един такъв кафяв , значи е същия :D Иначе това е позната история - аз имах в началото БГ или каквито са там кабели (едни такива бели , твърди) . Взех такива и направо :D на създателя му . Така де ...

 

Иначе балансирания кабел е полезен , но не навсякъде може да се използва .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

балансиран би бил ако китарата има стерео жак, сигнала от адаптерите се подава без да са свързани в хъмбъкинг режим директно към жака, като уплетката се ползва само за маса без да пренася сигнал, а сигнала от двата адаптера се пренася от двата проводника зад оплетката, подава се към предусилвател с балансиран вход който събира сигнала (който е с противоположна фаза) и ти излиза звук с много по малко смущения... поне на теория :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е добре де, къв ти е бил шумът преди това и какъв ти е сега?? Щото аз ползвам най-различни кабели и шумът на китарата ми до ся като съм е записвал не е стигал над -70дб?? Тоест нямам шум :o

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за свързването на адаптерите в хъмбъкинг вариант(предполагам имаш предвид едната пловинка по едното жило, другата - по другото) е много хитро.

Но въпреки това, не знам дали то напълно ще изгаси шума(проба му е мамата). Иначе ако трябва да сме като по учебник, в китарата ще трябва да се вгради предусилвател, който да прави 2 еднакви по амплитуда, и противоположни по фаза сигнали. Също така е необходимо апаратурата, с която свириме да има(или да и се направят) балансирани входове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Иначе ако трябва да сме като по учебник, в китарата ще трябва да се вгради предусилвател, който да прави 2 еднакви по амплитуда, и противоположни по фаза сигнали. Също така е необходимо апаратурата, с която свириме да има(или да и се направят) балансирани входове.

Това би било много сложно за изпълнение и всеки преамп трябва да се настройва ръчно, дори и тогава няма да има гаранция че двете половини на сигнала ще се усилят еднакво, тей като електрониката се влиае от атмосферни условия и редица други фактори. Апаратурата не е проблем - дори най евтините преампи си имат балансирани хводове - съдя по моя.

 

@EmchoDT не съм много сигурен но доколкото си спомням стария ми кабел имаше -63 дб шум при +20дб гейн - гейна го усилих за да мога по-точно да отчета разликите. Тоест шума е бил -83дб, а новия кабел е осезаемо по-тих, изобщо липсва високочестотно бръмчене, единствения шум е този от усилвателя, който е с доста по ниски честоти и не дразни. Ще пусна семпли и ще направя по точни измервания довечера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, настройката на предусилвателя съвсем няма да е трудна. Може да се направи с един тример. Включваш китарата, и програма, която мери шума, и настройваш докато стане минимален. А електрониката почти не се влияе при температурни промени от 10-ина градуса, а дори да се влияе, 2-те половини на предусилвателя ще променят усилването си еднакво от тези промени(Не забравяй, че и в самата апаратура има балансиран вход, който също се влияе от температурни промени :lol:). За това усилване, и нива на шума, предусилвателят може да се изпълни с TL082, и няколко странични компонента. Цената му няма да е повече от 5 лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.