Jump to content
Българският форум за музиканти

Pearl Jam- Alive (cover)


viktor.velikov

Recommended Posts

Привет на всички!
1. За първи път пиша в този раздел и за първи път записвам нещо.
2. Свиря от скоро (година и половина), но пък смея да кажа, че доста сериозно време и внимание отделям.
3. С групата в която свиря ще правим кавър на Pearl Jam-Alive и искам преди да се съберем (и да видим какво ще се получи), да събера малко мнения и да изчистя всички грешки които правя. Много ще съм благодарен ако ми ги посочите всички или колкото можете. Лично на мен песента не ми се струва сложна, с изключение на солото.
4. Както споменах, записвам за първи път нещо и не можах да го запиша с по-добро качество. Знам, че е лошо, но звукОвата ми карта е съвсем обикновеНа и не можах да се справя с този метод. Записах директно с отново обикновеНия си микрофон бекинг тракчето през компа и китарата (squier classic vibe 50`s) през комбото (marshall AVT20), тук таме и уа уа има.
5. Свиря по таба който имам (не знам колко е читав, но ми се стори най-добрия от всички които прегледах).
6. Благодаря предварително за отделеното време и нерви!
 
https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чува се колкото да познаеш коя е песента. Но не може да се прецени свирнята точно. :)

 

По-добрият вариант е да запишеш само китарата (от АМР-а, с майк) и после в кой да е DAW софт да смесиш криво-ляво бекинга със записаната от теб китара.

 

Важното е свирня да има, продължавай да опитваш! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да... мътничък е записа, но от това което се чува не е зле. Това е песента като цяло, а за солото мога да препоръчам по-свободна интерпретация. Самия Маккрийди никога не го свири едно към едно - просто има няколко ключови момента около които може да си поимпровизираш. Като цяло добре, браво, смело напред, обичам тази песен и се зарадвах като видях темата. Мога да споделя едно доста разпиляно изпълнение :greenball:  (аз съм с черната китара).

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За ключовите моменти съм напълно съгласен, и аз си го мислех. Даже на бащата като изсфирих двете сола (оригиналоното и импровизацията с клщчовите моменти) той хареса импровизираното.

Благодаря за съвета!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като цяло не е зле, като за начало. Но:

1. Чуй основния риф на записа. Има едно приплъзване, което прави цялата работа, и като го няма (както при теб), звучи доста различно. Дреболия е, но в детайлите са пинизите.

2. Динамиката на куплетите никаква я няма - свири по-лекичко, заглушавай леко с дясна ръка тук-там, намалянето на волюма от китарата също е много важен похват. В началото е пипкаво да свикнеш да връткаш врътките в движение, но след това нещата лягат на място с една идея повече.

3. Ритмически има неточни моменти, но предполагам ги чуваш, и те се чистят с упражнения.

4. Моето мнение е засега да зарежеш уа-то, съсредоточи се върху ритмиката.

5. За припевите засега бих ти предложил да свириш само хармонията, без отсвирите. Упражнявай си ги, но имай предвид, че ако е само една китара в бандата ти, ако не са изсвирени прилично, ще звучи доста кофти като цяло.

6. Солото си е зле, ако трябва да съм честен. Има ритмически неточности, често звучи фалшиво - основно заради непълни и неритмични бендове и вибратота, както и тук-там (предполагам) натискаш струните по-силно от нужното, при което неволно ги бендваш леко.

 

Съвета на Stringer за солото е spot on, дето викат хангличаните. Специално за тая песен просто трябва да научиш да чуваш и чувстваш акцентите (които са малко на брой, и са еднотипни). Оттам нататък е соло тип "едно-към-гьотере". Както например го правят на лайвове, като тук, да речем:

 

Като цяло продължавай да бачкаш, и слушай и самата песен доста, когато започнеш да хващаш несъотвествията между таб и студиен запис, значи си на прав път. Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Ето  резултатът (за сега) след всички съвети. Знам,че има още, но работя...

https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover-1

 

Записа пак е със същия микрофон, но се постарах с помощта на приятел да разбера как става номера с микрофона пред кубето и една програмка за запис. Китарата е с нови адаптери gibsun 496R и 500T които на мен ми харесват доста :P

Редактирано от viktor.velikov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кефи ме, че си се надъхал и продължаваш, тъй се прави! :)

 

Само че забележките ми си остават горе-долу същите. Чувам, че си бачкал върху солото, но освен, че там има работа, има и по останалата част на песента:

1. Основният риф все още не си го докарал. Не знам на таба, който използваш, как са го разписали хората, но ако е така, както го свириш, не е баш тъй. Скив хиър един видео урок, пичът обяснява 8 минути и половина само за този риф и показва стъпка по стъпка всеки тон, и доколкото чувам, го свири правилно.

