Jump to content
Българският форум за музиканти

Профилактика на пулт


Recommended Posts

Здравейте,

поръчах си от колега пулт Динакорд16/4/2 4669137L.jpg

Пулта би трябвало да работи, но си е на години и ми се иска - утре като го взема да му направя едно почистване и евентуално една малка профилактика. И така - отвътре, освен прахосмукачка и почистване с кърпа, нещо друго да му правя ли ? В смисъл - да го чистя с нещо друго ? И освен почистване, още нещо ще ме посъветвате ли да направя, при положение, че пулта си работи ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Почиствайки го огледай внимателно всички кондензатори (надявам се знеш как изглеждат ? ..ако не на линка по-долу съм сложил малко демо) за пукнатини и дефорамции по корпусите им, за слузести течове или омазняване около тях. При откриване на неща от този род - задължителна подмяна и старателно почистване на изтеклите електролити със силен кореселин ... успех

 

Това се проблемните кондензатори след профилактика на 15 годишен марков миксер - самите кондери също са маркови:

 

http://store2.data.b...go%20bokluk.jpg

 

http://store2.data.b...Fake/bokluk.jpg

Редактирано от mitaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубаво че искаш да помагаш .Но ако човека е без технически познания и пособия -не го карай да пипа по електрониката.

То кондензатора може и да изглежда здрав и пак да е заминал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странна забележка ... но както и да е ...само за протокола - никъде не съм акцентирал, че колегата трябва да пипа нещо лично - мисля, че е достатъчно разумен ако прецени, че няма достатъчно технически познания да се справи сам - просто да ползва джокер "обади се на приятел" или там какъвто има ...пък относно намека ти дали знам как се открива "заминалият" кондензатор - повярвай ми знам ... другото, което знам със сигурност е, че в 90% от случаите при проблемни електролитни кондензатори са налице външни белези за това - съвета към колегата беше за най елементарен визуален оглед при рутинно профилактично почистване - всъщност съвета го отнасям към всички колеги, които се престрашават сами да си почистват техниката ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Не съм съгласен с последното ти изказване.

 

При малките (разбирай като габарит) кондензатори с годините не се забелязва промяна във вида им. Просто заради малките си размери и малкото количество електролит който изсъхва по-бързо спрямо големите си батковци, капацитетът им пада. При тях нама нищо видимо. Естествено приемаме, че са работили в нормални за тях напрежения.

 

Обикновено се издуват или имат видими забележки тия кондери които работят на напрежение близо до максималното допустимо.

 

Също ако кондерите са се загрявали, това пак ще доведе до скапване, но дали ще се види или не е относително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мдаааа, дотук всичко е ясно, може да влезе убития :) .

Да взема и аз да внеса малко смут в темата.

Първо, пожелавам успех на собственика да се справи с проверката на 196 потенциометъра, 26 fader-a, безброй превключватели и да не забравя поне 500 кондензатора (около, може да са и 1000).

Второ, леееекичко да позапитам като как ще се разбере правилността на функционирането на отделните модули от смесителния пулт? Преди и след проверката, за да се разбере, какво аджеба е свършено?

Може би на слух?

Често съм имал близки срещи с четвъртия вид - аудиофелационисти, които идват с убеждението, че са най-великте слухари и декларират - Е те тука те, има 3 децибела повдигане на 3 килохерца. Понеже аз съм Тома Неверни, предлагам веднага да направим имерване, за да потвърдим твърдението.

Отговорът ми винаги е в следния стил - да, почти си прав - само, че не е 3, а 6 децибела, не е повдигане, а сваляне, и не са 3 килохерца, а са 300 херца.

Та тъй, на слух казвам, че не става. Отиваме значи към апаратура за измерване и проверка. Ясно е, че собственика (в преобладаващите случаи) не разполага с такава, но очаквам някой по типично български маниер да предложи безплатни програмки от нета и звукова карта от 5 лева...

