rbtrjll Публикувано Май 23, 2012 Share Публикувано Май 23, 2012 Здравейте.преди около седмица направих бас преамп по тази схема - http://www.albertkreuzer.com/preamp.htm .Като за първи опит мисля, че се получи читаво, в смисъл и платката се ецна добре, и спойките станаха. За усилвател ползвам един дейв лариос ста800, ползвам само единия му канал. Баса е пасивен корт, включвам го във хай входа. Всички потове и суитчове работят, даже съм направил и превключвател 4 от схемата. Поблема е там, че звука е много слаб, баса директно в стъпалото свири по силно. Къде соред вас бих могъл да търся проблема? Операционните са на цокли, а транзисторите максимално стърчащи от страх да не ги опека докато ги запоявам. Също така С1 е заменен с мост, С15 ми е 470 вместо 330 пФ, не успях да намерятакъв. Къде би могъл да е проблема? За съжаление нямам нито фотоапарат, нито гсм с камера. Благодаря Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 23, 2012 Share Отговорено Май 23, 2012 Днес ми е ден за критика... Дефинирай нивото си на познания, за да се знае на какъв език да се комуникира. Дали ще разбираш какво ти се обяснява. Ако е ниво "нищо не знам, но искам" явно няма да стане. Ако е ниво имам мултимер, ама не знам какво да правя с него... същото Ако е на ниво "знам, бе знам, бе, всичко знам..." май същото. Хайде да видим как ще се прецениш, а после ще видим дали ще може да се направи нещо. И моля те, попълни си подробно данните в профила, защото нямам желание да обяснявам на секретен агент... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Май 23, 2012 Автор Share Отговорено Май 23, 2012 За съжаление познанията ми май не са на нивото, на което ще има смисъл да продължим. Бих се категоризирал като имащ мултиметър,но знаещ какво се прави с него. Все още съм на 15 и нямам почти никакъв опит с тези неща, да речем маалко над нивото "обща култура" . Най точно казано "май че знам какво правя,ама не съм сигурен защо" Сигурно ви е омръзнало от такива като мен дето питат "вижте какво ако из*ках, ще ми помогнете ли да го забърша" примера ми е малко груб, но ми се ще да опитам Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
miroton Отговорено Май 23, 2012 Share Отговорено Май 23, 2012 (Редактирано) За начало смени Р2 с 1К и си дръпни сигнала след ц7,след това пиши какво е станало. Така дадената схема не виждам разлика между висок и нисък вход. Платката може да е объркана. Редактирано Май 23, 2012 от miroton Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 23, 2012 Share Отговорено Май 23, 2012 (Редактирано) Има разлика, схемата е вярна За LOW сигналът се е дели от R1 и R2, когато няма жак в HIGH и единия край на R2 е даден на маса през контакта на женския жак. Когато се вмъкне жак в HIGH, се прекъсва масата на R2 и сигналът минава през паралелно свързаните R1и R2. Най напред трябва да се откачи плюса на С8 и в него да се подаде сигнал от китарата. Изходът да си остане включен в крайното стъпало. При това полжение силата трябва да е същата, както на директно свързана в крайното стъпало китара. Говоря за централно положение на трите тонконтроли. Когато се усилват или намаляват тези потенциометри, трябва да се усеща силното им влияние върху тона. Ако не е така проблемът е в схемата между С8 и изхода. ако всичко е наред, ще продължим после. Нали захранването е симетрично , 2х 12...15 волта? Да не е единично? Редактирано Май 23, 2012 от Parni_Valjak 2 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Май 23, 2012 Автор Share Отговорено Май 23, 2012 Благодаря, че решихте, че има някакъв смисъл . При подаване на сигнал на Ц8 звука наистина стана като бодната китара директно в крайното стъпало, а тон корекциите и volume-то работят. Колкото до захранването, направих го по схемата от линка.