Jump to content
Българският форум за музиканти

Метален pickguard за страт?


lyu_records

Recommended Posts

Здравейте колеги, някой слагал ли е метален pickguard (плочка) на страт? Питам защото ще слагам EMG та на баба YAMAHA и дупките на стоковата плочка не ме устрйват и се чудя дали да взема стандартен материал от Капъша или да го отрежа от 2мм нераждавейка хром. 100% ще има разлика в звука с металния само дето не знам каква ще е защото никога не съм пипал китара с метален такъв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Що пък да има разлика в звука?

 

Въпреки че....някои от метала на жаковете чуват разлика...колко му е и от пикгарда да чуят :D

Редактирано от Yves
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Е как да няма разлика разбира се, че има все пак той резонира! Според мен даже разликата ще е усезаема между метален и пластмасов!

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако електротехникът си свърши работата с монтажа, няма да имаш грижи. Иначе рискуваш да бучиш доста. Металът е проводник. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ За бучене няма да бучи за него ще вържа масата и даже ще се екранира чудесно. Все пак има ли някой с метален такъв?

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Когато се заговори за метален топ или pickguard, веднага се сещам за:

http://www.zemaitis-...details/tattoo/

http://www.jamestrus...gallery/3469899

http://www.gigliotti....com/index.html

Това горе е колкото да изплакнеш окото, но ако си много наджапал в идеята за метален гард, можеш да откраднеш и идеи.

Що се отнася до това, колко и как ще се промени китарата ти и какво ще ти коства, ето няколко предположения:

1. Металът има по-голямо собствено тегло на кв./см., следователно ще стане по-тежка.(макар и незначително)

2. Металът(2мм. неръждавейка) се обработва трудно, и ако нямаш подходящи хора и файл/чертеж, по който да ти се отреже, ще изхабиш много нерви, ценно време и здраве. Острите ръбове режат жестоко.(лош опит)

3. Металът ще промени, звука и външния вид на китарата ти със сигурност, но колко и как, няма кой да ти каже, освен самият ти, след интервенциятя. Сещам се за един пример: задната част при телекастерите, там адаптера е закрепен за плочката на бриджа, причината за характерният саунд се изразява именно в това.(Е, и не само)

4.Ще слагаш EMG(вероятно активни) от тук може да спреш да се притесняваш какъв pickguard (плочка) да сложиш. В смисъл не мисля, че вече материалът ще има значение за звукът, остава само визията.

5.Накрая бих ти предложил да помислиш за други метали като, месинг, мед или алумуний, по-лесно се обработват.

В никакъв случай не искам да те разубеждавам, даже напротив ще се радвам да успееш в начинанието си и след това да споделиш.

П.П.Металната плочка няма да направи китарата по-метъл(ако това ти е целта), по-скоро ще отиде в посока кънтри или блус, но с други адаптери.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

^ Колега аз по професия съм графичен дизайнер и работя с камара фирми. Та точно за 20 минути съм си направил плочката във вектор, а изработката ще стане като стокова, защото ще е лазерно изрязана. Идеята е следната в момента фирмата, при която ще режа лазерно разполага с материал нераждавейка 2мм хром и просто ще си спестя ходене до центъра в София за материал, а и визуално ще ми харесва повече. Не търся звук от плочката тя китарата си звучи и адаптерите са хубави. Въпроса е дали ще повлиае негативно върху звука метала. Аз си го представям, че ще започне да дрънчи.

Редактирано от lyu_records
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма начин да знам дали си графичен дизайнер и дали имаш възможностти, но това е полезна информация, ако си отворен за помощ и услуги в тази сфера. ;)

Дадох ти пример с Фендер Телекастер, така нареченият "twang sound". Според мен звука ще се промени точно в посоката която си представяш, а дали това ще е негативно, оставям на теб да решиш. Аз например много харесвам китари с twangy звучене, ама това си е моят вкус не твоят.

Накратко, звукът ще се промени и напълно възможно да "дрънчи" (за някои е търсен ефект).

Поздрави.

Редактирано от ciriljhonson
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих помгнал на всеки нали за това е форума. Та както и да е явно ще си я режа от тенекия и ако не ми хареса ще режа плексиглас (проба грешка му е майката) :greenball:

То има време докато сложа адаптерите, още не съм ги поръчал. Но ще документирам всичко и ще го изтипосам в (Изработка и ремонт) защото съм измислил малко по нестандартно връзване за страт а и ще бъде интересно за начинаещите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време при бандата ми репетираха едни пичове, и китаристът беше с един доста дърт страт с метален гард. Разцъках го малко, и споменът ми е, че беше точно по-twang звучене, както ciriljohnson спомена. Щях да я сравнявам с моя страт, но ми се стори излишно, понеже двете китари нямаха нищо общо - моята е от Мехико, а другата беше американска 74-5 нейде, при това и двете сетъпнати безбожно различно :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.