Само да попитам, колко време ще е необходимо с генератор и миливолтметър/ осцилоскоп да се проверят честотните характеристики на каналните тонконтроли? Месец, два или повече?

Защото, ако има проблем , който се изразява например в неправилна работа като липса на повдигане и/или на сваляне на обхват от тон контрол, изместване на честотна област и много други подобни, какво правим?

Първосигналната реакция е потенциометри , Ел-конДери ... ама когато не са те?

 

Винаги ме е дразнело типичното подценяване на проблемите. Винаги коментарът е "А, бе сигурно е нещо малко, то НЕ МОЖЕ да е сложно". Опитът ми със смесителни пултове, от малки до много големи, ми показва, че със специализирана (!) автоматизирана апаратура, истинската, правилна проверка на посочения пулт ще ми отнеме няколко дена. Само проверката, без ремонта. И не само на тонконтролите. И не само проверка, а и измерване на конкретни параметри.

А сега сметнете за какви пари ще стане въпрос...

 

Накрая да попитам съвсем невинно, след като нито може да са направи проверка, нито ремонт (защото цената на целия пулт е по-ниска от цената на сервизната дейност), за какво "да ги ручаме жабетата"?

За да загубим още време и да направим още поразии? Е, пожелавам успех!

Редактирано от Parni_Valjak
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега със здраве да си ползваш пулта. Не се занимавай с глупости ако няма никакви дефекти. Просто си го почисти ако е хванал прах и толкоз. Дядо като малък ми казваше да не разглобявам и базикам дадено нещо ако е здраво!

:thumbs_up:

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи на колко години е и дали ще се ползва професионално (дали искаме да работи надеждно и да може да се разчита на него).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Парни Валяк както винаги обобщи смисъла от инвестиция в по-сериозен преглед и профилактика на техника от този ценови клас. Аз не съм спец, но това което бих направил е почистване, продухване и продължително многократно развъртане и размърдване на всички потенциометри, фейдъри, групови, мастер, фантомни и.т.н. превключватели. Не претендирам да съм прав, но практиката ми с такава техника от всякакъв клас показва, че някои прекъсвания и пращене се оправят... до следващото развъртане ...или до минаването на някои части в небитието. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Механичното движение, предизвикващо търкане на контактни повърхности има смисъл, но много рядко. Когато е пресно устройството (тазгодишно например) това търкане може да зачисти контактните повърхности.

За по-стари апартури не върши работа. Стандартното покритие от сребро на превключвателите се оксидира, в добавка се натрупват налепи от биологично естество и никакво мърдане не помага. Същото се отнася за потенциометрите. При тях обаче има още нещо, особено за някои "известни", но евтини марки. След продължителна работа, следствие на абразивността на боклуците натрупани по съпротивителната пътека, съпротивителният слой се протрива. От това спасението е само нови потенциометри.

За превключвателите ще добавя, че без сваляне на платките, демонтиране на превключвателите, разглобяване на превключвателите , почистване на контактните повърхности, покриване със контактна смазваща паста и обратно сглобяване, монтиране и т.н. няма как да стане.

Понеже повечето "майстори" са с ръце вмъкнати на определени места, безкрайно мързеливи и са с безогледно желание за правене на пари, никога няма да направят подобно усилие.

Аз пък уважам музиканти, които имат отношение към апаратурата си и не се скъпят да имат качествени неща от времето, когато качеството е било на първо място. Такъв беше уважаемия Георги Бейков (дуо НОВЕ), вечна му памет. Веднъж ми донесе един Fender Bassman 130, който бе открил в някакво наводнено мазе. След като се помъчих да го убедя, че надали ще е рентабилно да се възстановява, той попита само едно - "Можеш ли?" След много труд и усилия, главата беше приведена в истински вид. Моето удоволствие беше на другия ден, когато ми се обади и каза "Спомних си как ми звучи китарата..." Това не се оценява с пари!

Въпрос на отношение, мироглед и възпитание. Дано посочения пример да доведе до малко размисъл съвременното консуматорско поколение...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.