Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Нищо не е чел, иначе щеше поне да знае какво е тоника, субдоминанта и доминанта. Ама нали всички искат да са веднага писатели, не читатели... Това е въпрос на нивото на човек, който НИКОГА не е изсвирил един тон през живота си. Метъл тресните не се броят.

Отговорено

Май ще трябва да обърна внимание и на другите ладове... Значи в хармоничен минор доминантата е мажорен септакорд? Мислех че във всяка мажорна гама първата, четвъртата и петата степен са мажорни, а във всяка минорна минорни, и че в двата лада има по един умален акорд, явно има изключения. Ще опитам да си наваксам пропуските до колкото мога, благодаря ви за разясненията.

Отговорено (Редактирано)

@Fats...

Явно нещо си набрал, ама това момче, което за разлика от други се държи културно и просто задава въпроси, не виждам с какво го заслужи.

Ако ти можеш само с четене да разбереш всичко в елементарната теория (или каквото и да е) - жив и здрав, има хора дето не могат. Факт.

Очевидно е, че момчето е на ниво "четене", а не практикуване на теорията. И съответно, не е разбрал каквото е чел.

Какъв ти е проблема? Момчето си обяснява нещо не както трябва, според това как е чел и как е разбрал... Чудо голямо, толкова е успял сам.

Очевидно, за да разбере трябва да му се обясни - на нивото, на което той разбира.

Ти с какво конкретно му помогна? С изречението "чети елементарна теория" ??? Все едно му каза "бери ягоди".

Верно ли това е най-доброто, което можеш да изкоментираш по конкретната тема, с което да добавиш към вече написаното и да си полезен?

Па като не ти е "на нивото" на броя тонове дето ти свириш - защо се хабиш да му пишеш? Това как НИКОГА, па нищо, па всички... какъв коефициент на полезност има?

Редактирано от Viara Ivanova
Отговорено

Виждам, че доста усилия си положила да заклеймиш мен, вечно мърморещия изверг. Що не вземеш да прочетеш още веднъж всичко написано от началото на темата до тук, може и да разбереш какво искам да кажа. Ако се налага, прочети два пъти.

Отговорено

То се вижда кое ощипаният. И по-възможност запази поученията си за някой друг. Какво искам и какво мога не е твоя работа. Ако има да казваш нещо на питащия, казвай. Не се занимавай с мен, не е здравословно, пищят уши.

Отговорено

Боже, много неприятно взема да се получава в тази тема, да можех бих я изтрил... Познанията ми са малки, никога не съм го оспорвал но не знаех че съм разбрал някой неща погрешно и се радвам че го разбрах. Беше ми доста страно да разбера това с мажорната доминанта защото не си бях дал сметка че в хармоничен минор тя е такава, построих си акордите според степените и сам видях че се получава мажорна. Просто навремето бях спрял да чета след натуралния минор и въобще не познавах другите ладове и си живях в заблуда годинки наред че степените са еднакви във всеки вид минор... Не съм на ниво само четене, по-скоро продължих да си правя музика без да чета по-напред в материята, натуралния минор ме устройваше и още си ме устройва, ползвам си простички прогресиики, най-често цикъла е първа, седма шеста и пета степен и така си правя лесните песнички, без да претендирам че съм велик композитор : ) ) ) Но определено се интересувам как работи музиката и бих искал да знам повече неща, важното е че вече знам за зловещата ми грешка заради която дойдоха глупостите дето написах в началото тук :)

Отговорено (Редактирано)

Фатс, няма нужда да се засягаш, па и да заплашваш. Едно, че съм ти на 1/4 от килата, ами и ще е доста срам да те бие жена. ;)

Какво искам и какво мога не е твоя работа.

Не е моя работа, прав си, но ти го правиш моя работа, драги, с изцепките си.

Това не ли ти го писа собственоръчно?

"Нищо не е чел, иначе щеше поне да знае какво е тоника, субдоминанта и доминанта. Ама нали всички искат да са веднага писатели, не читатели... Това е въпрос на нивото на човек, който НИКОГА не е изсвирил един тон през живота си. Метъл тресните не се броят. "

Твоя работа ли е съфорумника newwave колко тона е изсвирил през живота си?

Редактирано от Viara Ivanova
Отговорено

Като става дума, за народна музика, може ли да се обадя?!

Похвален е интересът на колегата newwaveq към нашенската музика! Ушенцето в нея е най-важното! Ако си наясно и с теорията, нещата се постигат много по-бързо! Ако не си (като мен), в пъти повече свирене и ушенцето, започва да командва ръцете. Наистина във фолклора има много характерни хармонични схеми, но има и хармония - ум да ти зайде. Колкото повече се упражняваш с тях, толкова по-бързо се ориентираш, а след време дори не знаеш в коя тоналност свириш и само се кефиш.

Опитите със фолклора могат само да те обогатят, но не задълбавай много, че риска от пристрастяване е голям! Успехи!!! :virtuoz:

Отговорено

Здравейте пак !

Имам един хармоничен въпрос...

Вчера в една кръчма чух ето тази песен :

http://ww.vbox7.com/play:01d5b505

Та акордите ми станаха ясни , но ме изненада едно си мажор 7 ...

И въпроса ми е следния :

Тая песен в ла минор ли е или е в ми мажор...

Тоя въпрос ме мъчи цяла нощ и не мога да си обясна какво прави тва си там , в идеалнта ла минорна хармония .

Ако някой може да ми обясни и има желание , ще му бъда много благодарен. :)

Отговорено

Основната тоналност е ла минор.

Началото на куплета, направено в ми мажор, внася допълнително напрежение и става красиво.

Щом е приятно за ухото няма да се вдяваш. Вчера слушаме със сина в колата някакво радио и пуснаха някаква песен, тип "носа, носа". И моя юнак каза: абе тия освен тия четири акорда друго не знаят ли?

За църковното пеене най-голяма заслуга има св. Йоан Дамаскин. Дамаскин - сиреч арабин. А арабите хич не могат да пеят, кво да ги правиш хората. Обособил е 8 гласа (под глас разбираме лад), значи 8 лада, четири основни и четири производни. Отделно всеки глас има четири подвида. Два от тези гласове - втори и шести се наричат страдателни. Там хиатуса е на голяма почит.

Папа св. Григорий Двоеслов е решил да махне от църковното пеене втори и шести глас. Вероятно това е основната причина западната музика да се препъва, като чуе мелодия по на изток от балканите.

Ето затова и ти се чудиш, щото се опитваш да оковеш музиката в собствените си познания.

Отговорено

"Ето затова и ти се чудиш, щото се опитваш да оковеш музиката в собствените си познания."

Прав си , явно още нямам нужните познания.

Благодаря за разяснението !

Отговорено

Тъкмо слушам "Йовано, Йованке" от проекта на Найджъл Кенеди с Кроке бенд "East meets east". Феноменален музикант, но на места има лек проблем с неравноделния размер. Песента е издокарана много добре, но не може да се играе, защото тук-таме липсват времена от тактовете.