Jump to content
Българският форум за музиканти

Няколко въпроса относно свиренето на кларинет...


Recommended Posts

Здравейте,

доста съм дърт за започване на някаква музикална кариера, но ей така от любопитство си взех един китайски пластмасов кларинет. Преди години някакъв руски имах и се пробвах няколко дни, но мислех че е дефектен и затова взех нов сега.

Новият обаче има същия "дефект" - не вади високите тонове :)

Така че, първият ми въпрос е, дали е въпрос на време и свикване на устните, понеже трябва доста усилие за да извадя някои от високите тонове - тези които са със запълнени дупки на лявата ръка (горе), а най-високите въобще не се получават.

Иначе ниските и средните ги докарвам спокойно (тези които са без отваряне на клапата отзад).

Вторият ми въпрос е, понеже палецът ме боли много като държа кларинета, дали на желязната планка мога да сложа нещо меко и какво ако някой друг има такъв проблем? Просто от тежеста на кларинета ми се "смачква" пръста и се зачервява.

Третият ми въпрос е, понеже се пробвам да свиря едва около половин-един час на ден, а самото сглобяване и разглобяване е също толкова, дали трябва винаги да се разглобява след свирене и да се подсушава отвърте, или не е задължително? И колко често се смазва корка при сглобяването - винаги ли се слага, защото трудно влизат частите за момента.

Ще се радвам някой да даде съвети за тези неща, защото нямам намерение да ходя на учител и да свиря пред хора, а само за тонус понеже ми се отдава да си докарвам мелодийки и ми прави кеф да свиря отвреме на време. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

С удоволствие отговарям на въпросите ти, тъй като те ме върнаха много години назад, когато и аз изпитвах същите затруднения. А около мен нямаше много от тези, които разбират и имат желание да помогнат. И така:

1. И двата кларинета - руски или китайски /особено пластмасов/ не са качествени, но дали затова на тях не можеш да вземеш високи тонове не зная, защото не съм духал в тях. При всички случаи обаче, най-напред се овладява ниския и среден регистър и тогава се посяга на високия. Сигурен ли си, че знаеш точната апликатура /пръстовка/? Добре ли са поставени устните на мундщука? Най-високите тонове наистина се вземат по-трудно.

2. Спокойно можеш да сложиш парче от гумен маркуч или шлауха с подходящ диаметър на пръстовата опора. Съвет: дигни малко долната част на кларинета по-високо, за да намалиш тежеста върху опорния пръст.

3. След края на заниманията ни инструмента винаги се подсушава. Тук не влизат кратките почивки или паузи между сеансите. И обратно: корка е добре винаги да се смазва леко преди сглобяване /свирене/.

Желая ти успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, благодаря за информацията!

По първата точка - за пръстовката, като се опитвам да мина на висок тон, отзад с палеца натискам за отваряне на клапата и едновременно с това пак съм запушил дупката отзад както обикновено, и отпред съм затворил със същата лява ръка трите пръста, и вадя вече тоновете с дясната ръка долу, обаче трудно излизат малко със зор с устата, явно не знам как трябва да са устните, гледах в ютуб едно клипче и от там само знам че не трябва да са прекалено напред или прекалено назад. А като се изморя (устните) си помагам малко със зъбите отгоре, но това сигурно не е правилно? Просто си мисля че са ми слаби устните и затова не мога дълго да свиря, все пак са ми първи дни, а дали се свиква после, защото забелязвам че като започна по-слабо да вкарвам въздух, и по-лош става звука...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От гледане на картинки се добива само бегла представа. Пръстовка и постановка се учат от човек, който е по-напреднал. Въпросът е не само за устните, а и къде се поставят зъбите. За упора те са винаги опрени някъде отгоре на мундщука. При това - всеки с индивидуалните си проблеми. Мускулите около устата се тренират със свирене. Става бавно и полека във времето. Хубавият звук се прави по-късно. Не бързай със заключенията, като - слаби са ми устата. Всичко е въпрос на постоянство. Като при спортистите.

Намери си учител - поне за първоначалното овладяване на инструмента. Правилната постановка ще ти гарантира после следващия успех. Остават още труд и музикалност. Овладяването на нотите също не е последна грижа. Те разширяват кръгозора. Ако си упорит - ще стане.

И ако изпитваш удоволствие от това, което правиш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей, благодаря много за съветите, със сигурност ще са ми от полза, дано да ми остава повече време занапред, че ми прави удоволствие да свиря пък все не остава време.

Иначе ми прави впечатление, че вадя звук като от саксофон понякога, на средните тонове и към ниските, само че не всеки път звучи така. По-точно като съм си починал и започна се получава страшен звук, и като посвиря 3-4 минути явно губя този звук и си звучи баш като кларинет. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много неща влияят:

- хубав инструмент

- хубав мундщук

- подходящ платък

- "неиздишащи" падушки.

 

Какъв стил се свири.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...

Темата е стара,обаче имам въпрос и аз.

Къде се продават от тези китайски кларинети и колко ли струват? :recourse:
И аз мисля през свободното си време да се науча да подсвирна нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.