Jump to content
Българският форум за музиканти

Ремонт на усилвател


Recommended Posts

Начи имам едно 30 ватово Пийви, което след като се върна от чужбина не свири. Някой може ли да ми даде връзки за някой който попрвя кубет и е от София?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Или щепсела. Това с кабелчето за говорителя като падне много се дразня. Първият път се сащисах направо :wall:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 8 years later...

За да не отварям нова тема за въпрос без особена важност , ще пиша тук. Може ли да се модне някакво 15-ватово кубе да бачка с някакъв акумулатор или акумулаторна батерия , защото търся да си купя нещо на втора ръка да купя , но в цяла БГ се продават 2-3 и не ми допадат , а пък видях някакви посредствени 15 ватови кубета за без пари. Също важно е и цялото начинание да е рентабилно...да не излезе, колкото цената на ново фабрично акумулаторно :Д /Към всички ще кажа ,че в областта на електрониката съм лаик и се надявам да предотвратя бъдещи нападки :Д/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За съжаление във въпросите има доста противоречия. Много трудно може едновременно да е евтино, качествено и портативно.

Може да се детерминират някои зависимости, които да помогнат при взимането на решение.

Най-напред, колкото е по-малка мощността на усилвателя, толкова по-евтини ще бъдат режийните разходи - по-малки и евтини източници на захранване, по-малко тегло на цялата система и по-малък обем.

От друга страна желаното високо качество или характерност на звука качват цената на системата. Под система се разбира усилвателя, автономното захранване и зареждащото устройство.

Комбинацията на отделните изисквания може да наклони везните в една или друга посока.

 

Един разумен подход може да бъде съобразяването на конструктивното решение на усилвателя с допълнителното захранване. Например, ако постоянно-токовото захранване на усилвателя е +/-12 волта и мощността е 10вата, консумацията ще е грубо 20вата и по 0.84 Ампера от два акумулатора по 12 волта. Ако ще се иска продължителност на музикалното изпълнение примерно 4 часа , акумулаторите ще е добре да са поне по 6 ампер-часа, за да не се разрушават преди максималния период на използване. И ще трябва да се зареждат  4 до 12 часа в зависимост от вида на акумулаторите.

Тези параметри търпят изменения при промяна на мощността, времето на използване и капацитета на акумулаторите.

Зарядното устройство, като задължителен елемент трябва да е съответно на вида акумулатори, защото различните видове се зареждат по различен начин.

Всичко споменато важи за директно захранване без преобразуватели, Ако обаче, примерно се иска акумулатора да бъде само един, автомобилен, а усилвателя иска 2х12...15 волта ще се наложи преобразуване на 12-те волта в други напрежения, ще се добавят загубите от преобразуването и цената на преобразувателя. Това ще отмести разходите нагоре.

Приказките дотук са съвсем относителни, но дават достатъчно правилна представа за реалността.

С други думи - може да се "модне" почти всичко и по много различни начини, но естествено се намесват време, разходи, различни конструктивни варианти, взаимодействие между възлагащия и изпълнителя, изобщо не е лесно. Е, оставям настрана големите форумни майстори, за които всичко е много лесно на приказки...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е! Освен това, трябва да се сметне и времето за разработка.

Като за начало е добре, да се поставят изисквания. Колко дълго трябва да може да се ползва на акумулатори, при каква мощност?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От телефон съм, зaщото нямaм достъп компютър и се извинявaм зaтовa, че ще бъдa лaконичен. Първо блaгодaря зa положеното усилие и подробните отговори, мaкaр и вече отдaвнa дa съм чaст от този форум не се нaучих дa дaвaм подробнa информaция :Д. Тaкa изисквaниятa ми сa тези : м/у 10 и 15 вaтово кубе, без особени изисквaния към звукa , зaщото имa голямa вероятност дa ползвaм процесор през него тaкa, че сигурно ще ползвaм сaмо чистия кaнaл , силa също не ми трябвa дa е голямa дa се чувa нормaлно в стaя 3 нa 3 ще е супер , aко може дa е с aкумулaторнa бaтерия, a не aкумaлутор ще е екстрa/нaли трябвa дa е "портaтивен", все пaк/,дa издържa 2 чaсa + ми е предостaтъчно. Колкото до финaнсовa гледнa точкa в нетa гледaм усилвaтели зa по 40 и мaлко нaд 40 лв, и aкумулaторни бaтерии по 20 левa и мисля,че aко цялото нещо излезне около 100-120 лв (по-възможност с труд зa мaйстор) ще ми влезне в бюджетa добре. Кaкто сигурно е стaнaло ясно не рaзбирaм много и ще се рaдвaм , aко обективно можете дa ми кaжете дaли е възможно дa се влезе в тези грaници и дa е "приличен" резултaтa или товa е някaкъв блян :Д.

П.с Възможно е дa имa достa печетни грешки, зaщото е голямa мъкa дa се пише толковa много през тел

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой не може да се конкурира с посочените цени.

За ангажиране на специалист изобщо не може да става дума. 

