Jump to content
Българският форум за музиканти

никони

Да бръкна и аз в торбата с ламБите

Recommended Posts

Отдавна се каня да направя един лампов усилвател с вграден дист и дилей и понеже вече е достатъчно пълна торбата с лампите (http://prikachi.com/...32/5523632Q.jpg), закупих необходимата Хапаратура (http://prikachi.com/...33/5523633E.jpg).

Поради голямото разнообразие от крайни лампи и схемни решения, реших да направя предусилвателя и с него да изпробвам няколко крайни стъпала SE и PP с различни видове лампи. На първо време, 6П14П (EL84), 6П3С (6L6), 6П6С, 6П13С, 6П9, 6П43С. Тежката артилерия EL34, KT88, 6П45С, ще я оставя за по нататък.

Когато съм готов с предусилвателя и ще пусна семпли, записани през микрофонния вход на компютъра. За предусилвателя разполагам с ECC82 (6Н1П), ECC83 (6Н2П), ECC85 (6Н3П), EF86 (6Ж32П).

После ще пусна семпли през различните крайни стъпала и през един и същ кабинет.

Ще е интересно да чуем кое как звучи и да видим на кой какво ще му хареса.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много е голяма торбата :o ....Само от Хапаратурата липсва един важен елемент ;) ...

 

5523632Q.jpg

Edited by Parni_Valjak

Share this post


Link to post
Share on other sites

На първо време ще ползвам компютъра за осцилоскоп, не знам дали може да се разчита на достоверност на измерванията, ще проверя на осцилоскопа на един приятел и ако има съществена разлика в резултатите, във вторник взимам един Чешко производство 1988г.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не е добро решение да се използва компютърна звукова карта за мерене на високоволтова апаратура. Едно допиране до аноден потенциал и картата, а понякога и целия компютър отива по дяволите.

Чешкия вариант е истината.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Заедно със софтуера има и хардуерна добавка, която би трябвало да решава този проблем, но аз и без това не съм фен на симулаторите така че и аз мисля, че чешкият вариант е истината. В неделя ще разберем...

В предния пост пропуснах да уточня, че ще постна всички схеми, по които работя. Смятам, че колегите, които не са на "ти" с техническата част ще са по-обективни по отношение на звука ( за разлика от нас, които имаме предпочитания към определени лампи или схеми), което ще е "положителна" обратна връзка с хората ползващи крайния резултат.

Edited by никони

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да имаш налични лампи и да правиш амп, е както да имаш копчета и да почнеш да шиеш балтон.

Парни Валяк го е написал но явно не вдяваме , без изходящ трансформатор не става.

Предусилвателя си е хубаво нещо но ламповия саунд е крайното стъпало.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

В момента разполагам със шест различни изходящи и още толкова захранващи трансформатора.Зад Пирогов има работилница за навиване на трансформатори - бай Пешо Стойков се занимава с това повече от 20 години и си разбира от работата - ако на някой му трябва ще дам точни координати и телефон

Share this post


Link to post
Share on other sites

Той сигурно ще го навие . Други също, като им дадеш данни и схема ще навият . Обаче са малко, които ще навият качествен китарен , защото преобладаващите информации са за музикални изходни . Четох преди време в наш друг форум , че тамошния корифей по изходните трансформатори е разглобил такъв на Маршал и освен, че не бил секциониран имал редица особености по навиването , не било същото като при навиването на музикалните. Та трудна работа –но за пробата и гъдела –защо не .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нека да успокоим топката и да изчакаме. Ще ми се да стане една добра тема, но това ще зависи от всички нас.

Затова - успех и наслука!

И не се съмнявайте, ако има трески за дялане, естествено ще има резачка.

 

Ще започна с една забележка. Лампите поставени в скоби не са еквиваленти. Само две са съответни, останалите изобщо са различни.

Edited by Parni_Valjak

Share this post


Link to post
Share on other sites

За това изобщо няма спор, освен 6П14П и 6Ж32П останалите са само функционален заместител и то след преработка на схемата заради различното анодно напрежение и ток... и не само.... по добре да оставя клавиатурата и да хващам поялника...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Остана ми време да поработя по проекта и започнах от захранването - налепих един регулируем изправител от165 до 350 волта с двупътно кенотронно изправяне  и един изправител за 12, 9 и 5 волта.Ето схемите:

 

 

5558514U.jpg

 

5558515Y.jpg

 

Драснах ги на ръка, защото не се оправям с рисуването на компа.

 

12-те волта са за релета за комутация и се чудя дали да не ги пусна на отделен траф.Другия вариант над който умувам е дали да не захраня изправителя за 9 и 5 волта от отоплението на кенотрона - намотката има ресурс по ток...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Само за предусилвател захранването ти е абсолютно ненужно усложнено - кенотрон, дросел, особено стабилизатор. Ако целта ти е да можеш да си регулираш напрежението мога донякъде да го разбера, но иначе само за преамп това са излишни неща.

Общо взето по тези въпроси всичко отдавна е предъвкано и ясно установено, така че някакви революции в тази област не се очакват, затова няма смисъл да си усложняваш живота.

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Никони, не тръгваш добре. Оставам с впечатлението за недостатъчно знания...

Регулаторът е доста калпав. 

За отоплението на изправителката - не си ли задаваш въпроса, защо нейното отопление е винаги отделено от другите вериги?

За какво ще използваш 9 и 5 волта? Мисля, че се досещам, но е за предпочитане ти да си кажеш. А след това ще коментирам.

Имаш сериозна грешка в ламповия изправител. Сега ще оставя сам да я откриеш, а ако не успееш, ще ти я посоча.

Имаш и пропуснати елементи в изправителната част.

За сега толкова.

Приятно четене!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Мислех да мина с набързо скалъпено захранване, но разбирам че не съм бил прав, така че ще преработя всичко...За отоплението на кенотрона си изясних нещата, в ламповия изправител филтриращия кондензатор е с максимален капацитет от 50 микрофарада за EZ81. 12-те волта минават на отделен траф, 9 и 5 волта са за захранване на ефекти / 5-те за РТ2399 на дилея/ и си изисква прилично филтриране.Ще гледам повече да не ви губя времето с набързо скалъпени недомислици...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.