Jump to content
Българският форум за музиканти

Ydp 113 или Casio 310?


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Здравейте,

Знам че, има подобна тема но тази е малко по различна и не исках да се бъркам в темата на другия човек и да задавам странични въпроси. Също става въпрос за малко дете, което ходи на уроци по пиано и има дурвено пияно под наем. Бащата иска да му купи пиано, защото се получава така че 1 година наем е едно купено пиано. Аз му дадох съвет да вземе дигитално пиано пред класическо обикновенно. Аз не съм специалист може би има някаква разлика, не знам. Но въпросът е че отпадат всякакви главоболии с пренасяне, акордиране и после евентуална продажба ако детето се откаже.

Затова гледахме две дигитални пияна. Горе долу на една и съща цена. Едното е ямаха YDP 113:

http://www.musik-service.de/yamaha-ydp-113...95755314de.aspx

другото е Casio PX-310:

http://www.musik-service.de/casio-px-310-prx395752900de.aspx

 

Не искам с предразсъдъци към марката Casio. Затова искам да питам вие какво мислите. Може би някои с опит може да каже кое е по добро и защо.

ПС: А самото дигитално пиано после по лесно ли ще се продаде от обикновенното? Знаете ли дали има пазар, защото знам колко трудно се продава едно дървено пиано.

Благодаря предварително :)

Редактирано от stan4oo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първо.... не го наричай дървено пиано моля те :) . Нека бъде акустично пиано :) . И второ - после ще се продаде по лесно дигитално пиано, от колкото акустично, но въпреки това нищо не може да съперничи на акустичното пиано по звук(мое мнение, преди време спорехме с един колега точно за това :headbang: ). За да се научи една хлапе обаче просто му трябва пианистична хамър(като на пиано така да с екаже) клавиатура. В случая и 2-те пиана "стават" ако мога така да се изразя. Касиото не е лошо, но въпроса е че Йамахата е добра :headbang: . Клавишните инструменти на Йамаха заемат титулярно място сред клавишните изобщо. Ако има предрасъдъци относно Касиото, то те са си с основание :nono: . Аз лично на такова касио не съм свирил, но мога да кажа че Йамахата е много добра, а пък касио имат предимството на ниските цени по принцип. Ако става въпрос за дете - пак казвам, според мен няма разлика, но Йамахата после може да се продаде на поизгодна цена 2-ра ръка ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Във всички случаи е по-добре да се вземе акустично пиано, защото детето ще може да се научи на правилно тоноизвличане, а същото така и акустичния звук е несравним.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм за дигиталното пиано в случая!!!

Става въпрос за малко дете...

То често сменя местоживеенето си и е на различни места... (за ваканцията при баба, за лятото на село и т.н.) и дигиталното пиано ще може да го следва натоварено просто в една нормална кола...

За акустичното ще ви трябва КАМИОН!!!

Относно колебанието в изборът ви...

Аз определено съм за YAMAHA!!!

Пианата са много по-добри от тези на Casio за клавиатурата да не говорим...

Относно постановката...

Не съм съгласен с Пенсионера...

Това дигитално пиано на YAMAHA има много по-добра клавиатура от преобладаващите руски и маде ин ГДР пиана масово ширещи се по музикалните школи из цялата страна!!!

Детето не само че няма да си развали постановката а и ще има шанса да свири на една наистина великолепна пианистична клавиатура при това в собственият си дом!!!

ОПРЕДЕЛЕНО YAMAHA YDP 113!!!

Това е от мен... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Двете са почти еднакви, но Касиото е преносимо и има ритми и т.н. Иначе клавиатурите са им почти еднакви, както и звукът. Ямахата пък има малко по-силни говорители, докато тези на Касиото са малко слаби. Ако няма нужда от постоянно пренасяне и ритми, препоръчвам Ямахата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за бързите отговори.