Двуполярно, 2x15V . Дава си ми точно + и - 15 между крайните точки и 0 и 30 В между двете крайни, доколкото може да се вярва на китайския уред. Единственото различно е, че не съм ползвал танталови кондензатори(Ц5 и Ц6) в схемата на захранването, както препоръчва човека, лека му пръст, а електролитни Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Май 23, 2012 Share Отговорено Май 23, 2012 Схемата е с доволно сложна комутация като за начинаещ и като нищо можеш да объркаш превключвателите и потенциометрите дори при правилно изпълнение. За да получиш максимално силен сигнал на изхода: 1. Включи китарата в HIGH input. 2. Потенциометърът P1 в долно (по схемата) положение. 3. S2, S3, S1 изключено 4. S5 в горно положение. 5. S6 включено. 6. P2 и Р6 нагоре. При тези условия трябва да получиш силен, вероятно изкривен сигнал на изхода. В т.D на Т1 трябва да измериш половината от положителното захранващо напрежение. Ако захранваш с +/-12V там трябва да е около +6V спрямо маса. Същото е и за т. D на Т2. Важно е да казваш какво си измерил, защото токът не се вижда. За по-нататък слушай Валяка - той ще те преведе през сигналите на схемата. След като схемата тръгне помисли да преместиш първото стъпало с Т1 в корпуса на китарата и да го свържеш директно за някой адаптер.. Ще има сериозен ефект откъм обезшумяване и "хващане" на по-звучен тембър. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 23, 2012 Share Отговорено Май 23, 2012 Следващата стъпка е проверка на режимите на полевите транзистори Т2, Т1 и за всеки случай Т3. Понеже маркираните BF245 имат различни параметри за букви А, В, С, при това много различни, може да се окаже, че не са в подходящ режим. Както е обяснено от автора: This is best done with a scope. If you don't have one (and I guess so from your question), you have to know the Vgs(off) of your FET. It is the voltage the FET needs to "shut off" and varies between -0.5 and -8 V (normally between -2.5 and -5 V). The drain voltage should be half way between the positive rail and Vgs(off). Example: V(+) = 15V, Vgs(off) = -4.3V 15 - 4.3 = 10.7 10.7 : 2 = 5.35 15 - 5.35 = 9.65 So the drain voltage for this particular FET would be 9.65V DC. Got it? Така напрежението на дрейна за конкретния FET трябва да бъде 9.65V. Това се разминава с казаното от LK, защото той не е взел предвид спада в сорсовия резистор. Нарочно не превеждам, за да се научиш да превеждаш , ако ще да е с Google Translate. Премери и напреженията в сорсовете, за да може да се анализира състоянието на стъпалата. За T3 е важно напрежението в сорса, и там трябва да е около половината на 15 волта (6...10волта). Очаква се там нещата да са добре, щом сигнала е бил добър, но за всеки случай е добре да се провери правотоковия режим. Забележка: НЕ мери в гейтовете!!!, там импедансът е висок и може да не се отчете правилно напрежението, и да се промени режима от влиянието на измерителния инструмент. Покажи какво си измерил, и ще видим дали всичко е наред постояннотокво. След това ще мислим за променливотоковите сигнали. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Май 24, 2012 Автор Share Отговорено Май 24, 2012 Малко се забавих с отговора, извинявам се за което. Имах досега ангажименти в училище заради празника Значи от замерванията би трябвало да ми стане ясно, че нещо не е наред около Т1. При Т2 имам 7,4 В при дрейн и 4,35 при сорс, а при Т3 - 7,2В на сорс-а. при Т1 обаче имам 2, 45 при дреин и 2,2В на сорс-а Сега не ми се смейте на разсъжденията, ама това ме навежда на мисълта, че нещо не е в Р4. Не съм го свалил да го замеря, щото може и да разсъждавам грешно А колкото до потовете ме ръководеха ориентирите CW и CCW на леяута с компонентите Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Gregg Отговорено Май 24, 2012 Share Отговорено Май 24, 2012 Едно време си правехме един прост уред наречен сигналотърсач. От едната страна най-елементарен генератор примерно на 1кХц, от другата "приемник" (маломощен усилвател) с едно зумерче. С него пускаш сигнал по схемата и после търсиш със сондата къде се губи или неочаквано намалява. Това разбира се не ти решава проблемите, но поне знаеш около къде да ровиш за тях. