Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте!

Имам въпрос, който ще ви се стори много тъп. Ама съм жена, при това не съм музикант, музиката ми е странично хоби....

Имах преди време синтезатор, стар и простичък, но с него успявах да вкарам някакви мелодийки в програма за обработка и да си играя - за развлечение.

Развали се и не съм пипвала нищо от години.

Сега си купих миди клавиатура. За същата цел, но също желая да подрънкам малко с нея.

Само, че.... не успявам. :(

Заредих интерфейса от диска, но сега не знам чрез коя програма и как да свиря с тази клавиатурка? Не е като синтезатора, това си е само клавиатурка и не иска да пусне звук.

Трябва ли непременно през програма за звукозапис и обработка да се свири?

И коя е най-леката?

Някога си служех с Cakewalk и Sonar.

СЕга явно ще уча друга. Препоръчаха ми Nuendo.

Използвам Sound Forge за запис на глас и виждам, че последната версия има работа с MIDI. Но не съм чела и пробвала нищо такова с нея. През нея мога ли да свиря с клавиатурата?

Моля, препоръчайте ми удачна за лаик програма, хем да е лека за компютъра.

Още веднъж се извинявам за тъпотиите, с които ви занимавам. :)

Искра

Отговорено

Ако си си служила със Сонар, можеш да си продължиш и с нея. Тя поддържа виртуални инструменти, така че си зареди някой и си вири.

Така във форума едва ли ще стане, но потърси в Нета - има достатъчно много информация.

Отговорено

MIDI клавиатурата, чрез MIDI кабел се свързва с външен синтезатор или със звукова карта в компютъра. Но звуковата карта трябва да има стандартните MIDI входове и изходи.

Отговорено

Е, аз това го направих още в началото. Свързана е клавиатурата, но се оказа, че трябва да изтегля някаква програма, чрез която да свиря. Не може така директно. С USB кабела само се захранва компютъра и се предават сигналите, но не свири директно. То не е синтезатор, а само кмавиатура. Трябва да свири през пусната музикална програма, която позволява директно свирене, нали?

Отговорено (Редактирано)

Май не ми разбрахте въпроса? Искам да изкарам звук ПРЕЗ клавиатурата, която е РЕАЛНА, не е от виртуалните в програмите. Качих си Сонара, знам как да "пиша" там ноти и да свиря виртуално, ама не излиза звук, не приема от миди клавиатурата.

Синтезаторчето беше лесно - включвам го и вече свири. Но с клавиатурката още не мога да изкарам звук.

Какво да избера от програмата от многото й опции? Какво да настроя, че да свиря (с пръсти, по клавиатурата, директно - обяснявам да е по-ясно ;))?

Редактирано от Iskri
Отговорено

От реалната ти миди клавиатура няма как да изкараш звук, ако е само миди контролер.

Затова се връзва с кабел към компютъра, от там зареди някой виртуален инструмент, избери си пистата на която е той и свири през колонките на компютъра.

Както написах и по-горе, през форума по-ясно едва ли ще се обясни.

Отговорено

Здравей Iskri свали си този виртуален синтезатор Korg M1 http://www.kvraudio.com/product/m1-by-korg има си всичко каквото ти трябва работи и без да е зареден в Sonar или който и да друг секвенсер.Инсталираш включваш клавиатурата и свириш :)

Отговорено (Редактирано)

Korg свалих, но го има само платен и сваления беше непълен, искаше дозареждане от флашка...

А проблемът със звука не е от клавиатурката, ами от настройките на програмата. Иначе звук отива към компа/програмата - вижда се. Но... не излиза през говорителя на компа. А иначе музика, глас от програми, скайп и т.н. има - т.е. не е кардинален проблем със звука.

Нещо явно с настройките на Сонара съм объркала и то още в началото, защото не мога да задам MIDI OUT отникъде. Просто не ми дава да избера.

Outputs

"Select devices from the list. If your computer or MIDI interface has several MIDI outputs...."

А аз нямам нито един предложен изход!

КАжете как да го добавя тоя изход?

Редактирано от Iskri
Отговорено (Редактирано)

Когато си в Сонара или която и да е друга програма си отваряш миди трак. От настройките на трака за вход посочваш миди клавиатурата - обикновенно пише usb audio или нещо от сорта, на на изхода на трака посочваш виртуалния инструмент. На някой програми виртуалните инструменти се зареждат първо в отделно меню, а на други като ги посочиш за изход на трака тогава се зареждат - за Сонар не знам точно как е.

От глобалните настройки на програмата не ти трябва да избираш какъвто и да е миди аут.

Редактирано от patzo
Отговорено

Да, правих настройки и на отделния трак. Но като цяло ми казва, че нямам дефинирани изходи и не предлага такива. В хелпа пише, че е избират от многото.... Ако няма много, то тогава по подразбиране звучи през саунд картата. Обаче, тук не звучи нищо, макар да се мърдат плъзгачите, като изсвирва нота. Наред ми е звуковата карта....

Сега ще пробвам да инсталирам програмата отново, защото друг човек я инсталира и може да е забранил нещо без да иска.

Отговорено

И аз не работя със Сонар, но според мен не те интересува този midi out. Midi out задава къде Сонара да праща midi, а теб те интересува той да го получава. Вариантите са: или Сонар да не получава midi от midi клавиатурата или да не си избрала правилния аудио драйвер и просто да не излиза звук от Сонар. Пробвай да пуснеш една mp3-ка през него или да просвириш някой от вградените синтезатори с мишката, за да провериш дали ще се чуе звук - да знаем поне, че всичко с аудио драйвера е наред. Защото ако наистина има някаква визуална индикация като натискаш клавишите, значи midi-то си работи и проблемът е другаде.

Отговорено

Благодаря за съвета, Solas! Заредих MIDI файл, вижда се, че го свири, ама звук няма. А не иска да зареди .mp3.

Подозирах, че не е правилно инициализирана програмата, затова я трих, деинсталирах, но като я изтеглих наново и наново инсталирах, оказа се, че си пази някакви инсталации и не премина през тях, та положението беше пак същото. И не ме попита този път за изходите, както е "питала" този, който я е поставял първия път.

Тюх, да бях си я инсталирала сама, а не да викам компютърни "майстори"-запалянковци, дето не разбират от музикални редактори.

Сега с какво така да я изчистя, че всичко да се изтрие, пък после пак наново?

Имаше един YourDeinstaler (или нещо такова като име) -някога го ползвах и добре зачистваше дори и временни файлове и други неща. Ако някой знае надеждно средство в Уиндоуса (със 7 съм), което да изтрие изцяло програмата, за да мога да я инсталирам съвсем отначалото?