Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпроси и мнения - Peavey Windsor Studio


Ground

Recommended Posts

Да, отново от ония теми :)

 

От скоро започнах да свиря с един барабанист, който млати тупаните все едно са му изяли закуската и се оказа, че моето малко, транзисторно, 15W-во Spider VI кубенце е съвсем недостатъчно за да се чува нормално при тези условия. Мислех варианти за друго, по-мощно транзисторно кубе, но след много четене из форума и на много други места, стигнах до извода, че си струва да направя по-дългосрочна инвестиция, която да се изплати най-вече с кеф.

 

Всичко лампово, което разглеждах беше на цени, които са ми неоправдани за свирене, като моето, но случайно попаднах на това и то се оказа с много яките възможности и екстри за едно домашно студио. Вградения атенюатор спестява още парички... абе въобще, доста ме кефи.

 

До сега никога не съм имал възможност да свиря на лампова уредба и всичките ми впечатления са от ревютата в тубата, този и разни други форуми. Не намерих нито едно лошо ревю или измрънкване от някой юзър и мисля, че може би е добро комбото :)

 

Защо пиша - това за мен е една... най-голямата инвестиция, която ще правя до момента и искам да съм на ясно с всичко, което може да съм пропуснал в ревютата, та после да не ми е тъпо. По тази причина ще задам няколко въпросчета, на които много от отговорите вече съм прочел под някаква форма в този форум, но когато се отнася до конкретен модел и марка, а не общо за лампите примерно, може да има специфики, за които да е хубаво да знам.

Ще го ползвам за свирене в къщи/записи, както и за репетиции. В бъдеще, като напредна и т.н. бих искал да го ползвам и за лайв. Китарките ми са: Squaier Affinity с OBL хъмбъкър на бриджа, Ibanez GRG-121. По-нататък мисля да ги заменя за Фендер Страт. J

 

1. Тези 15-20W лампи достатъчни ли са за репете?

Четох темата: „Колко Wats са достатъчни”, но там няма конкретни модели, не се уточнява дали е със или без допълнително озвучаване и като цяло доста трудно е да синтезираш мнение от всичкото писане и спорове. Напълно достатъчно е да кажете „Да, напълно”,”Не, поне 30W ти трябват” или „За репете няма да имаш проблеми, освен ако...” примерно.

2. Нещо по-специфично за Peavey има ли, което да е хубаво да знам, и по принцип с какво се характеризират(каква слава им се носи)?

Знам че Tom Morello ги ползва, а освен, че ми е много любим китарист, точно към подобен саунд се стремя.

3. Този амп, като цяло има доста блусарски звук(според мен), но гледах демота, където го бяха понапържили и си звучеше с доволно количество гейн, но все пак, ако му се смени говорителя и ламбите с „по-подходящи” ще има ли положителна разлика в посока по-твърд звук(без крайности), и една такава промяна ще окаже ли някакво отрицателно влияние в/у качеството на звука, или нещо друго? В смисъл дали не ги правят да звучат добре само със стоковите говорители?

 

Надявам се да не са съвсем дебилни въпросите, а ако се повтарят с други такива, в друга тема, моля да ме насочите коя е тя, защото съм забелязал, че заглавията на теми и полезната информация, която може да се открие вътре, често се разминават.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз на репетиция свиря с 5W в 2Х12 с мастър усилен на 3/4 от максимума и гейн пак на толкова и е ОК като сила. Така че като мощност ще ти стигне, че и отгоре, споко :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

EL34 по принцип е 25 вата даже. :)

Ще бъде достатъчно за репетиция без допълнително озвучаване. Както и за лайв с такова (там си трябва по други причини, а не дали е тихо/силно).

Ако смениш лампите и спийкъра вероятно ще можеш да докараш и малко по-твърд рок/почтиметъл звук, пробвал съм го на моето бившо Peavey Classic 30 и бях доста по-доволен. Аз конкретно сложих High-Gain JJ ECC83 & Celestion Vintage 30. А можещ и буустърче да ползваш. :)

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стоковата лампа на ампа е EL34, така че май ще върши работа. До колкото помня от четеното, руските варианти на лампите са по-мощтни, и сигурно те са по 25W.

Предусилвателят е с две

12AX7

и си мислех, че те са от по-голямо значение за звученето. Впрягам търсачката за да разбера :)

Има някакъв бустер на каналите, който се активира и с педалче, но не ми е ясно как действа. Това, което чувам е, че вдига нивото и "напържва" звука. Предполагам, че променя волтажа на ламбите или нещо такова?

 

Благодаря за помоща!

 

В това

дава добра представа за разликата между лампите на преампа и тези на ампа. Цялата серия видеа са добри. :offtopic-001:
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Реших да не отварям нова тема...

 

Установих, че Peavey Windsor Studio не се предлага в България(и в Томан го няма :)). Само един от българските вносители на марката, които открих, отговори на запитването ми и каза, че не може да го осигури в момента. Чудя се дали някой има идея как да намеря вносител/начин по който да поръчам въпросния модел и цената да не е х2+ от пазарната.

В щатите бол - eBay, Amazon, но това не ми помага много, зашото цената на доставка е колкото цената на стоката. Митото и ДДС съм ги предвидил, но става твърде много със стандартна доставка.

Забелязвам, че и други култови модели на марката не се предлагат в БГ. Някой да е намирал решение на проблема?

Редактирано от Ground
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, аз да изляза от топика и да ти дам малко акъл - в момента се опитваш да "пребоядисаш колата си, щото си си купил обувки в неподходящ цвят". Като си вземеш по-мощно кубе, барабаниста ще почне да млати още по-силно, после и останалите и така се получава в крайна сметка една неразбираема дандания. Първите 5 години в група съм свирил с фендер фм15, като не е да не съм се чувал. Просто трябва да постигнете консенсус с дръмера.

 

Иначе, съвета ми към апаратура е да си вземеш нещо, което да ти върши работа и на малка сцена - 30-50W лампа. По-добре спестявай пари по-дълго време и си вземи нещо, което наистина да ти върши работа, отколкото просто "решаване на проблема с барабаниста".

 

Има и друг вариант - ние с моята група свирим със сценичен саунд - всички сме с антифони и барабаниста и апаратурата е на 10, за да се чува реалния саунд, който искаме. Така и дръмера може да си бичи колкото си ще, но пак трябва да се балансират нещата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това с барабаниста не е проблем - свири добре на хубави барабани, та по-скоро шеговито се изразих, просто кубето ми е слабо за целта (15W транзистор). Конкретния модел го харесвам заради звука, атенюатора, опциите, които дава за запис в дом. студио и целта ми не е просто да взема нещо по-мощтно, а да ми върши по-комплексна работа, и то дългосточно. За нещо по-скъпо не ми се мисли, защото ще е жалко много качествена и скъпа техника да е в ръцете на някой, който не успява да се възползва от качествата й, като мен. До колкото прочетох, за малки сцени би било добре, а ако се стигне до по-големи сцени, тогава вече мога да мисля за по-сериозна инвестиция, но само въз основа на мечти не е рентабилно за купувам :)

Има и друг момент - търсех, търсех, видях го и си казах - "Това е то!", което предполагам, че ви се е случвало и на Вас. Сякаш някой го е направил за мойте нужди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

311 EUR в www.klangfarbe.at.

Доставката с DHL ще ти е около 12 EUR.

Ползвам услугите им, много са коректни, препоръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кlangfarbe са чук. Два пъти съм ходил до магазина им (има доста за зяпане) и съм пазарувал разни дреболии. Коректни и компетентни, препоръчвам и аз.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да спомена следното: поради зачестили измами с кредитни карти от Източния блок в момента приемат само кеш на място или банков превод, предварително, при заявка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако свирите рокенрол или нещо подобно в смисъл по-лека музика-да това е твоето комбо,както има и десетки подобни тук на пазара!

Но ако свирите хард или метъл или по-тежка музика - забрави това да ти свърши работа...

А лампови комбота имаше в раздел продавам доста в диапазона 400-1000лв.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм съгласен с Ground - това сегашното си е и малко/слабо и смотано.

С харесаното от теб можеш да излезеш на колкото си искаш голям конц. Стига да те кефи като звук и функционалност, де но "малката" му мощност изобщо не бива да те притеснява! ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^^

- това ще ми е достатъчно, за общия случай. Ако не стигне гейн винаги мога да му сложа едно дистер камионче и да се фиксне проблема, или поне така си го представям. Грешна ли е логиката?

Иначе харесвам почти всички стилове в рока(и музиката въобще), като клоня към по-тежките. По тази причина разпитвах за смяна на говорителя и лампите. (едно видео със сменен говорител + ефект)

Повечето ампове, които разглеждам в секцията или са много слаби/силни, или имат само тон контрол - без отделни кнобове на еквилайзер, или нямат атенюатор, което е допълнителен разход. Продължавам да се оглеждам всеки ден, както се интересувам и от различни варианти за сетъп, но за сега Уиндзора си остава фаворит, като съотношение цена/качество/екстри. Ще изчакам още да ми олегне идеята в главата и да посъбера още мнения и предложения за алтернативи. Ще проверя и на Гарланд вариантите, но предполагам, че няма да са ми по джоба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Повечето хубави АМР-ове реагират добре на booster педали, особено ако имаш читав такъв. Но си е транзистор в чейна, демек not cool! ;)

 

Тия семпли от Ютюб могат да ти помогнат точно хич (за съжаление). Гаранция обаче с друг по-висок клас говорител АМР-а ще звукне по-яко, все пак това е бюджетен модел лампов усилвател, респективно говорителя е евтин. Лошото е, че хубав говорител е още 200 лева. И това е в добавка към задължителния full retube. :)

 

Други лесни модвания са пре лампи с хай-гейн опция или 6L6/друга за крайна. За 6L6 в менюала на Пийви дават, че ще падне малко мощността, тоест ще можеш да кранкнеш повечко крайното при същото ниво (няма да е супер осезаемо, но може да се пробва колко точно).

 

Генерално АМР-чето кефи, сега попрочетох разни неща, гледах менюала и схемата... с кеф бих си поиграл с него. :)

 

Ето и някои мисли около машинката:

  • Има три гейн стейджа, което не е много, но това е сингъл ендед клас А усилвател, при който крайното криви лесно и дори се разчита И на него. При ниски нива, особено с атенюейтър, няма да звучи толкова добре;
  • Атенюейтъра не го брой за голям плюс, даже има негативен ефект. Четох, че доста хора си го махат перманентно. Пишат, че яде от бас риспонса. Аз лично бих подходил по-интелигентно с някакво ключе, но задължително бих го разкарал;
  • Ривърба не се изключва, аз бих помислил за махане (евентуално пак със суич). Никога не съм виждал смисъл от ривърб за НЕтихо свирене, особено с драйв;
  • ФХ Луупа е транзисторен (нормално за тази цена), готиното е, че има цъкалка да се изключва;
  • Няма регулиране на биаса на крайната лампа, което не е много гот. Може да се модне, но не е лесно. По-лесен вариант е да се вземе селектирана за по-ранен брейкъп лампичка;
  • Модулът за директен запис също има съмнения, че пречи, също може да се сложи някой суич;
  • Изх. траф изглежда завидно голям (на фона на други сходни усилватели), дано и да свири добре;
  • Като сме тръгнали да махаме - EQ секцията "яде" от гейна, така че... :D (тоя трик го имаше на някое от малките АМР-чета, но сега не ми се търси кое точно беше);
  • Мод за добавяне на чист канал е доста по-сложен, но принципно не е невъзможно. Предполагам обаче, че машинката ще има достатъчно динамика и ще може доста да се изчиства от волюм пота на китарата.

Почти всички маломощни и/или евтини усилватели са доста по-окастрени, така че мен лично този ми хареса. А с няколко хирургически (разбирай селски ;) ) намеси може да стане страшна машина! :metalist:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^

Малко време ми трябваше да осмисля горното, и доколкото разбирам, май няма смисъл в тоя амп ако ще му се сменят, и махат 70% от червата. Само регулирането на биаса(което идея си нямам какво е точно) бях чел, че не е необходимо при този амп.

 

Сега съм се наточил на един преамп Garland Bi-Metal , който ще ми върши работа за хай гейн и крънч канали, та ще му търся някакво старо ол-тюб кубе(Crate V18-112 примерно или V33), което да ползвам за стъпало, и така да сбера един бюджетен франкенщайн :)

Единствено проблема с вечерното свирене в къщи остава, така че атенюатор си трябва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.