Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за външен пиезо адаптор на акустична китара.


boywalking

Recommended Posts

Проблема не е в найлоновите струни. Ако сложиш метални, ще прецакаш китарата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде да не откриваме топлата вода, а да вървим по утъпканите пътища. Като казвам, че броят на елементите няма значение естествено, че нямам предвид 100, говоря за двата на колегата. И нещо, което трябва да се приеме като даденост - пиезо без предусилвател дава тенекиен тон, без ниски и среди. Преди години съм пробвал какво ли не, с всякакви пиезоелементи. Чак когато си купих предусилвател на Barcus Berry получих приличен акустичен тон. В момента свиря с хубав стар дреднот на близо 40 години, в бриджа съм вградил възможно най-скъпия елемент на Shadow, но сърце не ми дава да срежа този прекрасен инструмент за вграждане на преам. Ползвам външен, лампов, произведен специално за такива инструменти от Владо Балев. Без него скъпата китара звучи като консервена кутия с опънати телове.

Комбото (стига с тия "кубета") не ти е виновно, то е за електрическа китара. А остава да сложиш метални струни на касическата китара и да просвириш пръцметъл с нея. Грифът няма да се изкриви, но тя е направена САМО за пластикови струни. Много ми е интересно защо след като нямаш даже минимален опит втази област не слушаш какво ти се казва. Естествено ако нямаш излишни пари, които да даваш за ненужни и неработещи боклуци. Ти решаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето го нещото http://vikiwat.com/ekvalajz-r-za-kitara-3l-eq-505r.html за 22 лева. За какво да се гърбя да го правя, като няма да стане по-добро?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето го нещото http://vikiwat.com/e...3l-eq-505r.html за 22 лева. За какво да се гърбя да го правя, като няма да стане по-добро?

 

Това съм го поставил на един Стаг на сина ми и звучи добре, но трябва или да режеш магарето или да дълбаеш под магарето - някъде 2мм. мисля че беше, колкото е високо пиезото, защото ще се вдигнат струните. Също така се реже китарата за да поставиш преампа.

 

На моята Китара вътре съм поставил едно пиезо дето се лепи, но в къщи прави микрофония и наистина не звучи много добре без преамп, като се има предвид, че включвам китарата в кубе за акустична китара Kustom Siena 35 http://www.thomann.de/de/kustom_sienna_35.htm

Но в репетиционната звучи добре както в кубето така и през миксера, защото миксера е като преамп. Всичко зависи къде ще се свири - в къщи, на сцена или в някоя репетиционна.

 

Аз съм хвърлил око на това

http://www.thomann.de/de/shadow_sh091.htm и към него пак да се сложи преамп. Ако някой има наблюдения моля да сподели

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, сътворих снощи схемата от линка http://blog.makezine.com/2011/12/20/collins-lab-diy-contact-mic/ и нищо не става, от кубето як брум, все едно съм дал на късо някъде, и никакъв звук от китарата.....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи си я объркал. Провери пак, например тоя кондензатор 10uF трябва да е само между + и - на захранването. Да не си го вързал и за изхода?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Аз съм хвърлил око на това

http://www.thomann.d...hadow_sh091.htm и към него пак да се сложи преамп. Ако някой има наблюдения моля да сподели

 

Имам същото на едната китара и съм много доволен, естествено в комбинация с преамп, иначе си е като тенекия. Правил съм опити с какви ли не пиезоелементи, но с евтингясите НЕ СТАВА.

Сега конкретно за автора на темата, той си има пиезо и не е нужно да дълбае бриджа. Пък и никъде не е речено, че трябва да се реже китарата, преампчето спокойно може да се ползва външно, никакъв проблем не е да се сложи в някаква кутийка и да се закачи на колана на китарата, като предавател на безжично устройство. Само трябва да се запои мъжки жак на кабела му или женски на кутийката (тогава се ползва още един къс кабел жак - жак).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колеги, сътворих снощи схемата от линка http://blog.makezine...iy-contact-mic/ и нищо не става, от кубето як брум, все едно съм дал на късо някъде, и никакъв звук от китарата.....

 

Направи си една тема за изработката в - Изработка и ремонт - дай там снимки и ще видим къде си сбъркал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

10uF минуса, изхода и цялата долна линия от схемата не са ли на едно вързани? т.е. маса ? Боравя с поялника, познавам ги чарковете, но кое как се връзва ми е малко мистерия :( Help, че се изтормозих снощи....

 

http://img823.imageshack.us/img823/2072/kond.jpg

 

Дано отвори картинката, значи на моята платка - ограденото в зелено всичко е хванато на едно място, а червният кръг (+ на батерията) е вързана към + на 10uF и към 1,5К кондензатор пак на едно място...

Редактирано от boywalking
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Ето го нещото http://vikiwat.com/e...3l-eq-505r.html за 22 лева. За какво да се гърбя да го правя, като няма да стане по-добро?

:thx:

:ok: Показах го това на мой колега и той веднага се запали, така че още на минутата го поръча от магазина в Пловдив и му го доставиха до два дена по куриер. След това за около час и половина го вгради във външна и преносима малка пластмасова кутийка за 4лв от Конрад и го пусна в действие с един пиезо модел на "Shadow SH1900" и... :thumbs_up:резултата е много добър - предостатъчно и учудващо добър звук, без никакви изкривявания, шумове или др. :music: Няма смисъл от ръчна изработка, освен ако някой иска да си се занимава за лично удоволствие!

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 months later...

Здравейте, линкът към vikiwat с готовият преамп не работи. Аз си купих такъв pickup EC109-1h.jpg

Можете ли да ми кажете какво да сложа между него и усилвателя?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За този адаптер нямаш нужда от нищо повече, имаш си даже кабел с жак накрая. Това не е пиезоелемент, а адаптер. Внимавай само да не се развали резбата на връзката между адаптера и кутийката с плъзгачите. Преди години ползвах подобен, сигурно още е някъде в къщи. Включваш в пулта или в амп и свириш. Може да украсиш звука с хорус или фленжер, възможности много. За кривоч не става, резултатът е повече от отвратителен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, благодаря. Стори ми се, че е леко тихо просто и понеже не разбирам, реших да питам дали има нужда от стъпало някакво. Така или иначе в момента го пробвам през компютъра и това води ред смущения след себе си, но вади звук :)

Кривоч имаш предвид овърдрайв ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.