Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Една доста важна тема...

От месец, примерно, изпитвам болки в дясната ръка(пикинг) при приглушаване (палм мютинг).

Дрънкам от доста време и съм намерил удобна за мен постановка. Свиря по-близко до грифа с кутре подпряно на тялото.

Когато свиря палм мютинг, галопиране, основно коси движения на долу, много бързо започвам да изпитвам умора, а после и болки в предмишницата.

Предложения? Медицинси бинтове, ластици, невролог?

От такива неща стават сериозни проблеми

Отговорено (Редактирано)
започвам да изпитвам умора, а после и болки

така тялото ти се опитва да ти каже, че се ебаваш с него. като се уморяваш, почиваш си и после пак. Ако продължително време се преуморяваш, болките може да станат хронични, а и проблема който ги предизвиква. Важно е и дали те боли мускула - като мускулна треска, в която си се напомпал вече зверски и му идва в повече, или отиваш към възпаление и болки на сухожилията, с което можеш да си докараш доста качествена драма.

Редактирано от 7thString
Отговорено

Призовавам НЕизползването на каквито и да е обезболяващи кремове. По други причини, с подобни кремове и мехлеми отложих една болка с няколко месеца, но после каквото се видя на рентгеновите снимки, ми коства около 6 месеца по доФтори :) Болката е знак ;)

Отговорено

Призовавам НЕизползването на каквито и да е обезболяващи кремове. По други причини, с подобни кремове и мехлеми отложих една болка с няколко месеца, но после каквото се видя на рентгеновите снимки, ми коства около 6 месеца по доФтори :) Болката е знак ;)

Е това за първи път го чувам,ама си е вярно..Както мазнините след липосукция се връщат след няколко месеца,предполагам с болките нещата стоят по тоя начин...Мене лично като ме заболи,си слагам лента за малко и толкоз... :virtuoz:

Отговорено

За инцидентни неща, да, но особено разните там загряващи кремове, финалгони, не знам си какви, ако тръгнеш да развиваш сериозен проблем, притъпяват болката и симптомите и си мислиш, че си здрав и после изненади разни. Просто е нормално една ръка, която не е свикнала с такива действия(свирене) да се уморява по-бързо от ръката на Сатриани, примерно. Като всяко физическо нещо, свиренето си е като фитнеса - иска тренинг, почивки и т.н. :)

Отговорено

Предполагам е мускулна умора, защото като спра и си почина няма плоблеми.

Може би е от това, че при галопиране стягам повече ръката и не се подпирам на кутрето, така като опора остава само вътрешната част на предмишницата върху тялото на китарата.

Но проблема е от скоро, а не свиря от вчера. Не е като да съм я натоварвал с нещо в последно време...

Отговорено

Вече година и половина съм с тендовагинит на двете ръце от прекаляване с китарата, така че трябва да се внимава (ако някой може да предложи лечение, различно от пробваните от мен физиотерапия (магнити, ултразвук, ток) и вихрови вани, да казва, защото вече не издържам, не мога да свиря и едва ползвам компютър). Но при мен в началото усещанията бяха доста различни, така че надали е това.

Иначе - почивки, без стягане на при свирене. Може да пробваш да носиш някакви накитници/ластични бинтове.

Отговорено

Вече година и половина съм с тендовагинит на двете ръце от прекаляване с китарата, така че трябва да се внимава (ако някой може да предложи лечение, различно от пробваните от мен физиотерапия (магнити, ултразвук, ток) и вихрови вани, да казва, защото вече не издържам, не мога да свиря и едва ползвам компютър). Но при мен в началото усещанията бяха доста различни, така че надали е това.

Иначе - почивки, без стягане на при свирене. Може да пробваш да носиш някакви накитници/ластични бинтове.

От колко време свириш,че да получиш това?ТИ ме притесни сериозно.....

Отговорено

Дрънкам от доста време и съм намерил удобна за мен постановка.

Това ти е грешката. Смени постановката и намали темпото. Консултирай се с учител по китара.

Отговорено

От колко време свириш,че да получиш това?ТИ ме притесни сериозно.....

Не от много време, просто изведнъж почнах да свиря по-сериозно (30 минути без да спирам за повече от няколко секунди,максимална скорост :), малко почивка и после пак* ). Не се стряскай :)

Лекарят ми каза, че съм имал халтави стави. Пробвал съм какво ли не, терапии, кинезиленти, но от доста време нямам подобрение. Понякога посвирвам по 15-на минути бавно (казаха ми да се раздвижвам;миналата година си бях обездвижил ръцете и беше страшно), правя упражнения с гири, но съм в застой.

Отговорено

Темата е доста сериозна.

По това което пишеш още не е късно да се оправят нещата.

1. Спри да свириш за известно време - ръцете ти имат нужда от почивка.
  2. Винаги загрявай!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Особено когато възнамеряваш да свириш по сложни неща.
  3. Оправи си постановката и техниката - при правилна постановка ръцете трябва да са апсолютно отпуснати и да не чувстваш никакво напрежение.
  4. Не удряй струните по силно от необходимото - свириш на електрически усилен инструмент.
  5. Виж 2
  6. Виж 2

Аз свиря ежедневно между 4 и 6 (поне) часа и нямам проблеми с ръцете независимо от сложноста на нещата които свиря. Обикновено съм имал проблем ако прекаля едновремено със спорта и свиренето наведнъж.

Отговорено (Редактирано)

Ами, тъй като работата ми отнема по-голямата част от деня, свиря обикновенно през два дни, по два-три часа, примерно. Не е като да се сцепвам.

Гледам да правя някакви раздвижвания и загравки преди това, но явно ще трябва да обърна по-сериозно внимание от тук нататък.

Колкото L.K. - за 6-7 години дрънкане не съм имал такива проблеми. Е като изключим съвсем в началото, когато тепърва търсиш правилната постановка.

Не съм вземал частни уроци с учител-педагог, но съм контактува и по-важно свирил с такива, не че съм им обръщал спецялно внимание да ми следят постановката, де...

Явно просто може би прекалявам и стягам ръката ненужно.

Ако продължат нещата така, явно ще се търси квлифицирана помощ.

Редактирано от Slide
Отговорено

Когато искаш да свириш нещо бързо винаги го започвай бавно. Свири известно време бавно и постепено забързвай темпото.

Отговорено

За 6-7 години както казваш проблемите са се натрупали. От самоцелно преследване на бързина и неправилна постановка си се докарал до това състояние. Задължително се консултирай с лекар, в противен случай ще си навлечеш доста неприятни последици. Ще направиш курс физиотерапия, иначе преди да навършиш 30 години ще си с хронични страдания.