От последния коментар мога само да препоръчам да се вземе нещо готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цената на готовите изделия е добър ориентир. Защо не вземеш това:

http://www.roland.com/products/en/MICRO_CUBE_GX/

 

Ключово за правилната работа на подобно устройство с акумулатори е:

1. Свястна зарядна електроника, която зарежда акумулатора правилно.

2. Добри конвертори, които поддържат постоянно напрежение за към усилвателя и защита от дълбоко разреждане(или поне само защита от  разреждане).

 

Най-лесно е, с литиево-йонни акумулатори (понеже за техния заряд може да се ориентираш само по напрежението им). Както може да се очаква обаче, са най-скъпи. 30Wh както и да го гледаш са си 10-ина батерии 3.6V, 90 mAh. - цената отива на към лаптопска батерия.

С никел-кадмий и NiMH се изисква по-сложно зарядно. За олово - не знам, но е тежко.

 

Изобщо, ако искаш да се вместиш в малък бюджет, трябва да е много компромисно решение, плюс помощ от приятел, по системата "ще те черпя една бира" и краен резултат "аз съм мъжко момче, като кажа нещо, я стане, я не".

Ако се изисква оптимален резултат, с проверени схемотехнически  решения и ползване на кадърен специалист, цената започва да пълзи нагоре. Смислената реализация на подобно нещо, не може да ангажира човек за по-малко от ден-два.

Както и да го гледаш, Micro cube не е много скъп.

 

Пиша ти тия неща, без никакви мисли за сериозна печалба. Просто прототипна работа и разработка, плюс купуване на части, консумативи, тестване и физическо оформяне на изделието, си отнемат време, което просто струва някаква сума, която излиза извън посочените граници. По принцип, пазарът се ориентира добре и по-бюджетните готови решения, обикновено са по евтини, предвид относително завършеният им вид, отколкото индивидуално разработени решения.

Толкова евтино може да излезе, само решение, което сам (или с приятел) реализирате, за проба, в свободното време.

 

Ето - вчера си говорихме за кафемашини. Има такива за 80лв, и такива за 2500( домашни, непрофесионални ).

Гаранцията на повечето е две години. В една къща се пият средно чертири кафета на ден. това прави 2920 кафета за гаранционният период. Това е 2.8 стотинки на кафе(за машината) в гаранционният период, за най-евтината машина,

около 3.8 стотинки - за най-евтините машини, които все пак не са крайно менте, и цели 86 стотинки за скъпите машини.

Предвид фактът, че ако не си парвеню, можеш да си купуваш сутрешното кафе за 50 стотинки от магазина, направено на машина, за която изобщо не правиш разход, и ако приемем, че говорим за гаранционният период, излиза че машина за над 800-900 лв.(предвид цената и на самото кафе) всъщност е безмислен разход, а най-практичният ценови диапазон, предвид участието на машината в цената на кафето, е 100-250 лв. Пазарът се е ориентирал много добре и никак не е случайно това, че цената на повечето масови машини попада именно в този диапазон. Именно така е и с повечето по-бюджетни усилватели.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

MICRO CUBE GX Retail Price $193.50 (326.37 BGN), 3вата.

 

Вижда ми се малко разминаване спрямо 40-те лева за 10-15 вата.

Близо 10 пъти разлика в цената и 3 до 5 пъти във мощността. Общо над 30 пъти разлика.

 

Като технически специалист винаги се чудя как се определят такива неадекватно ниски цени.

Но не се чудя когато се изхвърлят подобни произведения,  защото ремонтът им излиза повече, доста повече от цената им.

Токът, топлото и храната, изконсумирани по време на работата са в повече...

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тaкa и очaквaх, в интерес нa истинaтa точно следя един micro cube от ebay. Просто портaтивните усилвaтелчетa сa относително специфичнa стокa и трудно се нaмирaт вторa ръкa, a целите, зa които искaм дa го ползвaм не си струвaт повече от горе споменaтия бюджет и зaтовa ми стaнa интересно , дaли би могло дa се получи подобнa "побългaренa" история. Пaк блaгодaря зa отделеното време , просто ще търся дa изпaдне някоя по-съблaзнителнa офертa :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Прав си за мощността, Но главно що се отнася до консумацията. Като се има предвид потенциално лошата чувствителност на говорителя на най-евтините 15-ватови усилвателчета, а и изискването (да се свири в стая), също качеството, с което евтините усилвателчета свирят на силни нива, мисля, че критерият "мощност" не е от толкова голямо значение, колкото изглежда на хартия.

 

Както стана дума в темата за LM386 - и с 1W успявам да дразня съседите, при чувствителен говорител.

 

Иначе - при Капъша се продават едни малки усилвателчета на батерии, които звучат доста прилично. Малин (Hillbilly) има едно такова и си забива блусче с него доста приятно.

 

 

Мисля, че е GLX MGB-10 или MGB-20:

 

 

На записа е малко изцъклено на драйв, но може да се настрои и другояче.

 

Мисля, че 10-ката ползва батерии 4хАА, а 20-ката - 8хАА.

 

Ако търсиш някакво "баш" решение - Roland Cube Street - но там цената е друга.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.