Jump to content
Българският форум за музиканти

Помощ за новаците


noni15.05

Recommended Posts

Здравейте! Надявам се да има хора, които да ми помогнат при избора на китара. Аз съм левичар на 13 години, който се чуди нормална китара ли да избере или за левичари(като знам за ограничения избор на китари и високата им цена) Ходил съм в магазин, държал съм китара и определено ми е по-удобно дясната ръка да е на грифа, а лявата да държи перцето. За сега съм се насочил към акустична китара в бъдеще мисля да купя електрическа, но искам първо традиционната(това трябваше да го спомена по-рано).

Благодаря предварително!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами поразгледай саитовете на musicworld.bg ( дина корд) и thomann uk. И в двата саита мисля ,че има модели за лява ръка и разликата в цената при някои модели липсва при други е минимална( нещо от сорта на 20-30 макс до 50 лева). Дина корд са дистрибутур на thomann,така че можеш спокойно да поръчваш работи от там...като плащаш само цената на продукта ,който купуваш без допълнителни такси ( от сорта на транспорт и други глупости).Надявам се съм бил полезен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Рядко има разлика в цените м/у "десничарска" и "левичарска" китара. Ако има пък, тя трябва да е минимална.

 

Аз лично бих ти препоръчал да си вземеш "нормална" китара, от една страна, защото имат далеееч повече възможности за избор (цвят, модел, прагчета, тн), докато при левичарските изборът е по-осакатен. От друга страна е по-логично (поне за мен) тази ръка, която ти е по-"развита"/удобна за работа да я използваш на грифа, по този начин пак ще си с нормална китара. Аз не съм левичар, нямам го този проблем, ако искаш не се вслушвай в мнението ми.

 

Не знам от кой град си, но наистина в musicworld/DYNACORD има голям избор на качествени инструменти (Тука голяма реклама изкарахме :D ), но все пак не са само те - обиколи магазините, пробвай, кой инструмент ти е най-удобен в ръцете и свири!! :virtuoz:

 

П.П. - При класическите китари (ако това разбираш под "традиционната") не е проблем дали е левичарска или десничарска китара, просто променяш положението на струните като за лява ръка. Поне така съм виждал да го правят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си акустична китара, при която тялото е симетрично относно линията на грифа. Ще можеш да обърнеш положението на струните, ако ти е проблем.

 

Друг е въпросът, че всичките китаристи левичари, които познавам, свирят на китара за дясна ръка.

Причините за това са много - основно, че изборът на инструменти е много по-голям, особено в България.

 

От друга страна, поне според моя опит, ръката с перцето всъщност се натоварва много повече - десняк съм, свиря на класическа китара и особено като се опитвам да се правя на ритъм китарист с перце, в дясната ръка усещам много по-голямо напрежение, отколкото в лявата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 3 weeks later...

Аз лично не мисля. че има значение дали си левичар или не, защото при китарата и 2те ръце са равностойни и всичко е въпрос на практика можеш и с обърната китара да свириш можеш и с обикновена :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе, според мен много зависи какво иска да свири. Ако му трябва бърза ръка с перото, по-добре да не започва с дясна китара. Не знам дали проблема не е в мен, но и аз съм левичар, свиря на нормална (десничарска) китара, и дясната ми ръка е супер бавна. Свиря от 2 години някъде, не може да се каже, че съм супер редовен и сериозен, разбира се, но от двете ми ръце много по-бързо се развива лявата. Виждал съм дори хора, които свирят от 1-2 месеца, или такива, които въобще не свирят неща, които развиват бързината на дясната ръка, и пак са по-бързи от мен.

 

А, то темата е малко стара.... но нищо де, нека споделя и аз опит :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм левичар и свиря с "нормална" китара. Никога не съм имал проблеми и честно казано съм благодарен, че стана така, че не започнах да свиря с левичарски китари. За магазин, ако си от София ти препоръчвам да отидеш до Икономов, намира се в близост до метростанция Сердика и един друг музикален магазин, в който пък ти препоръчвам да не ходиш. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Внимавай каква китара ще вземеш защото има с метални и пвц струни,разликата е огромна и трябва да избереш.Препоръчвам метални струни защото на 13 ти е малко късно за класика,не че няма изключения.Вземи нещо евтино, гледай като хванеш китарата да ти е удобна и да я усещаш добре на опън и напън :D Свири с постановка която ти е удобна без значение лява или дясна на китарата ще свириш ти и трябва да се чувстваш комфортно с нея.Успех.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Няма по-удобна, човека не е пипал китара преди.

^^ Това за 13-те години е голяма глупост, ама много голяма :) Аз започнах на 14 да свиря класика, като гледам не е като да съм имал някакви по-големи проблеми от това. Имам приятели класически китаристи, които са страшни и са почнали на по 13-14-15, бившият ми даскал по класическа китара даже е почнал на 15-16 години, ако не ме лъже паметта. ;)

Също така не им се казва пвц струни :secret:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз почнах да свиря класика на 6 години и знам каква беше разликата с тези които почнаха на 13 и то след много години.Казах че има изключения.За една година също може да се научиш да свириш класика,но дали това че знаеш нотите те прави музикант.На струните им казвам ПВЦ не само аз,това е жаргон,но за 31 години стаж включително и професионален мога да им казвам както си искам .Моят даскал по класическа китара, вторият беше почнал след казармата да се занимава с класика .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има един руснак който прави подобни неща и щом свириш класика погледни може да намериш нещо интересно,аз лично много го харесвам,надявам се не си се засегнал.

И се извинявам за спама .

А човека които пусна темата да не забрави да се похвали като му пристигне китарата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.