Jump to content
Българският форум за музиканти

За тъй-наречените "Bearing edges"


Recommended Posts

Здравейте колеги!

Бих искал да повдигна въпроса за тъй-наречените Bearing edges,т.е. до колкото съм запознат това е ъгъла на скосяване на периферията на корпуса на барабана.

Това,което знам до момента ,е че повечето фирми-производители на барабани, предлагат два вариянта : с 30 и 45 градуса наклон,като при по-малък ъгъл има по-малко съприкосновение на корпуса с кожата,и обратното,като всичко това рефлектира върху резонанса на самия барабан ,а от там и на звука,но как точно не знам.

Използват ли се други ъгли на скосяване?

Дали тази характеристика на барабаните е определяща при избор и покупка на нови?

Друго,което подозирам (без да твърдя), е че от прецизността при изработката,зависи до колко добре ще може да се настройва самия барабан (т.е.,например и Maple корпус,може да не звучи добре,ако bearing edges не са ОК)

Ще съм благодарен за всякаква информация по темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото знам , bearing edge-a разпределя енергията от удара посредством кожата в сърцевината на корпуса (shell-a). Има 3 вида 45 градусови Bearings edges, нормален, заоблен и двоен(като триъгълник с ъгли 45' & 2x67,5'). Разликата в звука е в прозвучаването на тоновете от обертоновия ред - в 2,3 и 4ти тон. С 30 градусовия не съм запознат особено. Има и други ъгли на скосяване, например 60 градусов, разни по-изпилени, общо взето хората през годините са експериментирали доста. Както казваш, при по-малък ъгъл има по-малко съприкосновение на корпуса с кожата,и обратното. Когато има повече контакт на кожата с корпуса, барабанчето звучи по-заглушено и е с по-малко възможности за настройка. Разликите в звученето, едва ли правят впечатление на много хора, особено на слушателя, който не е музикант и не е с "тренирано" ухо. Ъглите на скосяване по мое мнение са един от най-пинизчийските моменти при направата на барабан.. Толкова от мен. Ще се радвам да дискутираме темата, защото е доста интересна!

 

Поздрави, Венко.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

http://pdgood.us/dru...aringedges.html

Тук ще намериш цялата информация, която те интересува в под тема "Bearing Edge Angles".

Това видео е доказателство, че трудно можеш да се предпазиш от грешки в изработката.

http://www.youtube.c...ser/prodrumtips

На тези адреси може да намериш още полезна информация, която сигурно би те заинтересувала.

Ако имаш допълнителни въпроси, питай :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@a1RwalK

Мерси много,че сподели своето мнение и знания по темата.Макар че свиря от доста време ,признавам че сам лаик по този въпрос.

Не знам например дали различните видове дървесина изискват съответен bearing edge....

Естествено е,че неопинния слушател не може да улови разликите,но нали за това е този форум,за да обменяме опит и знания ние "запознатите" :cheers2:

 

@vihro

Благодаря за изчерпателните линкове,наистина има доста инфо по темата.Ще ги прегледам някой път като разполагам с повече време.

Принципно бих се радвал на някаква есенция по въпроса или наблюдения от личен опит,които не се съмнявам че имаш. :godbless:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм решил да си направя машина за правене на Bearing Edge, и като я осъществя, мога само да си представя какви хоризонти щ се открият! Сега по темата: препоръчвам https://www.templateroller.com/template/2171458/drum-tuning-bible-j-scott-johnson-a-k-a-prof-sound.html

Накратко:

1.По остър ръб , по малък контакт с кожата, по дълъг състеин, повече хармоници( чиста физика) повече атака (пънч)от кожата, но зависи и от диаметъра и деделината и дълбочината и окачването и дали е над бас барабана и т.н.

2. По тъп ( и заоблен) повече контакт с корпуса, по къс състеин, матов звук(ниски) повече звук ,от корпуса, масивен рок тон, пак зависи от изброените по горе неща,а и не само от тях!

3. да не забравяме за корпуса: перфектна окръжност, bearing edge да е в една равнина( проверка на специална плоска повърхност, като от линка пуснат от Вихро- да няма мърдане, както там че......)

4. 45' 30' 60' са често срещаните, но има и други!

5. ръба е скосение както отвътре навън, така и от вън навътре в определено съотношение...............

6. моля не изоставяите тази тема, нека я развием, това знание помага много

7. да се видя със колегата Вихро, да му открадна знанията трупани грижливо през годините :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.