2. Вкарал си динамика на куплетите, което е гот, но за да звучи добре трябва да го свириш по-уверено. Като под уверено нямам предвид силно да удряш струните, а с лекота, и точно. Специално за волюм-а на китарата - това, което бих направил аз, е да врътна копчето по-малко (ако допуснем, че в интрото е на 10, бих го върнал до към 7-8, не по-малко, и просто бих свирил по-леко с дясната ръка).

3. Отсвирът на припева просто не ми звучи добре при една единствена китара. Свириш правилните тонове, но в общия контекст в група по-добра идея е цялостно да звучи добре парчето, а не да се свирят партиите едно към едно. И в този ред на мисли - хич не се притеснявай да свириш по-опростени неща - никой няма да си каже "Тоя па, хич не струва, щом не го свири едно към едно" (а и да си каже - да не ти дреме, друга е идеята). За припева моето предложение беше да го свириш ей така:

4. За солото - мисля, че основен проблем все още ти представляват бендовете (и вибратото, покрай тях), заради което звучи фалшиво. Упражнявай тази техника (не само на Alive, а по принцип) - и вибратото, и бендовете са от най-важните (според мен) основни техники, които ако овладееш, дори и да свириш по 2-3 тона на такт, ще звучат яко и на място. Имахме една тема из форума от преди години, където наблъсккахме доста видео-линкове по въпроса, хвърли едно око:

http://forum.muzikant.org/topic/43375-aeadhaoi-odhioee-ec-iaaoa/

5. Освен в едно от клипчетата горе, където фенът свири солото, можеш да скиваш и друг агент как се справя (за нагледно):

http://www.youtube.com/watch?v=n60o5Imh0ho

 

Както вече споменах, не се притеснявай да свириш опростени пръстовки и фрази, важното е накрая просто да звукнат добре нещата. За китарно фукане имаш достатъчно време. В този ред на мисли, когато я правите с бандата, може да го резнете това соло и да го направите по-кратко с идеята да е по-кратко, но да е яко и да не се чудиш две минути и половина какви да ги кършиш.

 

Alive по принцип не е от най-лесните песни в тоя стил, вътре има важни неща, от които можеш да се научиш, ако я разгледаш на части - има динамика, има някои пинизи в легатото на основния риф, има бендове много, има вибрато, има основни класически фрази, използвани от блус и рок китаристи от ба-ли-мааму колко години, има си и своите ритмически особености тук и там.

 

Иначе самият запис като за условията е бомба, звучи значително по-разбираемо от първия. Продължавай, и ще стане!

 

edit: Греда, темата, дето ти посочих е много дърта, половината видеа са свалени от Тубата. Но да де, надявам се хвана идеята, потърси и други видеа за вибратото и бендването, би трябвало да има цял камион такива :) Достатъчно, че да ти се завие свят :D

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За основния риф, точно от това клипче го учих :) По принцип този Марти много ми допада като онлайн преподавател и от време на време му хвърлям някое око на уроците, но  ще го прегледм пак, може нещо да съм развалил с времето и да съм го научил грешно.

За динамиката на коплетите, ползвам точно това което каза, врътвам волюм-а на 6-7. Все пак наистина звучи неуверено, ще поработя и над това.. :)

Солото дето каза да го съкратим-Тихо да не те чуе някой от хората с които свиря, че те и без това не го харесват като цяло (самото соло в оригинал) и им се иска да си отрежат ушите когато го слушат :D пък мен ми харесва и ще си го направя с времето и упражнения както трябва.

 

Благодаря, че все още има хора които им се занимава да помагат :) Айде аз отивам да дълбая нещата  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Следи ли се прогреса не знам, но това е след всички съвети и репетиции/упражнения/корекции. Аз лично съм доволен :)

 

https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.