Jump to content
Българският форум за музиканти

Custom Distortion


Recommended Posts

Здравейте! Имам бегли познания по електротехника и реших да си направя дист и един приятел ми препоръча следната схема: http://www.picvalley.net/v.php?p=u/2371/18064079036600656613489908801uBEoHlQRJf4GouW0igm.JPG

Моля за малко помощ. Имам няколко въпроса по нея.

1.за какво служат swich-овете? нещо не ми става ясно ;d (подозирам че един от тях е за превключнате към чист канал)

2.Коя е интегралната схема?

3.Стойността на С1 1микро фарад ли е ? uF?

4.Единия крак на Input жака е на маса а другия едновременно към sw1a и B1 ли е свързан?

5.Какво е B1?

6. - на захранването е на маса, а + е едновременно към b1 и R2 ?

7. Какво е 1N4148?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Просто ми е странна схемата и не съм свикнал с тези означения :D За пръв път виждам резистор по този начин (попринцип е правоъгълник) и микрофарад не се изписва така. и за това питам не съм сигурен, а й от скоро свиря на китара.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така не става. Ако си зарибен да се занимаваш, доста четене се иска. Погледни в раздела, Parni Valjak беше пуснал едни доста добри книжки за начинаещи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Превключвача е един 3PDT - служи за true bypass. Цък - разгледай този линк, ако не намериш такова ключе можe и 2PDT - виж Millenium bypass. Коднензатора е един микрофарад - електролитен. Интегралната схема е единичен операционен усилвател. Б1 е батерията. 1N4148 са диоди които се намират навсякъде. Когато разгледаш линка който съм дал ще си отговориш на другите въпроси.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много! А ако опита ми не сполучи, срещу колко лева може някой от вас да ми сглоби тази схема ако аз ви дам частите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Behringer дисторшън втора употреба струва 25-30 лв., ако някой ти го сглобява ще струва поне тройно(ръчния труд е скъпо платен!).

Ако искаш да учиш електроника има смисъл да се захванеш, ще ти е от полза, но ако целта ти е да си направиш дисторшън за по-малко пари за да свириш на него - купи си фабричен!

  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж ся - добре е да имаш цел. Само трябва да решиш, че това наистина е твоята цел. После с малко четене, учене и питане работите ще станат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж ся - добре е да имаш цел. Само трябва да решиш, че това наистина е твоята цел. После с малко МНОГО четене, учене и питане работите ще станат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А ако опита ми не сполучи, срещу колко лева може някой от вас да ми сглоби тази схема ако аз ви дам частите?

 

Ако искаш, обади се. Ще измислим нещо ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нужда намерих си схема каято напълно я разбрах и реализирах само да попитам от къде мога да си купя кутия защото в момента схемата е налепена вурху платка?

25-30лв при положение че нов струва 39 :D:D:D никога .. тук всички си надуват цените

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надуваме си цените? Ами зависи какво търсиш ;) Ако просто ти трябва някакъв кривоч, който да превръща звука на китарата в изфорсирана жигула със спукан ауспух, два транзистора по 0,50 лв (BC109C например, че е с gain към 300) с няколко резистора и 2-3 кондензатора за още около 1 лв и всичкото това в кибритена/цигарена кутийка вършат перфектна работа :greenangel:. Даже платка не ти трябва, ще ги навържеш с жички ;)

 

Хубавите ефекти за китара вадят хубав звук, защото проектантът е избрал качествени елементи, а не се е стискал откъм средства. Наскоро бях попаднал на научен труд на някакви студенти (май бакалаври, май нещо като дипломна работа), в който изследваха пазара и проектираха дисторшън с по-добри параметри от стандартните пазарни модели, при това на достъпна цена (но без да се пренебрегва качеството). Цената само на елементите надвиши $20, като това беше при покупки на едро за серийно производство (единичната бройка отиваше към $43 себестойност на материалите).

 

Е, вероятно този Беринджър не е бил особено добър като звук, но едва ли някой го е амортизирал 10+ години, че да му даваш цена, по-ниска от 50% от пазарната ;)

  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде пак да помагаме безплатно :greenball: ... И после да ни е@ават :butcher:

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

.. тук всички си надуват цените

 

Всъщност, говориш глупости. По което предполагам, че си малък.

Ти искаш ли да работиш за примерно 250 лв. заплата? Или примерно 2000 повече ти харесва?

2000 / 30(това е без почивен ден) = 66 на ден, или 8.33 на час. Ако заплатата е 1000, то това е около 4,15 на час.

Ако си почиваме събота и неделя, това прави 12.5 / 6.25 лева на час.

Ако това ти се струва алчност и надуване на цените - помисли пак ти за колко би искал да работиш, и повтаряй алгоритъма, докато ти се избистри картинката в главата.

 

След това помисли, някой, който работи подозрително евтино(не може да се издържа с това), дали има опит, дали си разбира от работата, дали ще ти свърши работа навреме и дали е човекът, който би избрал да ти върши работа?

 

А реално можеше и да кажеш "разполагам с гигантичния бюджет от цифром и словом 10лв.(десет лева) за развойна дейност, ако някой ми помогне да си подкарам ефектчето, когато има време". Така все можеше да станеш симпатичен на някой, който да те привика вкъщи някоя събота и неделя, хем и вечерта приятелите да почерпи с биричка :).

  • Like 7
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не говорех за ръчния труд а за това че ако даден ефект струва 39 те го пускат за 30 във базара + доставка 5лв, едва ли някой ще се стисна за 4 лв или китара струваща нова 200 те я пускат тук за 190. Чат пат излиза някоя оферта но ако трябва да чакам някой да пусне Begringer hd300 за 20 лв по добре да дам още 20 и да си го купя нов. До сега пробвах 4 схеми и съм дал 40-50лв. Ясно ми е че за 10 лв няма да стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.