lyu_records Публикувано Април 20, 2012 Публикувано Април 20, 2012 Здравейте колеги, някой слагал ли е метален pickguard (плочка) на страт? Питам защото ще слагам EMG та на баба YAMAHA и дупките на стоковата плочка не ме устрйват и се чудя дали да взема стандартен материал от Капъша или да го отрежа от 2мм нераждавейка хром. 100% ще има разлика в звука с металния само дето не знам каква ще е защото никога не съм пипал китара с метален такъв. Цитирай
Yves Отговорено Април 20, 2012 Отговорено Април 20, 2012 (Редактирано) Що пък да има разлика в звука? Въпреки че....някои от метала на жаковете чуват разлика...колко му е и от пикгарда да чуят Редактирано Април 20, 2012 от Yves Цитирай
lyu_records Отговорено Април 20, 2012 Автор Отговорено Април 20, 2012 (Редактирано) Е как да няма разлика разбира се, че има все пак той резонира! Според мен даже разликата ще е усезаема между метален и пластмасов! Редактирано Април 20, 2012 от lyu_records Цитирай
Yves Отговорено Април 20, 2012 Отговорено Април 20, 2012 Да, всичко на тоя свят резонира...даже и аз и ти, ама чак пък толкова..... Цитирай
IgniteAll Отговорено Април 20, 2012 Отговорено Април 20, 2012 Ако електротехникът си свърши работата с монтажа, няма да имаш грижи. Иначе рискуваш да бучиш доста. Металът е проводник. Цитирай
lyu_records Отговорено Април 20, 2012 Автор Отговорено Април 20, 2012 (Редактирано) ^ За бучене няма да бучи за него ще вържа масата и даже ще се екранира чудесно. Все пак има ли някой с метален такъв? Редактирано Април 20, 2012 от lyu_records Цитирай
ciriljhonson Отговорено Април 20, 2012 Отговорено Април 20, 2012 Когато се заговори за метален топ или pickguard, веднага се сещам за: http://www.zemaitis-...details/tattoo/ http://www.jamestrus...gallery/3469899 http://www.gigliotti....com/index.html Това горе е колкото да изплакнеш окото, но ако си много наджапал в идеята за метален гард, можеш да откраднеш и идеи. Що се отнася до това, колко и как ще се промени китарата ти и какво ще ти коства, ето няколко предположения: 1. Металът има по-голямо собствено тегло на кв./см., следователно ще стане по-тежка.(макар и незначително) 2. Металът(2мм. неръждавейка) се обработва трудно, и ако нямаш подходящи хора и файл/чертеж, по който да ти се отреже, ще изхабиш много нерви, ценно време и здраве. Острите ръбове режат жестоко.(лош опит) 3. Металът ще промени, звука и външния вид на китарата ти със сигурност, но колко и как, няма кой да ти каже, освен самият ти, след интервенциятя. Сещам се за един пример: задната част при телекастерите, там адаптера е закрепен за плочката на бриджа, причината за характерният саунд се изразява именно в това.(Е, и не само) 4.Ще слагаш EMG(вероятно активни) от тук може да спреш да се притесняваш какъв pickguard (плочка) да сложиш. В смисъл не мисля, че вече материалът ще има значение за звукът, остава само визията. 5.Накрая бих ти предложил да помислиш за други метали като, месинг, мед или алумуний, по-лесно се обработват. В никакъв случай не искам да те разубеждавам, даже напротив ще се радвам да успееш в начинанието си и след това да споделиш. П.П.Металната плочка няма да направи китарата по-метъл(ако това ти е целта), по-скоро ще отиде в посока кънтри или блус, но с други адаптери. Цитирай
lyu_records Отговорено Април 20, 2012 Автор Отговорено Април 20, 2012 (Редактирано) ^ Колега аз по професия съм графичен дизайнер и работя с камара фирми. Та точно за 20 минути съм си направил плочката във вектор, а изработката ще стане като стокова, защото ще е лазерно изрязана. Идеята е следната в момента фирмата, при която ще режа лазерно разполага с материал нераждавейка 2мм хром и просто ще си спестя ходене до центъра в София за материал, а и визуално ще ми харесва повече. Не търся звук от плочката тя китарата си звучи и адаптерите са хубави. Въпроса е дали ще повлиае негативно върху звука метала. Аз си го представям, че ще започне да дрънчи. Редактирано Април 20, 2012 от lyu_records Цитирай
ciriljhonson Отговорено Април 21, 2012 Отговорено Април 21, 2012 (Редактирано) Няма начин да знам дали си графичен дизайнер и дали имаш възможностти, но това е полезна информация, ако си отворен за помощ и услуги в тази сфера. Дадох ти пример с Фендер Телекастер, така нареченият "twang sound". Според мен звука ще се промени точно в посоката която си представяш, а дали това ще е негативно, оставям на теб да решиш. Аз например много харесвам китари с twangy звучене, ама това си е моят вкус не твоят. Накратко, звукът ще се промени и напълно възможно да "дрънчи" (за някои е търсен ефект). Поздрави. Редактирано Април 21, 2012 от ciriljhonson Цитирай
lyu_records Отговорено Април 21, 2012 Автор Отговорено Април 21, 2012 Бих помгнал на всеки нали за това е форума. Та както и да е явно ще си я режа от тенекия и ако не ми хареса ще режа плексиглас (проба грешка му е майката) То има време докато сложа адаптерите, още не съм ги поръчал. Но ще документирам всичко и ще го изтипосам в (Изработка и ремонт) защото съм измислил малко по нестандартно връзване за страт а и ще бъде интересно за начинаещите. Цитирай
Icarus Отговорено Април 21, 2012 Отговорено Април 21, 2012 Преди време при бандата ми репетираха едни пичове, и китаристът беше с един доста дърт страт с метален гард. Разцъках го малко, и споменът ми е, че беше точно по-twang звучене, както ciriljohnson спомена. Щях да я сравнявам с моя страт, но ми се стори излишно, понеже двете китари нямаха нищо общо - моята е от Мехико, а другата беше американска 74-5 нейде, при това и двете сетъпнати безбожно различно Цитирай
Recommended Posts