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 24, 2012 Share Отговорено Май 24, 2012 (Редактирано) Оше не си попълнил личния си профил! ! ! ...при Т1 обаче имам 2, 45 при дреин и 2,2В на сорс-а Сега не ми се смейте на разсъжденията, ама това ме навежда на мисълта, че нещо не е в Р4. Не съм го свалил да го замеря, щото може и да разсъждавам грешно ... Къде е Т1, къде е P4? P4 се намира при IC1b и няма нищо общо с режима на Т1! Виж дали правилно си монтирал T1 - да не си объркал реда на крачетата. Може самият екземпляр да е повреден, може да са объркани или дефектни елементите около него. Сега вече е време да се премери напрежението на гейта на Т1 - трябва да е 0 волта. Ако не е, а и да е , изваждаш Т1 от платката и мериш: напреженията на трите площадки на платката, за дрейн, сорс и гейт Трябва да са следните : Дрейн около 15волта Гейт 0 волта Сорс 0 волта Ако се разминават, трябва да се огледа защо е така. Ако са като посочените, се мери самия транзистор (ако се знае как да се мери, че товa не е BJT, a FET), респективно да се смени с друг екземпляр. След като се покажат резултатите, може да се разсъждава нататък. ПП. Май си объркал R4 със Р4 и така подвеждаш! Така ли е? ППП. Открих грешка в схемата. Липсва резистор в + входа на IC2a към маса. Ако няма други данни, сложи 100к...1М. Редактирано Май 24, 2012 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Май 24, 2012 Автор Share Отговорено Май 24, 2012 Отново искрено съжалявам! Понеже използвам online кирилизатор и той е превел R като Р. Имах предвид 10КОМ-овия резистор а не мид-пота.Освен това съм изял и една дума от бързане или вълнение, тя се подразбира При това положение си мисля отново (пак моля не се смейте), да докарам тези 9,35 В вместо с резистори с тримери на дрейна на т1 и т2. разбира се, накрая ще открадна лaка за нокти на сестра ми. Обаче там е работата ,че автора казва"for example" и се чудя дали не е за пример само това - 4,3В шут off напрежение, а всъщност да е друго напрежение...май трябва да се убедя сам по дадения пример? ? И един съвсем лаихски въпрос...защо този преамп е толкова много хвален в чуждите форуми? Като напиша в google "бас преамп" ми излиза 3-ти резултат, а в изображения на 1-во място? А за профила ми оитвам, ама май не ми се отдава съвсем. Казвам се Стоян, на 15 почти, от Айтос и се опитвам да свбиря на бас. нещо интерфейса на форума ме затруднява Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 25, 2012 Share Отговорено Май 25, 2012 (Редактирано) Стояне, да си кажа право, именно заради 15-те ти години се захванах с темата... Преди да извършиш това, което написах в последния пост НЕ ПИПАЙ нищо. Авторът добре е преценил какво и как. Не се прави на по-голям от него...на първо време . Дай резултатите и после ще коментираме. ПП. Ако нямаш резервен FET, може да поставиш Т3 на мястото на Т1. От измерванията се видя, че той работи. Няма да пробваш с китара, а ще премериш с новия транзистор същите напрежения, за да видим резултата с редовен FET. Редактирано Май 25, 2012 от Parni_Valjak 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
rbtrjll Отговорено Май 25, 2012 Автор Share Отговорено Май 25, 2012 Просто се опитах да разсъждавам, а не само да чакам наготово Разбира се, не бих пипнал нищо, преди да ми кажете да го направя Изнерих геита на Т1, беше 0.Свалих Т1 и на площадките измерих 0, 0 и 14,85 В при дрейна. След това го замених с Т3 и отново имам 2,5В на дреин, 2,2 на сорс и 0 на геита Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Май 25, 2012 Share Отговорено Май 25, 2012 След малко изчисления , които направих, предлагам да смениш 10к в дрейна с 4к3 , 4к7 или 5к1 . Това би трябвало да оправи постояннотоковия режим и на дрейна да имаш 9.6 до 8.6 волта. След това вече може да възстановиш всичко по платката и да направиш тест с китара. С P1 (5k) ще регулираш коефициента на усилване и ще пишеш какво става. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts