Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Мама му деа, аз съп проз, чак сега се светвам на едно нещо, дето отдавна съм го чувал, и не съм експериментирал :bravo:

Знам, че тука джазмените си ги пукат тия неща за закуска, ама аз съм нов, може да ме попросветлите :bravo: Значи това, което опитвам и става много добре, и вкарването на акордите от мажора в минора и обратно...

Примерно - Ако сме в C, можем да свирим мажорен акорд от Аb, тоест от минорната секста. Мажорен, защото от 6та степен в минора има мажорен акорд :) И така нататък, за 7ма, 2ра(за нея ясно), даже 4та и 5та (за 5та също ясно). Особено суб-доминантите ме разцепват колко яко звучат!!

Споделете опит с тия неща, и други варианти :)

Отговорено

Това е т. нар. модална замяна - замяна/субституции чрез взаимстване на акорди от другите ладове. Напр., в мажор взаимстваш минорна субдоминанта. Следва да е малко по-напрегната функцията и каденцата, ако участва в такава, защото терцата на субдоминантия акорд (минорна 6-та степен в лада) има по-голяма тенденция към 5-та степен. И тъй хем се вкарва промяна в настроението, хем в изразителността на функциите.

Mожеш да взаимстваш всеки един акорд от другите ладове. Например, можеш в мажор да изсвириш акорда върху медиантата с взаимстван такъв от минора (bIII). Ето някоя и друга примерна прогресийка:

I-vi-iii-ii-iv-(V)-I ; I-V-ii-vi-bVII-IV-I ; I-vi-IV-bVI-bVII-I

• 2 weeks later...
Отговорено

ето и някоя друга композициика , деа луди стте , мен т'ва ми е като на китайски еби мъ мамата треа ми даскал , некой да ми препоръча даскал във Враца ?????