Jump to content
Българският форум за музиканти

clarinet

новаци
  • Мнения

    3
  • Присъединил/а се

  • Последно посещение

Всичко публикувано от clarinet

  1. Здравей, благодаря много за съветите, със сигурност ще са ми от полза, дано да ми остава повече време занапред, че ми прави удоволствие да свиря пък все не остава време. Иначе ми прави впечатление, че вадя звук като от саксофон понякога, на средните тонове и към ниските, само че не всеки път звучи така. По-точно като съм си починал и започна се получава страшен звук, и като посвиря 3-4 минути явно губя този звук и си звучи баш като кларинет.
  2. Здравей, благодаря за информацията! По първата точка - за пръстовката, като се опитвам да мина на висок тон, отзад с палеца натискам за отваряне на клапата и едновременно с това пак съм запушил дупката отзад както обикновено, и отпред съм затворил със същата лява ръка трите пръста, и вадя вече тоновете с дясната ръка долу, обаче трудно излизат малко със зор с устата, явно не знам как трябва да са устните, гледах в ютуб едно клипче и от там само знам че не трябва да са прекалено напред или прекалено назад. А като се изморя (устните) си помагам малко със зъбите отгоре, но това сигурно не е правилно? Просто си мисля че са ми слаби устните и затова не мога дълго да свиря, все пак са ми първи дни, а дали се свиква после, защото забелязвам че като започна по-слабо да вкарвам въздух, и по-лош става звука...
  3. Здравейте, доста съм дърт за започване на някаква музикална кариера, но ей така от любопитство си взех един китайски пластмасов кларинет. Преди години някакъв руски имах и се пробвах няколко дни, но мислех че е дефектен и затова взех нов сега. Новият обаче има същия "дефект" - не вади високите тонове Така че, първият ми въпрос е, дали е въпрос на време и свикване на устните, понеже трябва доста усилие за да извадя някои от високите тонове - тези които са със запълнени дупки на лявата ръка (горе), а най-високите въобще не се получават. Иначе ниските и средните ги докарвам спокойно (тези които са без отваряне на клапата отзад). Вторият ми въпрос е, понеже палецът ме боли много като държа кларинета, дали на желязната планка мога да сложа нещо меко и какво ако някой друг има такъв проблем? Просто от тежеста на кларинета ми се "смачква" пръста и се зачервява. Третият ми въпрос е, понеже се пробвам да свиря едва около половин-един час на ден, а самото сглобяване и разглобяване е също толкова, дали трябва винаги да се разглобява след свирене и да се подсушава отвърте, или не е задължително? И колко често се смазва корка при сглобяването - винаги ли се слага, защото трудно влизат частите за момента. Ще се радвам някой да даде съвети за тези неща, защото нямам намерение да ходя на учител и да свиря пред хора, а само за тонус понеже ми се отдава да си докарвам мелодийки и ми прави кеф да свиря отвреме на време.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.