Casio е доста по евтино, а има и други функции - 202 звука. Така, че ми е интересно да разбера какви са доводите на makermusic. за да избере Yamaha. Само фасона на пияното или нещо друго. Аз си мисля че клавиятурите са еднакви, но както казах не рабирам много. Затова ми трябва някои, който да може да прецени обективно и двата модела, а да не се води от марки, защото и аз знам че го водят касиото за играчка. Това не означава според мене, че може и да няма добри модели сполучливи.

 

Просто не искам да се купи самото пиано заради марката, а заради самите му възможности.

 

Благодаря за помощта. Ще се радвам на още коментари, който могат да ме обедят или в избора на Yamaha или в Casio.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз също съм за Ямахата. Свиря на приблизително подобен модел на Ямаха и си мисля, че основните звуци на Ямахата би трябвало да са по-добри от тези на Касиото.

Плюс за Касиото е, че има доста повече звуци, но лично за мен това не би трябвало да е от значение за избора. Все пак винаги може да му се прибрави някакъв модул и да се докарат още звуци, ако това е целта!

Ямаха по принцип са много здрави инструменти.

И въпреки това (най-силния довод за Ямахата) в България си имаме официален вносител на Ямаха - Динакорд, които винаги могат да подменят/внесат нещо ако се наложи.

Официален вносител на Касио няма и ако нещо му се случи...най-вероятно ще имаш хабене на много нерви!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз пък бих препоръчал Касиото, защото съм имал както Ямаха, така и в момента подобно Касио, което ползвам като МИДИ клавиатура. За цената на Касиото, просто няма сравнение - поне два пъти по-евтино е от Ямаха, клавиатурата е абсолютно същата, а звукът е може би дори по-добър от този на Ямаха, защото точно тази Ямаха е просто еднослойно стерео, няма педален резонанс, а Касиото има трислоен стерео пиано звук + педал резонанс. Мразя да робувам на марки, затова и давам конкретен обективен отговор. Ако сравнението беше между P90 и това Касио, тогава бих препоръчал Ямахата, но за този изключително нисък модел на Ямаха не мога да кажа нещо кой знае какво. Това е мое мнение, не го налагам на никого. Аз лично вече предпочитам софтуер, затова си взех и моето Касио, защото използвам само клавиатурата, а тя е префектна. За статистика - имал съм Korg SP-200, Yamaha P90, Roland FP-5.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност сега виждам, че цените са горе-долу еднакви, така че изборът става малко по-труден и не бих препоръчал едното за сметка на другото с лека ръка. Трябва да се пробва! Никога не се купува музикален иснтрумент на сляпо, това е правило.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето сега ще се опитам да ви обясня доводите си!!!

Първо да кажа че съм имал възможността да посвиря на доста различни като модели и марки инструменти и всеки си има своите предимства и недостатъци!!!

Не подражавам сляпо на някоя марка или модел...

За мен са важни неща като функционалност, надеждност, приятен и удобен за употреба интерфейс и не на последно място съотношението цена-качество...

Сега първо да кажа че изобщо не се ръководя от фасона, както вие го наричате, на пианото...

Както съм казал и в една друга публикувана от мен тема във форума ако ще и розово на бели точици да е не е това най-важното...

Искам да попитам нещо...

За вас кое е по-важно...???

Да имате класен звук на истинско пиано който да е актуален и да запази стойността си през годините или да имате 202 какви да е звука...???

Доколкото разбирам от обявата ви трябва пиано а не синт...

Тоест търсите КАЧЕСТВЕНО пиано а не мултифункционален клавир с много бленди...

 

Цитирам: "Просто не искам да се купи самото пиано заради марката, а заради самите му възможности."

 

Споменавате думата ПИАНО...

За какво ви са тогава тези 202 звука...

О.К. Сега ще се опитам да се обоснова защо аз лично препоръчвам YAMAHA!!!

Да кажа първо че съм имал възможността да свиря и да добия впечатления и от двата инструмента които са цитирани по горе...

И така YAMAHA:

 

YDP 113 има две основни работни състояния наречени съответно Voice и Performance...

В първият режим клавиатурата се използва по най-опростен начин за просвирване на единични или удвоени звуци с определена точка за делене на клавиатурата...

