Fats Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 В магазините на Конрад и в подобните им продават отделно човки за тези поялници (обикновено тези, с които продават евтините са железни и не стават за нормална работа, веднъж даже купих с хромирана човка). Смяната е елементарна, развива се едно винтче. Продават се доста пасти за почистване на повърхностите, но повечето не са подходящи за работа с кабели и други нежни елементи - част от пастата остава и продължава да корозира метала. Има едно много просто решение - купуваш от някой музикален магазин колофон за лъкови инструменти, внимателно натрошаваш част от него и го разтваряш в малко спирт от аптеката. С получената гъста течност намазваш повърхностите за запояване и спойката става чиста и гладка.И още една малка хитрина за избягване на "студени" спойки, особено вредни при правенето на кабели. По павилионите за дребни принадлежности продават стойки с лупа и два "щъркела", с които фиксираш кабелите един към друг. Струва 6-7 лв. и премахва риска от неволно трепване на ръката при фиксиране на елементите, които запояваш. 2 Цитирай
Ground Отговорено Март 27, 2012 Автор Отговорено Март 27, 2012 И с хаспирина не се получи. Наистина доста одимя стаята и препоръчвам, процедурата да се прави на открито ако е възможно. Хубаво навъргалях човката в аспирина, от което хапът започна да се топи и дими. Човката стана по-матова някак си, но нямаше промяна при взаимодействието и с тинола - пада на капки. Друго, което ми направи впечатление е, че, като цяло доста трудно разтапям дори падналите капки тинол(на моменти става по-лесно), сякаш поялникът не загрява достатъчно, но като си поиграх по-скоро изглежда, че променя температурата си(ако това е възможно). Минимум 5мин. но изчаквам да загрее, като цялото занимание трае поне 20мин. и предполагам, че е дастатъчно. Само с гледане и опити да топя стигнах до такъв извод, не съм го замервал или пипал за да проверя ^^^Макарицата тинол от клипчето струва 4,50лв. Незнам какво качество е, но по-скоро в поялника се съмнявам. Ще помоля някой познат за поялник да видим, дали не е изцяло в мен проблемът Цитирай
christov64 Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 Ако тинолът не е качествен нищо няма да стане. Наскоро купих един китайски от Елимекс, тъй като другите марки бяха в много големи разфасовки и не можах да направя и една свестна спойка с него (изглежда, че съдържа предимно олово и трудно се разтапя, а спойките стават мътни и зърнисти). Когато им го занесох обратно в магазина веднага ми върнаха парите. Аз ползвам Cynel и съм много доволен от него. И с китайски поялник прави много добри спойки. Ако искаш човката да изкара по-дълго не я мокри с вода, а я почиствай по начина, показан от Никифена. Ето един линк за изискванията на НАСА към качеството на спойките: http://workmanship.nasa.gov/lib/insp/2%20books/links/sections/601%20General%20Requirements.html 2 Цитирай
Parni_Valjak Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 ... Ето един линк за изискванията на НАСА към качеството на спойките: http://workmanship.n...quirements.html Цитирай
Belgarad Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 (Редактирано) Хахахахах не съм се смял толкова поне от 1 седмица. Първо с поялник за 1 лв. ясно че няма да стане. Когато реших да си купя поялника, отидох в магазина и казах "трябва ми поялник за работа вкъщи, не съм професионалист". Продавача извади един и каза "е те с такъв аз си запоявам у нас" струваше 11 лв. Нищо особено, но върши работа. Освен приличен поялник ти трябва флюс и за да не сбъркаш си купуваш универсален обикновено е червен на цвят. И тинол какъвто имаш ако е много дебел по-бавно ще го стопиш. До тук нищо безбожно скъпо и нищо мега трудно. Процеса на запояване: първо оголваш кабелите, после капваш малка капчица флюс на метална пластина и потапяш кабелчето в нея. После доближаваш тинола до кабелчето и с човката разтапяш и разтъркваш по кабела и ооо чудо лби трябвало да имаш калайдисано кабелче. Същото правиш и с конектора. После мисля, че е ясно какво следва. Човка на поялник се чисти само с гъбичка, парцалче, салфетка, памук, все тая каквото имаш под ръка. Намокряш го и докато е горещ поялника, го отъркваш в мократа гъба. Всичката гняс, пада а тинола полепва по човката. ПС: ще ме извините, но наистина нямам нерви да обяснявам. Мен ме учиха да запоявам в Механото и колко фигурки от кабели направих докато се получи хубава лъскава спойка само аз си знам. Хубавата спойка е лъскавата спойка, ако е матова означава, че е пресечена. Редактирано Март 27, 2012 от Belgarad 1 Цитирай
