Pravetz Fan Публикувано Март 31, 2012 Публикувано Март 31, 2012 Здравейте. Знам че това е може би поредната тема за соц. ел. китари, но в останалите не намерих конкретни отговори на въпросите си. Преди около седмица се сдобих с ел. китара - тяло от Кремона, гриф от Орфей и бридж хъмбъкър Behringer. Амп ще имам чак след 2-3 седмици и затова реших да я постегна малко. Китарата беше боядисана в черно отзад (не особено добре) и със залепено фолио отпред. Та реших да отлепя фолиото и к'во да кажа - картинката хич не беше приятна. То дълбано, то лепено, то 3 пласта боя и накрая лак най-отдолу... Но си викам - х'уаво, няма да я връщам. Та започнах - първо с шкурка 120, щото нямах друга, после купих 60, като редувах 60-120 за да махам надраскванията. Взех и 220, понеже четох, че с нея се махали отпечатъците от пръсти, но до момента не съм я вкарвал в действие. Сега въпросът ми е, ето две снимки: http://hwpics.hit.bg/SDC10015.JPG http://hwpics.hit.bg/SDC10013.JPG Отпред е за три адаптера, но средната дупка е запълнена с дърво, даже все едно не е пробивана никога. Бридж позицията е разширявана за да може да се побере хъмбъкер. Отзад е слагана някаква метална платка за укрепване (не ме питайте защо, не искам и да знам). От снимките се вижда че е останала боя около гнездата за адаптерите, както и отзад. Та опитах се да я махна като натисках, но не стана много добре, а ме е страх да не направя големи вдлъбнатини. Та да натискам ли с 60 шкурка и после да заглаждам със 120 или да търся друго решение? Също така какъв цвят горе-долу трябва да издокарам, на втората снимка, под дупките за стуните има едни петна, които се появиха при продължително шкурене, такова ли трябва да стане цялото тяло? Както и какво бихте препоръчали за запълване на малки дупки и пукнатини - смола или кит? За момента изхождам в няколко варианта: 1. Взимам един single адаптер за нек позиция с рамка, хъма си остава на бридж, електрониката си остава на същото място, боядисвам или оставям натурал финиш, лакирам и това е. 2. (ако е физически изпълнимо) Взимам един Strat пикгард SSH, взимам още два single адаптера и с длето правя каналчетата, както и място за електрониката, боядисвам или натурал финиш и приключвам. 3. Издълбавам мястото за средния адптер и процедирам като вариант 1 или 2. Тези логаритмични потенциометри 500K стават ли - http://www.ebay.com/itm/500K-OHM-Logarithmic-Taper-Potentiometer-Pot-A500K-/260803628248?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cb91b8cd8? Хора, знам че китарата е стара и може би не толкова добра, колкото стаговете и скуаярите за по 200лв., но просто прецених че на този етап не ми е нужно нещо повече от това, защото съм тотално начинаещ в свиренето на китара. Цитирай
iliev.p Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Но пък имаш желание което е по важно. Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Взимаш решение да я метнеш в камината,че застудя,и си спестяваш куп глупости и грижи -един скуаяър втора ръка за сто кинта по става за учене от тоя скрап .. 1 Цитирай
Pravetz Fan Отговорено Март 31, 2012 Автор Отговорено Март 31, 2012 Но пък имаш желание което е по важно. Наистина искам да я оправя, но ето изникват едни такива въпроси, дето не ми излизат от главата. Взимаш решение да я метнеш в камината,че застудя,и си спестяваш куп глупости и грижи -един скуаяър втора ръка за сто кинта по става за учене от тоя скрап .. просто прецених че на този етап не ми е нужно нещо повече от това, защото съм тотално начинаещ в свиренето на китара. Цитирай
patzo Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Наистина не се струва да я стягаш тази китара. Ако тръгнеш да я стягаш като хората ще хвърлиш повече средства от това да си вземеш някой скуаиър втора ръка. А най-вероятно и грифът е за стягане. Ако беше нещо от което може да се очаква добър резултат да , ама за това което виждам просто не си стува. Е то всичко зависи от това каква ти е крайната цел - да имаш китара която да става за учене или просто те сърби да дърводелничиш. Цитирай
