ultramega Публикувано Декември 31, 2012 Share Публикувано Декември 31, 2012 Няколко картинки в които се опитвам да покажа връзката между пентатоника и лад(или mode, както е по популярно). Правени са съвсем набързо и то на Paint , за което моля да ме извините , но са достатъчно ясни . Минорна пентатоника (която предполагам всички знаят): За примера ще вземем А минорна пентатоника - А C D E G A. Същите тези тонове присъстват в А дорийски, А фригийски и А еолийски ладове. С червено са отбелязани тоновете извън минорната пентатоника , с които се характеризира дадения лад. Дорийски лад - А B C D E F# G A Фригийски лад - А Bb C D E F G A Еолийски лад (Натурален минор) - A B C D E F G A Подобна зависимост има между мажорната пентатоника и мажорните ладове - Йонийски, Лидийски, Миксолидийски. При интерес ще продължа и за тях . Надявам се това да е от полза за някои Успех! 8 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
trendkiller Отговорено Януари 1, 2013 Share Отговорено Януари 1, 2013 Браво! Само че вместо да се мъчиш на Paint, погледни тази безплатна програма за Windows - http://www.qwikchord.com/portal/index.php Един съвет само - ако можеш маркирай тониката навсякъде в различен цвят, защото това все пак е фундаментален тон. Повече от 1 октава е много за начинаещ китарист, ако ти се занимава препоръчвам да направиш 3 различни модела на един и същи лад - ниска и висока октава и след това чак комбинация от двете. Евала за усилието! MS Paint Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 1, 2013 Автор Share Отговорено Януари 1, 2013 Е не съм се измъчил чак толкова , аз съм факир на Paint Само за качеството е кофти. Но и не пиша учебник Стори ми се лесен начин за запомняне на ладовете чрез пентатоники , тъй като само се добавят два тона към добре познатите пет. Няма как да задълбавам много нататък , не съм даскал, Мажорна пентатоника : Този път ще ползвам C мажор пентатоника , защото има същите тонове като на А минорната. A minor pentatonic - A C D E G A C Major Pentatonic - C D E G A C Йонийски лад - C D E F G A B C Лидийски лад - C D E F# G A B C Миксолидийски лад - C D E F G A Bb C 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
zombie Отговорено Януари 1, 2013 Share Отговорено Януари 1, 2013 (Редактирано) O, благодарско! Точно нещо такова си търсех през последните дни! )Въпросче, макар и глупаво вероятно:Горе, където пише мажорна пентатоника... това не е ли всъщност мажорна скала, а не пентатоника? Или аз бъркам някъде понятията? Редактирано Януари 1, 2013 от zombie Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Icarus Отговорено Януари 1, 2013 Share Отговорено Януари 1, 2013 Пентатониката пак си е скала/scale/mode, в случая ultramega е използвал в двата си поста ла минор пентатоника и до мажор пентатоника, защото ла минор и до мажор са паралелни тоналности. Иначе готина тема Друг подход за онагледяване е чрез цифри да се показват степените, и в кой лад коя степен е добавена/понижена/увеличена. Малко е объркващо отначало, но е по-лесно пригодимо за различните тоналности. Но пък с картинки е по-нагледно 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 1, 2013 Автор Share Отговорено Януари 1, 2013 Пентатониката също е скала , но предполагам питаш за мажорната гама . Йонийския лад е това на което викат натурален мажор. Ако подредим тези ладове в следната последователност : Йониййски, дорийски , фригийски, лидийски , миксолидийски ,еолийски и локрийски (този го няма в по горните картинки ) ще получим този натурален мажор в една по дълга диаграма по продължението на грифа. Ето тук примерно е за C мажор . Според мен е доста по объркващо така , но ако я разгледаш внимателно , може би ще различиш C йонийски, Dдорийски, E фригийски, Fлидийски, G миксолидийски и A еолийски. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 8, 2013 Автор Share Отговорено Януари 8, 2013 Въпреки почти никаквия интерес , аз си продължавам с блус/з скалата, която е тясно свързана с Минорната пентатоника Този път за разнообразие Е минорна пентатоника-Е G A B D E E Blues Scale - Е G A A# B D E (A# - Така наречената Blue note) И един трик , който видях в един видео урок - Може да се ползва полу умален (локрийски ) арпеж - в случая Е G A# D Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
