ludmata Публикувано Ноември 24, 2012 Публикувано Ноември 24, 2012 Здравейте, Имам следният проблем: предполагам са сгънали транзисторите на стъпалото ми, поради малко бруталното ми отношение към него . Свалих ги (4пнп, 4нпн) и ги замрих, та резултата е следният: база към емитер -ок, база колектор ок за нпн, емитер база и колектор база ок за пнп, а колектор емитер и обратно няма никой (и за двата). По спомен трябва да има, и щом трябва този транзистор е аут, а дали е така? В интернет също пишат, че трябва да има, но може ли човек да му вярва Втори въпрос: траnзисторите са BD249CN /npn/ и съответно BD250CN /pnp/, но в интернет не мога да намеря datasheet на нито един от двата. Намирам за BD249C и BD250C, но идея си нямам какви са разликите между C и CN, а ми трябва щото изобщо не мога да намеря ЦН варианта... Благодаря за помоща Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 24, 2012 Отговорено Ноември 24, 2012 (Редактирано) Нищо не е ясно от това , което си направил. Какво означава ОК? ОК за тебе или за някой/нещо друго? Направи следното: На базата на PNP транзисторите поставяш черния (-) пробник на мултимер, поставен в позиция "диод" (или на тази, която препоръчва производителя). Червения допираш до емитера и после до колектора - трябва да показва спада върху прехода в mV,. Някои показват 10 пъти по-ниска стойност, зависи от мултимера. Трябва да е около 600 mV, 60 mV или около ( например 800, 80 ) Между колектор емитер НЕ трябва да има никакво съпротивление в двете посоки! Повтаряш операцията за NPN, като на базата вече е червения (+) , а на колектора и на емитера да е черния (-) пробник. Всяка друга комбинация (с разменени пробници) НЕ трябва да показва съпротивление. Обикновенно дисплеят показва 1.---. Това са показания за редовен биполярен транзистор, без съставните (Darlington) . Твоите не са Darlington. Суфиксът " C ", се отнася за пробивното напрежение C-E, и означава 100 волта. Ако захранването на усилвателя е под +/- 45 волта, стават. За по-високо напрежение, вече има други суфикси или транзистори. Очаквам " N " да не се отнася до напрежението, а за нещо друго - корпус, материал на корпуса, температурен диапазон или друго. За по-голяма сигурност качи една табличка с измерените стоности , за да мога да преценя. Не мери в друго положение, освен "диод", защото няма да има коректен резултат.. ПП. Мери само с откачени електроди на транзисторите от схемата ! Редактирано Ноември 24, 2012 от Parni_Valjak 2 Цитирай
ludmata Отговорено Ноември 24, 2012 Автор Отговорено Ноември 24, 2012 Здравей Валяк, За съжаление на моя уред нямам таквиз екстри, трябва да си взема другия :/ Можах само да измеря има ли няма ли верига... Май на добре е да налепя една тестова постановка и така да ги проверя, поне имам елементи Относно втория въпрос, май се има предвид ноизлес, но един Бох знае Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Ноември 24, 2012 Отговорено Ноември 24, 2012 За мощни, noiseless ... Недей така, моля те... Цитирай
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 24, 2012 Отговорено Ноември 24, 2012 (Редактирано) Китайски уред, който има функцията диод и Hfe(бета) измерване може да се намери в ценовият диапазон от 5-12лв. Но понякога тия измервателни уреди могат да изкарат и повреден транзистор годен. Най-добре е да се пробва на постановка и при малко по-големи колекторни токове. Въпреки това, има голям шанс да успееш да провериш кои транзитори са повредени, само с помощта на уреда. Редактирано Ноември 24, 2012 от Evtim Djerekarov Цитирай
synchu Отговорено Ноември 25, 2012 Отговорено Ноември 25, 2012 Има си и специални уреди за целта, както винаги. Най-достъпният може би в ценово отношение е http://www.peakelec.co.uk/acatalog/jz_dca55.html Останалите начини за измерване на транзистори са известни. Цитирай
Recommended Posts