Hillbilly Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Ако имаш инструменти и желание може да го реставрираш,ма не е зле под тая плочка да се види колко е сцепено чамовото тяло,а частите по електроника и железа,купувани поединично идват по скъпи от китайка втора ръка. Цитирай
Pravetz Fan Отговорено Март 31, 2012 Автор Отговорено Март 31, 2012 (Редактирано) Наистина не се струва да я стягаш тази китара. Ако тръгнеш да я стягаш като хората ще хвърлиш повече средства от това да си вземеш някой скуаиър втора ръка. А най-вероятно и грифът е за стягане. Ако беше нещо от което може да се очаква добър резултат да , ама за това което виждам просто не си стува. Е то всичко зависи от това каква ти е крайната цел - да имаш китара която да става за учене или просто те сърби да дърводелничиш. И двете, но е късно да се връщам назад. ПП. Чама по-добър ли е от basswood или hardwood? Редактирано Март 31, 2012 от Pravetz Fan Цитирай
patzo Отговорено Март 31, 2012 Отговорено Март 31, 2012 Чама няма място в музикалните инструменти - за щайги е добър. Basswood - липа . Използва се за тяло на китари. Hardwood - е доста общо понятие. Цитирай
dandilov Отговорено Април 1, 2012 Отговорено Април 1, 2012 (Редактирано) Аз ще кажа: Горе главата и смело напред! Поздравления за ентусиазма и успех! - ще стане. Ето моето приключение - можеш да намериш отговори на доста въпроси: http://forum.muzikan...__fromsearch__1 С упорит труд, търпение и желание всичко се постига. И най- важното е, че ще имаш своя китара, в която си вложил собствен труд и по този начин ще има и сантиментална стойност за теб. Един съвет: Понеже комбинирането на различни адаптери (като тип и производител), в твоя случй хъмбъкър със сингъл, може да доведе до генериране на шум и микрофония. Има зависимост от ориентиране полярността на магнитите на адаптерите и др. Та препоръчвам да си купиш комплект хъмбъкъри например. Има евтини и също така идеални за твоя случай в ebay.com. Само неразбрах каква е тази голяма плочка на гърба на тялото? Дано не прикрива нещо непоправимо... Поздрави и успех! Редактирано Април 1, 2012 от dandilov Цитирай
Pravetz Fan Отговорено Април 1, 2012 Автор Отговорено Април 1, 2012 Мерси. Аз вече погледнах твоята тема три пъти, но при теб китарата си е заводски с пикгард, а на мен ми се върти в главата да дялкам за да сложа пикгард. Ти какви шкурчи използва? Какви пари ти излезнаха хъмбъкарите? Лака на спрей ли ти беше или го пръска с пистолет? Аз, както се вижда от подписа, ще свиря главно Bon Jovi, Guns'n'Roses и такива, та ако става, ще си остана само с бридж адаптера, който ми го дадоха, но и за него имам един въпрос, ето две снимки на него: http://hwpics.hit.bg/SDC10023.JPG http://hwpics.hit.bg/SDC10026.JPG Гледах как се мерят, но аз имам само бяло, червено и още едно кабелче, което мисля е земя. В нета казват ,че хъмове се мерят един по един, но аз единствено измервам 6.5K Ohms, на белия и червеня кабел. Гледам че има и още една дупка ляво долу, но от нея кабелчета няма . Тези потенциометри дето ги дадох стават ли? На тоя, дето вървеше към китарата пише M 10K Ohms B, само това M не си спомням какво значеше, бях го учил, но съм забравил. Мерси предварително! Цитирай