hand_of_doom Отговорено Януари 8, 2013 Share Отговорено Януари 8, 2013 Много добро начинание, колега. Определено ще е от огромна полза за начинаещите китаристи, а също и за тези, които не са съвсем напред с теорията. Евала :godbless: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 8, 2013 Share Отговорено Януари 8, 2013 Е,интерес,браво наистина за темата. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Heartman Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 Продължавай,защото вкарваш смисъл в безмисления иначе музикантски форум в който се говори кой какво харесва,каква марка и какво си е купил.Нищо музикантско не е останало вече.На мен ми е интересно.Скоро зададох въпрос за използването на ефекти и имаше едно единствено мнение,но явно и това е достатъчно.Много съм офтопик,но вече има интернет и явно всички знаят всичко и не искат да бъдат поучавани.По старите знаещи пък не искат да си дават знанията без нищо така че скоро виждам края на насилственото съществуване на такъв сайт/форум. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 (Редактирано) Ми... върви във форума на Планета като не ти е смислен този. Аман от мрънкачи, па и рано сутрин. Редактирано Януари 9, 2013 от 7thString Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 Продължавай,защото вкарваш смисъл в безмисления иначе музикантски форум в който се говори кой какво харесва,каква марка и какво си е купил.Нищо музикантско не е останало вече.На мен ми е интересно.Скоро зададох въпрос за използването на ефекти и имаше едно единствено мнение,но явно и това е достатъчно.Много съм офтопик,но вече има интернет и явно всички знаят всичко и не искат да бъдат поучавани.По старите знаещи пък не искат да си дават знанията без нищо така че скоро виждам края на насилственото съществуване на такъв сайт/форум. Аз реално не знам теория,но не виждам смисъл,ако човек не чува какво свири да я наизустява,няма фалшиви тонове (не съм го казал аз),и ако тръгнеме да анализираме разни жици кво става -мажорни ,минорни пентатоники,бендване между мажор и минор,всякакви ладове,колко повече учиш разбираш колко не знаеш А за ефектите е много субективно,всеки си има идея за звук. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Януари 9, 2013 Автор Share Отговорено Януари 9, 2013 Hillbily, разбира се , че може и по твоя начин , на усет и слух. Блусарите си въртят минорна пентатоника върху I ,IV,V мажорни акорди без да им чука , че не е много по правилата и звучи супер Според мен едва ли по напредналите си пазят хляба . Това е смешно , информацията я има навсякъде , който иска ще я научи много бързо. Вероятно не са намерили смисъл да влагат енергията си в това . Нямам нужното образование да поддържам някакъв академичен вид на темата , но като за деца, с картинки и цветове Върху един акорд - да речем Dm7 , могат да се ползват D Дорийски, D фригийски и D еолийски ладове, което ми се струва преди да се осмисли защо и как ,трудно ще се приложи . Ако се ентусиазирам, може да направя някакви схеми за акорд-скала... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
7thString Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 На мен поради казаното горе ми се завъртя един такъв въпрос, в който виждам всеобща неяснота: лад mode scale гама тоналност тоника Виждам, че за повечето, горните думички са синоними, но нека някой разясни кое точно какво е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Hillbilly Отговорено Януари 9, 2013 Share Отговорено Януари 9, 2013 Пак казвам,браво за темата,съвсем сериозно! Иначе те ги ладовете и с кои акорди са добре - http://pagead2.googlesyndication.com/simgad/6262274126748582211 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts