Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Няколко картинки  в които се опитвам да  покажа връзката между пентатоника  и лад(или mode,  както е по популярно). Правени са съвсем набързо и то на Paint , за което моля да ме извините , но са достатъчно ясни .

Минорна пентатоника (която предполагам всички знаят):

1483016895581681011356938945vLS3Ibb1gpFY

За примера ще  вземем А минорна пентатоника - А C D E G A.

Същите тези тонове присъстват в  А дорийски,  А фригийски и А еолийски  ладове.

С червено са отбелязани тоновете извън  минорната пентатоника , с които се характеризира дадения лад.

Дорийски лад  - А B C D E F# G A

50837480831214999313569389525EjwuSu3EoAT

Фригийски лад -  А Bb C D E F G A

383482255155905310213569389628RSeCLUdO8C

Еолийски лад (Натурален минор) - A B C D E F G A

136178942016186658601356938971baEWAgWARj

Подобна зависимост има между мажорната пентатоника и мажорните ладове - Йонийски,  Лидийски, Миксолидийски.  При интерес ще продължа и за тях . 

Надявам се това да е от полза за някои :) Успех!

Отговорено

Браво! Само че вместо да се мъчиш на Paint, погледни тази безплатна програма за Windows - http://www.qwikchord.com/portal/index.php

Един съвет само - ако можеш маркирай тониката навсякъде в различен цвят, защото това все пак е фундаментален тон. Повече от 1 октава е много за начинаещ китарист, ако ти се занимава препоръчвам да направиш 3 различни модела на един и същи лад - ниска и висока октава и след това чак комбинация от двете. 

Евала за усилието! MS Paint :lol::P

Отговорено

Е не съм се измъчил чак толкова   , аз съм факир на Paint :D Само за качеството е кофти. Но и не пиша учебник :)    Стори ми се  лесен начин за запомняне на ладовете чрез пентатоники    , тъй като само се добавят  два тона към добре познатите пет. Няма как да   задълбавам много нататък , не съм  даскал,   :)

Мажорна пентатоника :

27826398716921045881357027103Fi6YMQ3DDhw

Този път ще ползвам C  мажор пентатоника  , защото   има същите тонове като на А минорната.

A minor pentatonic -  A C D E G A

C Major Pentatonic -     C D E G A C

Йонийски лад  - C D E F G A B C

27134496519613566901357027131qqemQJSlrmP

Лидийски лад - C D E F# G A B C

18032640763725738301357027109tpIAOAuWU8b

Миксолидийски лад - C D E F G A Bb C

7104890358430858601357027121SfSp0IYC4jIk

Отговорено (Редактирано)

O, благодарско! Точно нещо такова си търсех през последните дни! :))

Въпросче, макар и глупаво вероятно:
Горе, където пише мажорна пентатоника... това не е ли всъщност мажорна скала, а не пентатоника? Или аз бъркам някъде понятията?  

Редактирано от zombie
Отговорено

Пентатониката пак си е скала/scale/mode, в случая ultramega е използвал в двата си поста ла минор пентатоника и до мажор пентатоника, защото ла минор и до мажор са паралелни тоналности.

Иначе готина тема :) Друг подход за онагледяване е чрез цифри да се показват степените, и в кой лад коя степен е добавена/понижена/увеличена. Малко е объркващо отначало, но е по-лесно пригодимо за различните тоналности. Но пък с картинки е по-нагледно :thumbs_up:

Отговорено

Пентатониката също е скала , но предполагам питаш за мажорната  гама .  Йонийския лад е  това на което викат  натурален мажор.

Ако    подредим тези ладове  в следната последователност :  Йониййски, дорийски , фригийски,  лидийски , миксолидийски ,еолийски  и локрийски (този го няма в по горните картинки ) ще получим  този натурален мажор  в една по дълга диаграма   по продължението на грифа.

Ето тук  примерно е за  C мажор . Според мен е доста по объркващо така , но  ако я разгледаш внимателно , може би ще различиш  

C йонийски,

Dдорийски,

E фригийски,

Fлидийски,

G миксолидийски

и A еолийски.

cmajoraminorscales.gif

Отговорено

Въпреки почти никаквия интерес , аз си продължавам   с блус/з скалата, която е тясно свързана с Минорната пентатоника :)

Този път за разнообразие  Е минорна пентатоника-Е G A B D E

E Blues Scale -   Е G A A# B D E  (A# - Така наречената  Blue note)

17283604412002325771357678127DgsguJAjLTB

И един трик , който видях в един видео урок  -  Може да се  ползва  полу умален (локрийски ) арпеж  - в случая  Е G A# D 

Отговорено

Много добро начинание, колега. Определено ще е от огромна полза за начинаещите китаристи, а също и за тези, които не са съвсем напред с теорията. Евала :godbless: :godbless: :godbless:

Отговорено

Продължавай,защото вкарваш смисъл в безмисления иначе музикантски форум в който се говори кой какво харесва,каква марка и какво си е купил.Нищо музикантско не е останало вече.На мен ми е интересно.Скоро зададох въпрос за използването на ефекти и имаше едно единствено мнение,но явно и това е достатъчно.Много съм офтопик,но вече има интернет и явно всички знаят всичко и не искат да бъдат поучавани.По старите знаещи пък не искат да си дават знанията без нищо така че скоро виждам края на насилственото съществуване на такъв сайт/форум.

Отговорено (Редактирано)

Ми... върви във форума на Планета като не ти е смислен този. Аман от мрънкачи, па и рано сутрин.

Редактирано от 7thString
Отговорено
Продължавай,защото вкарваш смисъл в безмисления иначе музикантски форум в който се говори кой какво харесва,каква марка и какво си е купил.Нищо музикантско не е останало вече.На мен ми е интересно.Скоро зададох въпрос за използването на ефекти и имаше едно единствено мнение,но явно и това е достатъчно.Много съм офтопик,но вече има интернет и явно всички знаят всичко и не искат да бъдат поучавани.По старите знаещи пък не искат да си дават знанията без нищо така че скоро виждам края на насилственото съществуване на такъв сайт/форум.

Аз реално не знам теория,но не виждам смисъл,ако човек не чува какво свири да я наизустява,няма фалшиви тонове (не съм го казал аз),и ако тръгнеме да анализираме разни жици кво става -мажорни ,минорни пентатоники,бендване между мажор и минор,всякакви ладове,колко повече учиш разбираш колко не знаеш :slap: 

А за ефектите е много субективно,всеки си има идея за звук.

Отговорено

Hillbily, разбира се , че може  и по твоя начин , на усет и слух. Блусарите  си въртят минорна пентатоника върху  I ,IV,V  мажорни акорди без да им чука , че не е много по правилата и звучи супер :)  

Според мен едва ли по напредналите  си пазят хляба . Това е смешно , информацията я има навсякъде , който иска ще  я научи много бързо.  Вероятно не са намерили смисъл да влагат енергията си  в това .

Нямам нужното образование да  поддържам някакъв академичен   вид на темата , но като за деца, с картинки и цветове :)

Върху един акорд - да речем Dm7 ,    могат да се ползват  D Дорийски, D  фригийски и D еолийски ладове, което ми се струва преди да се осмисли защо и как ,трудно ще се приложи .  Ако се ентусиазирам,  може да   направя някакви  схеми за  акорд-скала...

Отговорено

На мен поради казаното горе ми се завъртя един такъв въпрос, в който виждам всеобща неяснота:

лад

mode

scale

гама

тоналност

тоника

Виждам, че за повечето, горните думички са синоними, но нека някой разясни кое точно какво е.