viktor.velikov Публикувано Декември 11, 2012 Публикувано Декември 11, 2012 Привет на всички!1. За първи път пиша в този раздел и за първи път записвам нещо.2. Свиря от скоро (година и половина), но пък смея да кажа, че доста сериозно време и внимание отделям.3. С групата в която свиря ще правим кавър на Pearl Jam-Alive и искам преди да се съберем (и да видим какво ще се получи), да събера малко мнения и да изчистя всички грешки които правя. Много ще съм благодарен ако ми ги посочите всички или колкото можете. Лично на мен песента не ми се струва сложна, с изключение на солото.4. Както споменах, записвам за първи път нещо и не можах да го запиша с по-добро качество. Знам, че е лошо, но звукОвата ми карта е съвсем обикновеНа и не можах да се справя с този метод. Записах директно с отново обикновеНия си микрофон бекинг тракчето през компа и китарата (squier classic vibe 50`s) през комбото (marshall AVT20), тук таме и уа уа има.5. Свиря по таба който имам (не знам колко е читав, но ми се стори най-добрия от всички които прегледах).6. Благодаря предварително за отделеното време и нерви! https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover 1 Цитирай
Baby Thomas Отговорено Декември 11, 2012 Отговорено Декември 11, 2012 Чува се колкото да познаеш коя е песента. Но не може да се прецени свирнята точно. По-добрият вариант е да запишеш само китарата (от АМР-а, с майк) и после в кой да е DAW софт да смесиш криво-ляво бекинга със записаната от теб китара. Важното е свирня да има, продължавай да опитваш! Цитирай
Stringer Отговорено Декември 12, 2012 Отговорено Декември 12, 2012 Да... мътничък е записа, но от това което се чува не е зле. Това е песента като цяло, а за солото мога да препоръчам по-свободна интерпретация. Самия Маккрийди никога не го свири едно към едно - просто има няколко ключови момента около които може да си поимпровизираш. Като цяло добре, браво, смело напред, обичам тази песен и се зарадвах като видях темата. Мога да споделя едно доста разпиляно изпълнение (аз съм с черната китара). 2 Цитирай
viktor.velikov Отговорено Декември 12, 2012 Автор Отговорено Декември 12, 2012 За ключовите моменти съм напълно съгласен, и аз си го мислех. Даже на бащата като изсфирих двете сола (оригиналоното и импровизацията с клщчовите моменти) той хареса импровизираното. Благодаря за съвета! Цитирай
Icarus Отговорено Декември 12, 2012 Отговорено Декември 12, 2012 Като цяло не е зле, като за начало. Но: 1. Чуй основния риф на записа. Има едно приплъзване, което прави цялата работа, и като го няма (както при теб), звучи доста различно. Дреболия е, но в детайлите са пинизите. 2. Динамиката на куплетите никаква я няма - свири по-лекичко, заглушавай леко с дясна ръка тук-там, намалянето на волюма от китарата също е много важен похват. В началото е пипкаво да свикнеш да връткаш врътките в движение, но след това нещата лягат на място с една идея повече. 3. Ритмически има неточни моменти, но предполагам ги чуваш, и те се чистят с упражнения. 4. Моето мнение е засега да зарежеш уа-то, съсредоточи се върху ритмиката. 5. За припевите засега бих ти предложил да свириш само хармонията, без отсвирите. Упражнявай си ги, но имай предвид, че ако е само една китара в бандата ти, ако не са изсвирени прилично, ще звучи доста кофти като цяло. 6. Солото си е зле, ако трябва да съм честен. Има ритмически неточности, често звучи фалшиво - основно заради непълни и неритмични бендове и вибратота, както и тук-там (предполагам) натискаш струните по-силно от нужното, при което неволно ги бендваш леко. Съвета на Stringer за солото е spot on, дето викат хангличаните. Специално за тая песен просто трябва да научиш да чуваш и чувстваш акцентите (които са малко на брой, и са еднотипни). Оттам нататък е соло тип "едно-към-гьотере". Както например го правят на лайвове, като тук, да речем: Като цяло продължавай да бачкаш, и слушай и самата песен доста, когато започнеш да хващаш несъотвествията между таб и студиен запис, значи си на прав път. Успех! 2 Цитирай
viktor.velikov Отговорено Януари 4, 2013 Автор Отговорено Януари 4, 2013 (Редактирано) Ето резултатът (за сега) след всички съвети. Знам,че има още, но работя... https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover-1 Записа пак е със същия микрофон, но се постарах с помощта на приятел да разбера как става номера с микрофона пред кубето и една програмка за запис. Китарата е с нови адаптери gibsun 496R и 500T които на мен ми харесват доста Редактирано Януари 4, 2013 от viktor.velikov Цитирай
Baby Thomas Отговорено Януари 4, 2013 Отговорено Януари 4, 2013 Записа е станал идеален като за тоя "гиър"... Цитирай
