emosms Публикувано Май 12, 2012 Публикувано Май 12, 2012 (Редактирано) Разучавам тука нещо, и много неприятни акордови разположения... чудя се, възможно ли е изобщо, да си пуснеш ръката от грифа и да хванеш този акорд на произволна позиция, без да си редиш пръстите поне 2,3 секунди . То има и по разтеглени, това е горе долу събрана, прилична пръстовка, с разположение "паяк".. - - - Коя е най-гадната акордова пръстовка, която сте срещали ? ? ? Редактирано Май 12, 2012 от emosms Цитирай
7thString Отговорено Май 12, 2012 Отговорено Май 12, 2012 (Редактирано) За мен - едни разчеквания от сорта -0- -5- -3- -7- -5- -0- което би трябвало да е някакво изкелиферчено Ре, но не ми стига музикалната математика да го сметна Dm6 що не го хващаш просто като -1- -0- -2- -0- -x- -x- Редактирано Май 12, 2012 от 7thString Цитирай
emosms Отговорено Май 12, 2012 Автор Отговорено Май 12, 2012 (Редактирано) Твоя е дериват на Dmin7 някакъв, add5# или 7bb, не знам. п.п. може да е add b6, малката секста пак дава някаква "минорност" по-скоро си мисля за варианти без квинта, тя е ясна, и става моя> -6- -4- -x- -5- (-5-) - квинта в баса става, но много дърварско и замазано ми звучи Tвоя: -5- -3- -x- -5- Но губиш точно интересния ефект от 5 и 5# с пУлвин тон браждене За акорди със свободни струни> много дрънкащо за случая и по принцип (кухаренко.. ) и те обвързват с тоналност, не се мъча да ги помня, рам-а не ми стига Редактирано Май 12, 2012 от emosms Цитирай
7thString Отговорено Май 12, 2012 Отговорено Май 12, 2012 Акорда дето ти показах е абсолютно същото обръщение на Dm6 изместен с една струна нагоре X 6 - E# 4 - B 7 - A 5 - D 1 - E# 0 - B 2 - A 0 - D Разбира се, ако имаш някакви други високо по грифа и ти е по-близо, може да е по-удобна твоята пръстовка, ама аз с моите къси пръсти предпочитам да си мръдна ръката до началото на грифа отколкото да се чекна А тоя дето го постнах аз, е от едни латино сериали - създава драма с отворените струни там дето забременява Изолда Цитирай
emosms Отговорено Май 12, 2012 Автор Отговорено Май 12, 2012 (Редактирано) Просто е ужасно - смени на акорди , прекалено много такива .. http://www.4shared.com/mp3/0yC8DGrY/06_Beautiful_Love.html Иначе звучи добре, акордите се преливат един в друг, лееко по-дисонантно от стандартното. най обикновен джаз стандарт Редактирано Май 12, 2012 от emosms Цитирай
elasticman Отговорено Май 12, 2012 Отговорено Май 12, 2012 Първо обръщение на Bb maj7(b5) или (#11) абе лидийско настроение -x- -5- -3- -7- -5- -х- ето го в начално разположение -x- -3- -2- -2- -1- -х- Хубаво става като се използват акорди като този в различен контекст.Тоест хващаш си някаква такава структура която те кефи как звучи и търсиш нови приложения в някаква хармония. Ето тук си има и Ми-та горе и доло.И направо си звучи хубав Е-7(b5) -0- -5- -3- -7- -5- -0- След това може да запазим същата структура и да и намерим място в един А алтерован например. -3- -2- -5- -3- -0- -х- И да се разреши в някакъв D-6/9 или нещо от сорта.Защо не и този. -1- -0- -2- -0- -x- -x- или пък -0- -0- -2- -3- -5- -x- Което пак си е D и F maj(b5) върху него.И така 2 Цитирай
Лими Отговорено Май 16, 2012 Отговорено Май 16, 2012 (Редактирано) Рядко ми се налага да свиря "разчепени" акорди, но в този аранжимент на ми се наложи да изсвиря няколко съвсем нови за мен акорди(от 2:28 и от 3:40 до края), които така и никъде другаде не свиря. Целта ми беше да запазя бас линията и едновременно с нея да изсвиря пиано-рифчето. Редактирано Май 16, 2012 от Лими Цитирай
Recommended Posts