bigjav Публикувано Юли 22, 2006 Публикувано Юли 22, 2006 Знам, че из тоз форум се подвизават гениални последователи на нАучно-техническата мисла, та да питам - TE TOBA може ли някой да го измайстОри? Цитирай
emil Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 (Редактирано) Намери един мощен реостат и готово Редактирано Юли 23, 2006 от MDFk Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 а може ли някой да обясни на ламер като мене какво представлява тази джаджа? доколкото разбрах се връзва между ампа и спикъра, ама не разбрах с каква цел? Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 Не дават схемка. Ако можеш да набараш схемки на атенюатори, мога да ти направя без проблем. Иначе не ми се занимава да експериментирам. Цитирай
docc Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 (Редактирано) а може ли някой да обясни на ламер като мене какво представлява тази джаджа? доколкото разбрах се връзва между ампа и спикъра, ама не разбрах с каква цел? Характерното звучене на инструмент през лампова апаратура се формира, освен от предусилвателния блок,така и от усилвателните лампи(т.е. - от видът,броят и режимът им на работа зависи не само силата,а и тоналните характеристики).Идеята е усиленият сигнал(десетки V),да бъде сведен до "работен" порядък(mV - V),за да бъде допълнително обработван;директно записван;допълнително усилван с други усилващи устройства... и т. н. btw - Използват се много интензивно - особено в студийни условия.Недоумявам ,защо в БГ ги пренебрегваме(поне с такова впечатление съм останал)! Редактирано Юли 23, 2006 от docc Цитирай
AXE Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 Ъъъ, аз друго разбрах. Нали ламповите усилватели звучат най-добре като са усилени. А като имаш 60-100W усилвател е малко трудно да го усилваш на макс вкъщи Това ти позволява да си набичиш усилвателя на макс, като след това с тая джаджа намаляш нивото на сигнала, който отива към говорителя. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 (Редактирано) Именно! Имитира динамичния импеданс на говорителя. Редактирано Юли 23, 2006 от Evtim Djerekarov Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 а аз си мислех, че може да стане с един потенциометър цялата работа тоест искаш да кажеш че при различно ниов на усилване говорителя има непостоянно съпротивление? благодаря за инфото Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 Да, говорителя си мени импеданса. Предния ход е доста по-различен от обратния в това отношение. Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 В смисъл, че когато говорителя се връща към неутрално положение, в резултат на еластичността на мембраната, в бобината му се индуцира ток. Това преоменя съпротивлението му в този момент. Също така импеданса на говорителя е различен за различните честоти. (docc ми направи забележка да поясня). Цитирай
AXE Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 И въобще (поне доколкто отбирам нещо от електротехника) съпротивлението при променлив ток е различно за различните честоти. Което е и причината да не се ползва обикновен потенциометър Идеята на тая джаджа е да намаля сигнала пропорционално за всички честоти. Цитирай
stratocaster Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 това е с цел да се запази динамиката на говорителя, когато се намали сигнала ли? Цитирай
emil Отговорено Юли 23, 2006 Отговорено Юли 23, 2006 Казах ви вече или реостат или резисторна декада се използва за направата на подобен вид уреди. Реостатът е все едно мощен потенциометър (20-50W)(това е разликата). Съпротивлението трябва да е чисто активно за да не влияе върху честотната характеристика на сигнала въпреки че за реостатите е характерна известна индуктивност, която усезаемо влияе върху честотната характеристика, но за честотен диапазон извън чуваемия. Ако се използва реактивно (честотно зависимо) съпротивление то ще се получи един вид филтър от което няма особен смисъл. Схематично устройството се реализира като делител който има за всички положения еднакво входно съпротивление тъй като условието е усилвателя да бъде натоварен по един и същи начин независимо колко от енергията отива към говорителя - останалата се отделя като топлина върху реостата. Схема на такова животно мога да ви драсна но няма да намерите толкова мощен реостат. Ще мисля как може да се направи на декаден принцип... но за това идната седмица. Цитирай
Nikifena Отговорено Юли 24, 2006 Отговорено Юли 24, 2006 Ето схемата на пауър брейк-а на маршал. Аз лично не се наемам да го правя, но мога да направя атенюатор с само с мощни резистори. Ако Яворе това те устройва кажи Цитирай
bigjav Отговорено Юли 24, 2006 Автор Отговорено Юли 24, 2006 Еййййй, много не6та сте изписали, бре! Тъкмо бях загубил надежда. Та, оригиналът Хотплейт има функция LOAD, което 6те рече, че може да се използва и като заместител на говорителя, освен основната атенуатор функция, вече доста изяснена до момента от колегите. 6те ми трябва предимно с това предназначение (LOAD) 6те ли да стане? Цитирай
Recommended Posts