Icarus Отговорено Януари 5, 2013 Отговорено Януари 5, 2013 (Редактирано) Кефи ме, че си се надъхал и продължаваш, тъй се прави! Само че забележките ми си остават горе-долу същите. Чувам, че си бачкал върху солото, но освен, че там има работа, има и по останалата част на песента: 1. Основният риф все още не си го докарал. Не знам на таба, който използваш, как са го разписали хората, но ако е така, както го свириш, не е баш тъй. Скив хиър един видео урок, пичът обяснява 8 минути и половина само за този риф и показва стъпка по стъпка всеки тон, и доколкото чувам, го свири правилно. 2. Вкарал си динамика на куплетите, което е гот, но за да звучи добре трябва да го свириш по-уверено. Като под уверено нямам предвид силно да удряш струните, а с лекота, и точно. Специално за волюм-а на китарата - това, което бих направил аз, е да врътна копчето по-малко (ако допуснем, че в интрото е на 10, бих го върнал до към 7-8, не по-малко, и просто бих свирил по-леко с дясната ръка). 3. Отсвирът на припева просто не ми звучи добре при една единствена китара. Свириш правилните тонове, но в общия контекст в група по-добра идея е цялостно да звучи добре парчето, а не да се свирят партиите едно към едно. И в този ред на мисли - хич не се притеснявай да свириш по-опростени неща - никой няма да си каже "Тоя па, хич не струва, щом не го свири едно към едно" (а и да си каже - да не ти дреме, друга е идеята). За припева моето предложение беше да го свириш ей така: 4. За солото - мисля, че основен проблем все още ти представляват бендовете (и вибратото, покрай тях), заради което звучи фалшиво. Упражнявай тази техника (не само на Alive, а по принцип) - и вибратото, и бендовете са от най-важните (според мен) основни техники, които ако овладееш, дори и да свириш по 2-3 тона на такт, ще звучат яко и на място. Имахме една тема из форума от преди години, където наблъсккахме доста видео-линкове по въпроса, хвърли едно око: http://forum.muzikant.org/topic/43375-aeadhaoi-odhioee-ec-iaaoa/ 5. Освен в едно от клипчетата горе, където фенът свири солото, можеш да скиваш и друг агент как се справя (за нагледно): http://www.youtube.com/watch?v=n60o5Imh0ho Както вече споменах, не се притеснявай да свириш опростени пръстовки и фрази, важното е накрая просто да звукнат добре нещата. За китарно фукане имаш достатъчно време. В този ред на мисли, когато я правите с бандата, може да го резнете това соло и да го направите по-кратко с идеята да е по-кратко, но да е яко и да не се чудиш две минути и половина какви да ги кършиш. Alive по принцип не е от най-лесните песни в тоя стил, вътре има важни неща, от които можеш да се научиш, ако я разгледаш на части - има динамика, има някои пинизи в легатото на основния риф, има бендове много, има вибрато, има основни класически фрази, използвани от блус и рок китаристи от ба-ли-мааму колко години, има си и своите ритмически особености тук и там. Иначе самият запис като за условията е бомба, звучи значително по-разбираемо от първия. Продължавай, и ще стане! edit: Греда, темата, дето ти посочих е много дърта, половината видеа са свалени от Тубата. Но да де, надявам се хвана идеята, потърси и други видеа за вибратото и бендването, би трябвало да има цял камион такива Достатъчно, че да ти се завие свят Редактирано Януари 5, 2013 от Icarus Цитирай
viktor.velikov Отговорено Януари 5, 2013 Автор Отговорено Януари 5, 2013 За основния риф, точно от това клипче го учих По принцип този Марти много ми допада като онлайн преподавател и от време на време му хвърлям някое око на уроците, но ще го прегледм пак, може нещо да съм развалил с времето и да съм го научил грешно. За динамиката на коплетите, ползвам точно това което каза, врътвам волюм-а на 6-7. Все пак наистина звучи неуверено, ще поработя и над това.. Солото дето каза да го съкратим-Тихо да не те чуе някой от хората с които свиря, че те и без това не го харесват като цяло (самото соло в оригинал) и им се иска да си отрежат ушите когато го слушат пък мен ми харесва и ще си го направя с времето и упражнения както трябва. Благодаря, че все още има хора които им се занимава да помагат Айде аз отивам да дълбая нещата Цитирай
viktor.velikov Отговорено Януари 27, 2013 Автор Отговорено Януари 27, 2013 Следи ли се прогреса не знам, но това е след всички съвети и репетиции/упражнения/корекции. Аз лично съм доволен https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-cover Цитирай
viktor.velikov Отговорено Януари 27, 2013 Автор Отговорено Януари 27, 2013 https://soundcloud.com/viktor-velikov/pearl-jam-alive-guitar-cover Цитирай
Recommended Posts