Jump to content
Българският форум за музиканти

Как се прави това?


Recommended Posts

Може и да задавам глупав въпрос, но откакто се занимавам с пиано, съм свирил или на класически пиана, или на електрическото си пиано без никакви ефекти у дома и честно казано не знам почти нищо за възможностите, които предлагат по-професионалните синтезатори.

 

Самият въпрос: на 04:26 на тази песен:

кийбордистът отива от нисък тон на по-висок съвсем плавно - т.е. не могат да се чуят отделни тонове между смяната. Все едно както когато се прокара слайд по струна на китара. Някой знае ли как се постига това? Редактирано от НиколайGK
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слайд при синтезатора се прави посредством "пич-контролер", който представлява една врътка намираща се обикновено в страни от клавиатурата. Тя прави слайд от един тон до друг като се натиска един клавиш и след това се врътка нагоре или надолу... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За нещо като този конкретен пример ти трябва друга играчка - при едни машини я пишат Glide , при други Portamento (или накратко Porta) . Докато пич-контрола е ограничен в изменението нагоре/надолу , glide/portamento създава плавен преход между кои да са два тона на клавиатурата (обикновено имат и корекция за времето на преход)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eee, сега разгледах клипчета из Ютюб. Супер готино! Направо не съм подозирал, че клавирът има толкова възможности за "игра" със звука :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.