Георги Тотев Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 (Редактирано) Колофон, аспирин, силицил, ръждопреобразувател ... с тях подготвяме частите за запояване. Частите се подгряват, жичките се калайдисват .. прави се спойка и всичко дава "нула" "ом"-а съпротивление ... баси научката е туй запояване, или мокро лепене по инженерно му, ^ П.П: Това е за спояване на елементи към платки. Май основния въпрос беше за кабел ... или се лъжа П.П.П. : Май има такава тема, ама нека автора сам си я намери! Редактирано Март 27, 2012 от Георги Тотев Цитирай
iliev.p Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 (Редактирано) От 40 години ползвам поялник считайте какви са били,даже в момента ползвам един поялник от "Левчето" но тинола е важен,за полеви ремонти. Ползвам един тинол направен от баща ми(разбираше човека от тези неща,па 20 и няколко лева е множко за тинол) та с този тинол нямам "студена спойка" независимо от поялника,и работя само с колофон за почистване на запояваните неща и върши работа става въпрос по време на свирка,а иначе в къщи запояването става както го пишат по книгите,ама на полеви условия се разчита на хубавия тинол и колофона. Но според мен колегата е имал проблем с човката(калайдисването и) на поялника отколкото със самото запояване колегите много ясно и точно обясниха как става, на евтините поялници още като нов трябва да се "наръби" човката за да хване калай,и да се скапе той е евтин.Хубавите поялници нямат този проблем. А и автора, без проби няма да се научиш да запояваш,не е като яденето. Редактирано Март 27, 2012 от iliev.p Цитирай
81.slash Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 С едно ножче почиствам всички крачета и пинове и прочие на елементите, които ще се запояват. Самата платка я почиствам старателно и после калайдисвам пистите. Чистенето на пистите го правя със ситна шкурка с последващо измиване под течаща вода. После в малко разредител за лак за нокти слагам няколко малки бучки колофон и бъркам докато се разтопят. С така получената "отвара" нанасям с тънка четчица по пистите и после калайдисвам. Жакове и конектори запоявам като задължително почиствам старателно повърхностите на съответните и после ги калайдисвам. Някой вече описа как се процедира с кабели. Аз мисля и съм се убедил с времето, че за едно качествено и по-лесно запояване е много важна подготовката преди това. Върхът на поялника го почиствам често с мокра гъбичка, горе долу на всяко второ запояване го обърсвам хубаво. Поялник избирам в зависимост какво ще запоявам, тоест колко вата. И както вече се спомена - дългото задържане над 4-5 секунди върху една повърхност води до стопяване на пластамаси, изгаряне на транзистори, ис и генерално осиране. Сещам се едно време като ученик имах един учител, който все ни казваше че една хубава спойка трябва да прилича на момина гърда Цитирай
7thString Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 Що се тровиш с тоя разретител? Колофона перфектно се разтваря в спирт Цитирай
81.slash Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 Тайно използвам разредителя за нокти на приятелката ми Цитирай
Ground Отговорено Март 27, 2012 Автор Отговорено Март 27, 2012 Видях как става цялата работа на живо с помоща на приятел и разбрах къде е проблема. Не е в поялника, нито в тинола, а и в двете. С един нож изстъргах накрайника и УАУ! Заблестя! После се калайдиса, като детска игра, но не с този тинол, който съм купил, а с един друг, с който беше удоволствие да се работи. Гела, който използвах(Felder - немски някъв) е много добър и моя приятел каза да му взема от същия Ще ми е нужна малко практика за да свикна, но вече се чувствам в играта Благодаря на всички за помоща! Темата стана доста образователна Цитирай
7thString Отговорено Март 27, 2012 Отговорено Март 27, 2012 Играй си за да си в играта - вземи 5 метра жица и си запоявай фигурки от нея Цитирай
L.K. Отговорено Април 6, 2012 Отговорено Април 6, 2012 Уж съм старо куче, но и на мен ми се е случвало да купя менте колофон или флюс. В Елимекс има един в плоски кръгли метални кутийки, май чешки, към 2 лева е. Той става. Иначе ползвам флюсове на колофонна основа каквито попаднат. Аспирин - в никакъв случай! За почистване на платките в последно време ползвам един спрей за чистене на монтажна пяна. Просто го имам и с него разтварям и издухвам всичко. Цитирай
Петьо Бояджиев Отговорено Април 9, 2012 Отговорено Април 9, 2012 Тоя спрей не съдържа ли ацетон всъщност? Цитирай
Recommended Posts