Jump to content
Българският форум за музиканти

Високоватов усилвател за домашни условия?


~DN

Recommended Posts

^Е твоето пък като чели е много хитро, с извинение. Малката глава да не и е по-трудно да движи 12-ка говорител при един и същ импеданс и чувствителност (като дори 12-ките при повечето случаи мисля, че имат дори леко по-висока чувствителност). Много си е оправдано да имаш маломощна качествена глава с кабинет с 12" говорител/и.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

При тези цени на жилищата не е голяма далавера да съжителстваш с концертни кабинети. Не че има проблем 5 ватова главица да свири с 1х12, 2х12, че и с 4х12, но в зала наистина ще се чуе и е по-ефектно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^ Един говорител когато не е усилен, звучи доста по-зле от приемливо. Защо е така, не ми се обяснява, но не един и два пъти съм го чувал. И никой не говори за разлика в намален на минимум 50 ватов усилвател и избичен докрай 5 ватов - в двата случая говорителя не може да направи това, за което е направен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не само високоговорителят изкривява. Криви ефектът, предусилвателя, крайното стъпало, захранването му. Във всеки чейн този микс е различен, най-често и предвидим. Иначе, ако следваме тази посока, ще трябва да включим и акустиката на помещението и там да угаснем без полезен ход в домашни условия.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо всичко тръгна от едно малко копче - power squeezer. Имах го на предното кубе (Roland 30x) и забелязах, че най-добър звук вади когато е със сравнително надут volume, но с power squeezer-a ставаше така, че готиното се запази, но без неприлично високия звук. Едва по-късно разбрах, че именно това и цели това бутонче.

 

То друга дискусия завързахте вие, но аз да уточня първоначанлия мотив да започна да мисля в тази насока.

 

Армагедон - "Russian components, american components... All made in Taiwan!" :)

Самоирония по повод предубеждението ми към малките усилватели, че миришат на отбиване на номера.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

7th String, според теб каква мощност отделя 100 ватова лампова глава усилена на 1/4 (та дори и 1/2) върху драйвера? Да вземем и случая, когато имаме 4Х12 кабинет и мощността се дели на 4.

Не знам от къде се е породил тоя мит, че 5 ватов усилвател не можеш да "клати" 12 инчов говорител, но е далеч от вярно. Не говорим за изкривявания породени от претоварване на говорителя и вкарването му в нелинеен режим и още по-малко за субективни оценки и суета!!!

 

Винаги ще твърдя, че 12" говорител винаги ще звучи по-добре от еквивалентен клас 8" такъв при едно и също звуково ниво, а дали е финансово изгодно си преценява всеки индивидуално според джобното налягане и претенциите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ще се наложи да оборя последното мнение с фактите от събирането в Банкя. Там кабинетът на Blue lemon доказа, че когато нещата са обмислени и добре изпълнени, 10" средна ръка високоговорител заблуди хората, че слушат 2Х12".

Митовете и легендите се базират на огромното "дървостроене" от всякакви "специалисти", които се самохвалят с постиженията си.

АКО кабинет с 12" се проектира, конструира и изпълни както трябва, може да е по-добър от такъв с 10". Но някаква случайно скована кутия от дърво няма да свири добре, дори и 24 инчов говорител да се сложи.

Хайде да отдадем нужното на огромната научна общност, която създава теорията и практиката на електроакустиката. Знам, че реакцията у нас е "А, бе ти ли ще ми кажеш, аз колко боксове съм Сковал... Последното може да се замени с печатни платки, схеми, ефекти, усилватели, китари... Каквото и да се сложи, все ще е вярно.

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

bratmito, какви 1/4 ? :) Всичко над 5-6 вата в домашни условия гарантира разбор на съседите-мрънкачи във входа ти. Както казах, не мога да обясня защо, просто споделям факт, който съм чул с ушите си - когато намалиш до крайна степен, или ползваш слабо ампче на голям кабинет, звука няма нищо общо с това, което човек би искал да чуе :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.