Jump to content
Българският форум за музиканти

Spin-a-Split?


Recommended Posts

Здравейте,

 

днес попаднах на концепция за делене на хъмбъкер по тази схема (spin-a-split). Идеята, предполагам, ще е ясна на повечето от вас - адаптерът се дели с потенциометър, като може да се регулира каква част от сигнала да се губи към земя (да свириш с бобина и половина, напр.). Звучи интересно и мисля да го пробвам. Единствено се чудя дали има значение какъв е пота - т.е. дали при пот 500к на макс (съпротивление ~500k) все пак няма да се губи (макар и много малка) част от сигнала (предвид това, че половината адаптер все пак си е постоянно свързан към земята, макар и през 500к съпротивление) и дали има нужда/смисъл да се ползва no-load пот вместо обикновен? Ако някой има мнение по въпроса, моля да сподели. Също, ако някой е пробвал въпросната схема, може да сподели впечатления.

 

Ето я и самата схема:

 

 

1h_1v_1sas.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

n1k0,

Няма ли да се опиташ да скочиш от 10тия етаж, ако някой в нета ти го препоръча?

Не се ли опитвате да помислите поне малко какво правите?

Наистина малоумни неща....

Дори във форума беше показано как да се свърже тонконтролът за да не влияе кондензатора, без да се съсипва оригинала.

И какво на края се усеща? Едно нищо.

Само със смяна на кабела към усилвателя със такъв с различен капацитет ще има много повече влияние.

Да се чуди човек на енергията за вършене на глупости...

n1k0, ще имаш успех в аудиофилски форум. Там няма да ти се сърдят като мен; даже ще намериш много кореспонденти по подобни теми.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Еее, стига де, не с лошо... :) Споко, не съм съсипал някой як пот - мотаеше ми се един 500к линеен излишен и реших да пробвам; даже и време не ми отне - 10-ина мин. ;) Като помислих (преди да си играя с пота!), ми стана ясно, че няма да има разлика, дори на теория, защото при това съпротивление нивото на загубения сигнал би било съизмеримо с нивото на шума... просто така се чувствам по-добре - к'во да се прави, понякога гледам прекалено педантично на нещата...

 

За резултата. Не ми се записваше снощи в 2, но като цяло не предлага кой-знае-какво разнообразие (може би защото използвах линеен пот, незнам) - най-съществена разлика се чува м/у 0-3, нагоре си е почти като на макс, само може би се губи минимална част от компресията. Определно, обаче, си е интересна модификация, която мисля да запазя; най-малкото е добра алтернатива на (d/s)pdt-ключе, която не променя цялостната визия на китарата - сега HSS strat-a ми е с master volume/tone и третия пот е за това, без да има някакво идиотско ключе на несвойствено място :)

Като ми остане време, може да запиша нещо.

 

Поздрави,

Нико.

 

П.С. "...както е казАл чУвека тук:" по-горе да се чете "...както е (по)казал човекът тук:", а не "...защото е казал човекът тук:" ;)

Редактирано от n1k0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Еми то ясно че няма да има кой знае какъв резултат.Топлата вода хората са я открили много преди нас.Редица именити фирми за адаптери,на които вие сте фенове си дават схемите на свързване и мисля че ако имаше нещо ново щяха да го споделят с използващите техните изделия.Това си е просто някакъв експеримент със съмнителен ефект.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.