Mairomaster Отговорено Май 5, 2012 Отговорено Май 5, 2012 ^Е твоето пък като чели е много хитро, с извинение. Малката глава да не и е по-трудно да движи 12-ка говорител при един и същ импеданс и чувствителност (като дори 12-ките при повечето случаи мисля, че имат дори леко по-висока чувствителност). Много си е оправдано да имаш маломощна качествена глава с кабинет с 12" говорител/и. 1 Цитирай
L.K. Отговорено Май 5, 2012 Отговорено Май 5, 2012 При тези цени на жилищата не е голяма далавера да съжителстваш с концертни кабинети. Не че има проблем 5 ватова главица да свири с 1х12, 2х12, че и с 4х12, но в зала наистина ще се чуе и е по-ефектно. Цитирай
7thString Отговорено Май 5, 2012 Отговорено Май 5, 2012 ^^ Един говорител когато не е усилен, звучи доста по-зле от приемливо. Защо е така, не ми се обяснява, но не един и два пъти съм го чувал. И никой не говори за разлика в намален на минимум 50 ватов усилвател и избичен докрай 5 ватов - в двата случая говорителя не може да направи това, за което е направен. Цитирай
L.K. Отговорено Май 5, 2012 Отговорено Май 5, 2012 Не само високоговорителят изкривява. Криви ефектът, предусилвателя, крайното стъпало, захранването му. Във всеки чейн този микс е различен, най-често и предвидим. Иначе, ако следваме тази посока, ще трябва да включим и акустиката на помещението и там да угаснем без полезен ход в домашни условия. Цитирай
~DN Отговорено Май 5, 2012 Автор Отговорено Май 5, 2012 Изобщо всичко тръгна от едно малко копче - power squeezer. Имах го на предното кубе (Roland 30x) и забелязах, че най-добър звук вади когато е със сравнително надут volume, но с power squeezer-a ставаше така, че готиното се запази, но без неприлично високия звук. Едва по-късно разбрах, че именно това и цели това бутонче. То друга дискусия завързахте вие, но аз да уточня първоначанлия мотив да започна да мисля в тази насока. Армагедон - "Russian components, american components... All made in Taiwan!" Самоирония по повод предубеждението ми към малките усилватели, че миришат на отбиване на номера. Цитирай
bratmito Отговорено Май 6, 2012 Отговорено Май 6, 2012 7th String, според теб каква мощност отделя 100 ватова лампова глава усилена на 1/4 (та дори и 1/2) върху драйвера? Да вземем и случая, когато имаме 4Х12 кабинет и мощността се дели на 4. Не знам от къде се е породил тоя мит, че 5 ватов усилвател не можеш да "клати" 12 инчов говорител, но е далеч от вярно. Не говорим за изкривявания породени от претоварване на говорителя и вкарването му в нелинеен режим и още по-малко за субективни оценки и суета!!! Винаги ще твърдя, че 12" говорител винаги ще звучи по-добре от еквивалентен клас 8" такъв при едно и също звуково ниво, а дали е финансово изгодно си преценява всеки индивидуално според джобното налягане и претенциите. 2 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Май 6, 2012 Отговорено Май 6, 2012 (Редактирано) Ще се наложи да оборя последното мнение с фактите от събирането в Банкя. Там кабинетът на Blue lemon доказа, че когато нещата са обмислени и добре изпълнени, 10" средна ръка високоговорител заблуди хората, че слушат 2Х12". Митовете и легендите се базират на огромното "дървостроене" от всякакви "специалисти", които се самохвалят с постиженията си. АКО кабинет с 12" се проектира, конструира и изпълни както трябва, може да е по-добър от такъв с 10". Но някаква случайно скована кутия от дърво няма да свири добре, дори и 24 инчов говорител да се сложи. Хайде да отдадем нужното на огромната научна общност, която създава теорията и практиката на електроакустиката. Знам, че реакцията у нас е "А, бе ти ли ще ми кажеш, аз колко боксове съм Сковал... Последното може да се замени с печатни платки, схеми, ефекти, усилватели, китари... Каквото и да се сложи, все ще е вярно. Редактирано Май 6, 2012 от Parni_Valjak 1 Цитирай
7thString Отговорено Май 6, 2012 Отговорено Май 6, 2012 bratmito, какви 1/4 ? Всичко над 5-6 вата в домашни условия гарантира разбор на съседите-мрънкачи във входа ти. Както казах, не мога да обясня защо, просто споделям факт, който съм чул с ушите си - когато намалиш до крайна степен, или ползваш слабо ампче на голям кабинет, звука няма нищо общо с това, което човек би искал да чуе Цитирай
Baby Thomas Отговорено Май 7, 2012 Отговорено Май 7, 2012 Това за малкото АМР-че на голям кабинет е абсолютно невярно! Цитирай
Recommended Posts