Jump to content
Българският форум за музиканти

Особености при свиренето с фретлес


badhabittt

Recommended Posts

  • Отговори 34
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Джако Пасториъс е човекът, направил така, че до днес да си говорим за фретлес бас. Преди него фретлес басовете са били просто част от неуспешните опити за създаване на електрическия бас като заместител на контрабаса :P

 

Има много добри фретлес басисти, но сред задължителните в моята класация са (освен Джако) Pino Palladino, Mick Karn, Bakithi Kumalo, Gary Willis, Alain Caron, Carles Benavent.

 

На страницата на Gary Willis има някои полезни нещица:

http://garywillis.com/pages/bass/bassmanual/setupmanual.html

 

Към подходящите ефекти можем да добавим на първо място дилей/ривърб и компресор с подходяща атака, а като по-екзотични - октавер и съвсем лек драйв. На хорус и фленджър лично аз не съм привърженик - предпочитам естествения тембър на инструмента, но се ползват - въпрос на вкус :P

 

Моля,моля,но нямам намерение да отнемам първенството на г-н д-р Разбойников в категорията "Бас енциклопедия"(това е невъзможно  ).

Чак сега го видях това. Абе, пациент, пардон, Ваше адско величество, не си правете майтап със стария човек. Има доста по-знаещи (и можещи ;) ) хора, на които аз не съм дорасъл струните да им сменям :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...
Аз си дефретнах стария бас и му се кефя сега. 

Относно махането на прагчетата ясно, но после как обработваш грифа? С какво запълваш цепнатините? Много съм навит на моя БЪЛГАРСКИ фендер B) да му махна прагчетата. От малък си мечтая за фретлес бас, но като ми попадна контрабас на много "тънка" цена и си го купих се отказах. Сега проблема ми е, че контрабаса трудно се превозва с АСТРА-та :happy: та пак ми дойде "мухата в главата" за махане на прагчета.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съживена стара тема? Няма лошо :happy:

 

Преди десетина години направих точно това с една "Кремона" и един "Орфей". Звучи по-добре ако фингърборда не е кленов т.е. от някакво тъмно дърво - палисандър напр.

Можеш и да не запълваш отворите с нищо - не пречи. Ако все пак решиш, ще ти кажа как го направих аз. Намираш си парче фурнир и го нарязваш на тънки ленти с дължина малко по-голяма от ширината на грифа. Мажеш обилно с подходящо лепило (в моя случай епоксидна смола) и слагаш парче във всеки един от отворите. Погледнато отстрани изглежда така:

 

------|------|-------|--------|------ - стърчащото са парчетата фурнир

//////////////////////////////////// - гриф

 

След като изсъхне добре минаваш отгоре с трупче с фина шкурка докато изравниш повърхността и си готов. Вместо фурнир можеш да използваш и подходяща пластмаса или каквото ти душа иска - нали сме артисти B)

Можеш също така да третираш целия фингърборд с лепило (каноконлит, епоксидна смола и т.н) или със здрав лак. Това ще доведе до по-среднист и остър тон.

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на фретлес са ми казали че има означения пак, ама не знам тва дали е така щото аз гледах 1 пък нямаше. Вие виждали ли сте ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на фретлес са ми казали че има означения пак

Когато си купих контрабаса, той нямаше означения, та аз за мое улеснение от горния край на грифа си издълбах тънки къси чертички и малки точки и ги боядисах с бяла боя.

Сега когато свиря понякога поглеждам за момент ако трябва бързо да премина от една позиция на друга и тези мои означения не се виждат от публиката. :ph34r:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А на фретлес са ми казали че има означения пак, ама не знам тва дали е така щото аз гледах 1 пък нямаше. Вие виждали ли сте ?

Ето ти фретлес с означения (лявото де)

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои имат нарисувани чертички върху фингърборда, при други са направени позиции от пластмаса. Някъде липсват означения по фингърборда, но си има от горната страна на грифа или всяка позиция или някои с точки. Понякога няма никакви означени, никъде - :violin: . Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 7 months later...

Aз лично на моя фретлес беше без означения и му направих 5точки т.е. на 3то прагче,5,7,11,16 за да ми е по удобно ;) Правил сам ги с коректор :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз си направих Фретлес от един орфей. Махнах му праговете и точките и запълних дупките с авто кит.След като изсъхна "свалих"излишното с различни видовр шкурки. Босле минах с тъмен байц.Това беше преди 15 тина години.Още е здрав и читав и не е мръднал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aз лично на моя фретлес беше без означения и му направих 5точки т.е. на 3то прагче,5,7,11,16 за да ми е по удобно :) Правил сам ги с коректор :)

 

 

Ако беше малко по- наблюдателен, щеше да видиш, че точките са на 3-5-7-9- 12 (!!!!) и след 12то почваш пак отначало до 24 !

А ако беше и помислил малко, щеше да се сетиш, че като нарисуваш нещо под струните, ще го издереш с тях. Така че най- безопасно е да ги нарисуваш на горния ръб на фингърборда, хем и ще ги виждаш по- лесно. ;-)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свиренето на фретлес изисква доста голяма прецизност и отлично познаване на грифа на инструмента, защото и най малкото отклонение около верния тон се чува, поради липса на фиксираната позиция от прагчетата. Хора които са свирили на класически инструменти се ориентират най бързо, според мен. Фретлеса позволява по голяма динамика, което си има и обратна страна - че се чуват и най малките колебания във силата на звука. Да речем при няколко последователни тона които трябва да прозвучат със еднаква сила.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.