dandilov Отговорено Април 1, 2012 Отговорено Април 1, 2012 (Редактирано) 1. Заводски е счупеният пикгард, който го слепих с тинол. После си изрязах друг от фолиран гетинакс като очертах формата на стария. Между другото и оригиналният е от фолиран гетинакс. 2. В началото използвах шкурка 60 докато стигнах до дърво. После 120 да изгладя деругите от шкурка 60 и да премахна остатъците от лакове и боя. После 320, 600 и накрая използвах 1000. 3. Използвах безцветен лак на спрей. Първите два слоя в интервал от 15 - 20 минути са за грундиране и основа за същинското лакиране. След 24 часа нанесох още два слоя с интервал от 15 - 20 минути и след още 24 часа - още два слоя. Между другото кремонското тяло, доколкото виждам от снимките, е тип "сандвич". Основата по средата е чам, а от двете страни е залепен шперплат с дебелина около 3 - 4 мм. В този случай е по-добре да го изшкуриш внимателно (свали металните втулки за струните на гърба обаче) изглади го добре и напръскай няколко слоя грунд - спрей (обикновено е сив на цвят). След като изсъхне добре след няколко дни, боядисай със цвят по твой вкус - 3 до 5 слоя като трябва да оставяш всеки слой да изсъхне добре преди да нанесеш следващия. Накрая при желание можеш да нанесеш 2 слоя безцветен лак. Ето и моя опит с кремонско тяло тип "сандвич": Преди: След: Хъмбъкърите не си спомням точно колко ми излязоха, но виж тук: http://www.ebay.com/...buckers&_sop=15 http://www.ebay.com/...=item19cf410e4c Ако искаш само да изкараш звук, то тогава и твоя хъмбъкър си става. Друг достатъчно добър вариант са оригиналните хъмбъкъри, използвани в Кремоните, а именно - някогашното производство на завод "Милин Камък". Все още се намират тук - там във форума. Могат да звучат и рокаджийски, но при "волуме на мах" са доста яка резачка. Потенциометрите от 500К стават, само дето за тон, потенциометърът трябва да е линеен, а за усилване - логаритмичен. Също така на тон - потенциометъра се слага кондензатор (мисля, че беше 47nF) към маса. Намери в нета схеми на свързване и виж. За сега толкова от мен... Действай! Редактирано Април 1, 2012 от dandilov Цитирай
Pravetz Fan Отговорено Април 1, 2012 Автор Отговорено Април 1, 2012 (Редактирано) Мерси за подброния пост. Колко време трябва да изчакам м/у първия и втория слой грунд? Пробивал ли си нещо под пикгарда или само си го сложил отгоре и отзад си вързал всичко? Аз щях да я дооправя днеска, ама навън времето е ужасно (естествено утре, като съм на даскало, ще бъде 13 градуса слънчево). Какви адаптери си ползвал за твоята Кремона? Аз имам един бял спрей, някакъв MasterPaint, матов и мисля него да го ползвам. Значи да взимам 500K логаритмичен за Volume и линеен за Tone, както и 3-way switch? М/у другото, 3-way значи, че в дадена позиция ще работи само един адаптер, така ли? ПП. Електрониката на мойта е модвана, то се и вижда от дупките на снмките. Редактирано Април 1, 2012 от Pravetz Fan Цитирай
dandilov Отговорено Април 1, 2012 Отговорено Април 1, 2012 (Редактирано) Между първия и втория слой грунд най-добре 1-2 часа. Всичко е свързано отзад в отвора за потенциометрите. Пикгарда съм го сложил, за да прикрия отвора за средния адаптер както и някои дупки около потенциометрите. За Кремоната - използвал съм кремонските адаптери. 3-way switch ще ти трябва ако използваш два хъмбъкъра. Включва само бридж, само нек, а в средно положение и двата едновременно. При един хъмбъкър ключ не ти трябва. Китарата няма електроника. Всичко е елементарна електротехника Редактирано Април 1, 2012 от dandilov Цитирай
Pravetz Fan Отговорено Април 1, 2012 Автор Отговорено Април 1, 2012 Да де, аз под електроника визирах потенциометрите и суичовете. Утре ще се разходя из железариите и ще взема грунд и лак. Цитирай
Slacoth Отговорено Април 2, 2012 Отговорено Април 2, 2012 Много добре разбирам ентусиазма ти, но въпреки това бих те посъветвал да не се занимаваш с веднъж сцепен корпус. Най-вероятно тази ламарина прикрива много сериозно поражение, което вероятно нито е лепено, нито е китвано. Ако има сцепване или пробойна първо тях оправи, а после търси някаква визия. Цитирай
Recommended Posts