Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос, относно класическа китара


koko13

Recommended Posts

Защо повечето (може би 2/3) от класическите китари нямат означение на прегчетата (5то, 7мо, 12то прагче)? И мога ли по някакъв начин аз да си добавя означения?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отгоре на нека нямаш ли сложени точки на 5, 7 и 12 позиции?

Да могат да се сложат инлеи, всеки лютиер може да ти ги направи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по тях се ориентирам ... в момента свиря на една стара акустична китара, на която съм сложил найлонови струни и тя има точки и аз по тях се ориентирам. Искам да си взема нова китара, която си е класическа, но те повечето нямат точки ..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето професионални класически китаристи предпочитат "чист" фретборд, причините са няколко: например, често се налага смяна на настройката на отделни струни заради аранжимента на известни пиеси като "Koyunbaba" на Carlo Domeniconi (Tuning  -  6th: c#, 5th: g#, 4th: c#, 3rd: g#, 2nd: c#, 1st: e)Ако си свикнал да се ориентираш главно по инлеите, "разместването" на нотите които са окупирали определени позиции в стандартна настройка би усложнило прочитането на нотния текст, включително и запаметяването на пиесата. Да кажем, запомнил си че "сол" на 4та струна обикновено се намира на 5та позиция съответно -  "първата точка", само че в C# настройка там вече стои "фа диез".

Същото е и при свиренето с капо - инлеите вредят повече, отколкото помагат. При електрическите китари ориентирането е малко по-трудно заради изрязаната форма на тялото. По трудно се визуализира 12ти праг, съответно октавата, която при класическите китари обикновено се намира при свръзката на грифа с тялото на китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На класическата китара "точките" са отстрани на грифа, не върху фретборда. (В повечето случаи)

А ако там няма, винаги може да залепиш малки парченца тиксоо, на исканите места (пак отстрани на грифа.)

Редактирано от Lathron
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ти пък,залепи си едни лепенки на грифа след  5/7/12 прагче и си готов.

@trendkiller - въпроса е според мен на традиция във вида и изработката,понеже ако има scordatura (пренастройване) което да е в малка степен,примерно сол във фа диез или ми във ре,то разликата е малка и повечето китаристи (тези поне на ниво напреднал) се оправят без проблем.При куюнбаба ,от друга страна,се пренастройва всяка струна за строй до диез минор и по тази причина нотния текст е на две петолиния - на долното са пръстовките на стандартно настроена китара,а горе е реалното звучене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eh? Това няма нищо общо с това, което написах относно защо професионалистите предпочитат китара без точки по фингърборда. Почти всички entry-level китари (класически) имат точки отстрани на грифа. В по-скъпите "student" модели ($1000+), които се водят "performence status" това не е така. Не мисля, че е само до традиция. Единствено съм виждал инлей на 7ми праг (отстрани) на бойната китара на David Russell, което ме учуди доста като го забелязах и е по-скоро изключение.

 

За настройката си абсолютно прав.

Редактирано от trendkiller
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.