Jump to content
Българският форум за музиканти

Iu_long

Лек риг ?

Recommended Posts

Здравейте,

 

реших да се обърна към вас с надеждата за по-компетентно мнение по този въпрос. Наскоро се разделих с главния си риг, който се състоеше от Warwick 411 амп и Hartke LH500. Не беше лош и ми служеше вярно, но за съжаление тежестта му ми беше много сериозен проблем. Изкарвах го от репетиционната на всяко 4-то участие, защото силата му идваше малко в повече за клубна сцена,  а на репетиции, колегите не даваха да го усиля на повече от 4 ( от 10 ). Това доведе до мотивацията да се разделя с него и да се насоча към нещо по-леко и по-модулно.

 

Останах леко смутен от избора на българския пазар. Ще ми се, когато купувам нещо ново, да мога да го чуя и да имам 'някакво' клиентско обслужване в България, защото съм имал проблеми с неща, закупени от чужбина, в гаранция, които няма на кого да занесеш. Имах надеждата да чуя Gallien-Krueger, MarkBass, PhilJonesBass, Orange BT600C, но за съжаление успях да чуя само Promethean в Икономов, защото останалите неща не бяха налични в Форте и Филибе мюзик.

 

След това кратко житейско изложение, идва ред на въпросите :)

 

1. Какви са ви впечатленията от Ibanez Promethean ( в частност 2x10 ), струва ли си като цена-качество ?

2. Какви са ви впечатленията от другите производители в списъка? Могат ли да се чуят техни продукти в някой магазин в София?

3. Някой пробвал ли е Shuttle серийте на Genz-Benz? Могат ли да се чуят някъде?

4. Ampeg Portaflex ? Впечатления ?

5. Може ли някой да ми препоръча нещо в духа на гореспоментатите ?

 

Прегледах доста неща в Youtube, но ми е трудно да им се доверя ( харесвам принципа - око да види, ръка да пипне :) )

 

Свиря с Fender P-bass, в поп-рок/поп-пънк група с шумен барабанист, един брой китарист и певица.

Планирал съм бюджет от около 2000 лв.

Благодаря предварително !

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

За Портафлекс и аз се интересувах и бях пуснал тема, можеш да я намериш, вероятно още е на първа страница.

 

Общо взето и аз събирах информация за риг в последните 1-2 месеца и стигнах до извода, че повечето неща просто няма къде да се пробват по магазините. Отделно, че новите неща доста по-бавно навлизат при нас и много малко хора имат впечатления от първа ръка. По този въпрос - Talkbass forum, там има хора всякакви, включително някои от тях работещи за големи музикални магазини и производители, които казват неща, които другаде няма къде да ги чуеш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да, и аз имам подобно наблюдение. В talkbass има доста добро мнение за Promethean-a. За portaflex-a имам информация от колега музикант и тя е, че доста се доближава до автентичния Ampeg тон. Човека свири от доста време с Ampeg SVT-3 и сподели, че почти няма разлика между portaflex-а и SVT-3. Единственото е, то май е типично за SS amp-овете, че звука няма много цвят, т.е. каквото излиза от баса, това е ( НЯМА ДУША :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Пробвал съм MВ серията на Крюгер и честно казано предпочитам  RB700 II, с който свиря от години. Разликата не е голяма - 700 звучи малко по-натурално в среди и високи и по-стегнато при стакато тонове в ниските. С настройки може да се постигне почти идентичен звук. 

Пробвай EBS Reidmar ако е наличен в Music Division. Един от най-добре звучащите "леки" усилватели от тези, които съм слушал, а и изработката му прави добро впечатление. Казваш, че свириш често на живо, а при някои марки усещането е за доста нежни бутони, което би ме спряло да заложа на техен модел за нещо повече от домашна употреба.   

Share this post


Link to post
Share on other sites

EBS Reidmar бих препоръчал и аз в тази категория - цепи мрака

за кабинет - огледай се за neodym решения, леки и с прекрасен саунд.

 

Поздрави

Алекс

 

п.с. аз продължвам да си мъкна 60кг амп, така не се забравя лесно колко тежи добрият звук ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ами тогава да ида да го чуя, вие така го похвалихте, че нямам избор :) Благодаря, за съветите и успех!

Поздрави,

Иво

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма къде да чуеш усилватели от леките, за жалост! Но с фирми като Euphonic Audio и Acoustic Image не би трябвало да има проблем. Правят малки, леки и много мощни усилватели, с много чист звук.  Кубета също. Чувал съм добри неща за Маркбас - особено за баскитара и за ел. стилове като цяло.  Горните две гарантирам, че звучат прекрасно. И с контрабас и с баскитара.   Даже новите серии на "Акустик имидж" са по 800 вата на 4 ома - и са с размерите и теглото на дамска чанта. Само трябва да им намериш подходяща колонка и всичко е наред!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.