Jump to content
Българският форум за музиканти

една идея от доста време


Recommended Posts

Здравейте. Реших да представя тук един проект, който на теория беше подготвен още преди две години. Става въпрос за тру байпас ефект луп (май така трябва да звучи на български :) ) . Та... трябваше да намеря някакво решение за управление на не голям брой жаби (ефекти за китара например) които на сцена е супер трудно поне за мен да настъпвам един по един с крак. По някога ми се налага да натискам 5-6 различни ефекта в един и същ момент , и досега винаги съм правил компромиси. Та направих си едно малко проектче за управление с релета и му лепнах едно микроконтролерче , драснах няколко реда код и готово ... свърши се ... Но... така и не намерих време за реализация. Но дойде и този момент. Та направих един пробен вариант, който си работи засега прекрасно от гледна точка на електроника, но има някой неща , които трябва също да се пипнат. Знам , че тук има хора които се занимават, и ще се радвам на малко по-компетентно мнение от гледна точка на аудио апаратури ... особености знам , че има и затова ще е супер ако се появят критики , които се надявам да подействат градивно. Та добавям някоя друга снимка и ... ще се радвам да ви хареса... и на коментари разбира се...

 

http://postimage.org/image/isdly8g7b/

http://postimage.org/image/cfjckqz1b/

http://postimage.org/image/kz2qii7dr/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поздравления (трябваше ми малко време, за да видя снимките).

 

Тъй, като си направил само 3 снимки ще коментирам това което виждам.

Кутията е бая голяма. По-добре ще е ако платките да са по-тесни, за да се стесни кутията. Не става дума кое какво е. Няма надписи. Така тая черна ламарина има да ръждясва... Трябва да я боядисаш. Дисплеят ще седи по-добре ако е прибран под ламарината а между него и кутията да има парче червен тъмен плексиглас. Така ще е по-истинско.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да, но имам няколко проблема, които трябва да отстраня преди да боядисвам и да поръчам платки.

 

Ами като машинката има възможност за запаметяване 64 банки с по 4 комбинации и изход за превключване на каналите на ампа, което прави точно 256 комбинации на външните ефекти. Близките дни ще поръчам платки, които няма да разположени изобщо по този начин, но размерите на кутията си остават тези.

 

а един въпрос ... как е най-удачно да бъдат свързани масите (аудио масата и масата от захранването) ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Размерът има значение!

Виж ги тия 2та:

http://www.looperspa...rLargeFront.jpg

http://www.looperspa...comlabfront.jpg

И двата се програмират. Кой по-интелигентно кой по-зле направен, но виж им габаритите. Аз лично много харесвам габаритите на мюзиклаб. Малко и компактно и с 8 канала.

 

 

Идеята да ползваш 2 реда букси е добра. Разположи ги така, че буксите от горния ред да се падат по средата между буксите от долния ред.

Виж как съм го направил аз тук:

http://n-audio.net/s...ult/files/3.jpg

Така като ползваш Г-образни жакове няма да се застъпват.

Ако мислиш проекта без особено голяма гъвкавост, сложи конекторите на платката като те се запояват от 2те и страни.

 

Относно масите. Аз ги правя спазвайки старграунд.

От захранването 2те жици отиват на кондензатор. От там взимам отделни маси за цифровата + релейната част, за масите към жаковете, за масата ако има аналогова част и за ground plane-a който пък хващам с болтове към кутията, за да я замася. Аналоговата част я пускам на 15 волта, за да не криви. Филтрирам я с RC филтър+изправител. В сегашните ми луупъри хващам всички маси от жаковете с еднин многожилен калайдисан проводник който върви като шина през всички жакове.

 

За захващането на платките ползвам нит-гайки хванати на горния капак на кутията като отгоре имам 1 лист ламарина за преден панел. Така с 2 листа ламарина предният панел става по-твърд и не може да се огъне дори ида се качиш на фуутконтролера.

 

Но пак ще отбележа, че кутията ти е много голяма! Освен това кой има нужда от толкова презети при условие, че всички вариации са ти в пъти по-малко. В последния проект -12 каналния луупър ползвам 3 банки които по 12 прави общо 36 презета. Това за мен повече от достатъчно.

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами... освен да благодаря за сега за полезната информация ...ако имам някакви въпроси пак ще питам .. Колкото до пресетите ... 256 са комбинациите от 8 ефекта , ако използвам и редом с тях 4 канален амп, дори мога да кажа , че правят общо 1024 ... за това сметнах 256 за добра цифра ... нека има ...по-добре повече, отколкото по-малко ... ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Да, но тук не говорим за спорт тото а за реални и разбира се използваеми комбинации. Разбира се това е мое мнение. Ако искаш и с 1000 банки го направи :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ами да... реален случай е , използването на различни 8 ефекта в различно време . просто се закачат други 8 ефекта и ползваш други готови пресети .. както и да е ... това не е от такова голямо значение ... технологиите днес ни позволяват да направим на практика всичко , само да можем да си го позволим физически , разбира се и всяко нещо си има цена ..

 

Пукане при превключване на релетата. Използвам релета Sunhold 12V. В нормално състояние, контактите са свързани да дават на късо аудио сигнала. Когато превключа релето, с единия контакт свързвам входа а с другия изхода на ефекта. На какво може да се дължи това пукане ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Karl Martin го прави така:

octaswitch2dsfg.jpg

На мен лично не ми харесва. Много ограничения има това. Освен това тия дип ключета дето стърчат се цапат, влиза прах, и тн. Тоест според мен това не е особено сигурно нещо. Най-доброто решение е микроконтролер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както показа Ники, възможно е направата на луупер с Dip Switch, но според мен така се губи значително гъвкавостта на изделието по ред причини:

1) Невъзможно е организирането на банки - примерно в конкретния случай разполагаш с осем пресета и толкова.

2) Един единствен възможен начин за програмиране - клякаш и щракаш. (При контролера ще бъде такова каквото си го направиш - възможности много)

3) Механичните контакти се амортизират във времето (тук говорим повече за надеждност) и колкото и да ги криеш под капачета мизерията си намира път.

 

И за да не съм съвсем в офтопик, поздравления на колегата за труда и желанието! Относно пукането - наскоро приятел ми показа осцилограма на сигнал, превключван през реле в една схема, която е правил (не говорим за аудио апаратура). Та там ясно се виждаше как сигнала имаше пик при превключването - появява се за много кратко време, след което изчезва пак за малко и след това се установява - това си го обяснихме като механично трептене на контактните пластини. Не знам доколко сме били прави, но поне звучи логично. Дали не е възможно и при теб да се проявява подобен ефект?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Това е неизбежно при всеки вид механично превключване било то с реле или с копчета. Това време е няколко микросекунди. Не повече от 5-6 (по спомени). То не е източника на пукането.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обикновено идва от потенциална разлика между контактите. Решението с резистор към маса ми се струва най-удачно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Номерът с резисторите може и да не мине. Ако е така ползвай някой от изводите на контролера за закъснителна линия, която ще дава сигнала на маса, докато релетата превключват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.