Jump to content
Българският форум за музиканти

Fender Highway One Jazz Bass (кратко ревю)


blr

Recommended Posts

От около три месеца съм притежател на въпросния инструмент и реших, че вече имам достатъчно впечатления за да напиша едно кратко ревю.

 

Ето накратко за какво става дума:

Badass II bridge

Posiflex neck reinforcement

Thin nitrocellulose satin finish

Greasebucket tone circuit

Made in USA

 

205855156015204892991334496381XRr6euWs6p14ID5VUndv.JPG

 

Всичко останало е стандартно, AlNiCo Vintage адаптери, матиран гриф, 20 позиции.

Качеството на изработката е на ниво American Standard, никакви забележки по сглобки, финиш, височина на прагове и т. н. Фабрично, басът беше сетнат малко по-високо от възможното и не беше интониран абсолютно точно, но 10 минути по-късно всичко беше както трябва. Едно от нещата, което харесвам в съвременните, американски Фендер-и е карбоновото усилване на грифа. Така нареченото „Posiflex” подсилване представлява два пръта от карбонови влакна, които вървят успоредно на тръс род-а по дължина на грифа. Резултатът е един много стабилен гриф, който не изисква сезонно нагласяване.

Тънкото нитроцелулозно, лаково покритие също е нещо, което аз приемам за плюс. За разлика от дебелите, полиуретанови лакове, това позволява на дървото да „диша“ и съхне много по-бързо. Визуално, сатененият финиш поне на мен също ми допада повече от изцъклените полиуретанови покрития. Като недостатък, често се споменава това, че този вид покритие се износва много по-бързо и това наистина е така. След около 3 месеца употреба, вече първите следи започват да си личат. За сравнение другите ми басове, някои ползвани по няколко години, са още като нови.

 

Звукът си е типичен Джаз Бас. Феновете на модела няма да бъдат разочаровани. Не съм имал възможност за директно сравнение с „ American Standard”, но предполагам, че при правилно проведен тест, разликите ще са минимални.

 

Ако трябва да напиша нещо отрицателно, то е липсата на екранировка. На дъното на кухините на адаптерите има медни плочки, които са заземени, както и бриджа, но кухините не са екранирани дори и с проводяща боя и басът си беше доста шумничък. След облепяне на кухините с проводящо фолио, проблемът се реши, но според мен, можеха поне с една графитна боя да ги пръснат. Това се прави на далеч по-евтините Squier-и, не виждам защо да не се направи и тук.

 

В заклкючение, за парите си това е едно много добро предложение. Доколкото разбирам, Фендер са прекратили производството на тази серия-жалко. За почитателите на марката, това беше една прекрасна възможност да се сдобият с инструмент произведен в USA, с доста добър хардуерен набор, на цена само с около 15 % над тази на мексиканските. За мен, тази серия беше най-доброто, като съотношение цена/качество, което Фендер предлагаха до неотдавна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.