В Performance има възможност да се именуват и запазват всяка от тези настройки в някоя от 24 позиции на паметта организирани в две банки!!!

Както при повечето инструменти в този клас и тук за всеки звук си има самостоятелен бутон което спестява ровене из менютата...

Сега за звука...

Когато компания с репутация каквато има YAMAHA в света на електронните пияна създаде нещо ново то наистина заслужава внимание!!!

YDP 113 има 64 гласа полифония, страхотни звуци и 88 клавишна наистина тежка клавиатура!!!

Вградените високоговорители са с мощност 2х30 вата което е напълно достатъчно за самостоятелни репетиции и дори за работа в малък клуб!!!

Тонгенераторът е добрият познат AWM и се захранва от 16 mb ROM щедро разпределени между 12-те основни звука!!!

Casio е със същата памет но разпределена между 202 звука!!!

Кои звуци според вас ще са по-качествени???

Всеки звук заема малка част от паметта на тон генератора...

Качеството му се определя от броят на семплите заснети от първоизточникът на звука за единица време...

Колкото повече са те толкова по-качествен ше е самият генериран звук!!!

И съответно толкова по-голям обем от паметта ще заема!!!

Ето защо YAMAHA за заложили на Качеството а не на Количеството!!!

Сега да се спрем на звукът на пианото...

Представителите на този клас инструменти варират в много широки граници като звук и и основно се използват заради техните пиано тембри!

Ако попитате 100 пианисти за тяхната представа за хубаж звук сам сигурен че ще получите и толкова различни отговора!!!

Предимството на тази YAMAHA е че има убедителен и същевременно универсален звук!!! В общи линии семплите на пиано звучат по-скоро неутрално!!! Основният звук на пиано Voice1 е с много добро отзвучаване, семплите са много убедителни в целият обем на клавиатурата и е налице богат нюанс в рамките на целият динамичен спектър от pianissimo до forte.

Звукът натежава и потъмнява при тихи пасажи, а при силните добива характерна твърдост и пробивност, доколкото въобще мога да опиша с думи това което се чува!!!

Относно Касиото мога да кажа че е приличен инструмент с не лоша за цената си клавиатура и звук на пиано!!!

Съотношението цена-качество е добро но по мое мнение, което не е миродавно инструментът не дава усещане за истинско пиано!!!

Или поне аз не усетих такова...

Просто за времето което свирих на него и го изпробвах не можах да усетя онова чувство което ми дава допирът до пианото...

С YAMAHA YDP 113 всичко си бе на мястото още от първата минута!!!

В добавка кам моят коментар ще прибавя и този на Yiwigi!!!

Човекът е абсолютно прав за всичко което е казал...

Като заключение да кажа че се надявам да съм бил достатъчно изчерпателен в отговора си!!!

Надявам се да са ви са се изяснили някои неща!!!

От тук нататък както се казва в една популярна реклама: The choice is yours!!!

Искрено ви желая да направите подходящият за вас избор и да сте доволни от него!!!

Късмет на детото и приятно пътуване в необятният свят на МУЗИКАТА!!! :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Makermusic, целият този устрем не е лош, само дето не говориш за правилния модел на Ямаха. Провери добре спецификациите в интернет и ще разбереш, че нито едно от нещата, които казваш, не се отнасят за този модел.

 

YDP-113 има 32 ноти полифония, колкото и Касиото, има 10 звука, а не 12, има 2 х 20, а не 2 х 30 вата, както и не ползва много нива на семпли за един клавиш - за разлика от Касиото, което ползва. При Ямаха се използва единствено филтър за промяна на тембъра, докато при Касио - 3 семпъла на клавиш + филтри. Така че очевидно говориш за съвсем друг модел... И като заключение ща кажа, че аз съм свирил на това Касио и усещането не беше много по-различно от това, което съм имал на споменатите притежавани от мен неколкократно по-скъпи електронни пиана, но това е нещо субективно. Честно казано обаче усещам някаква лека неприязън към марката Касио. И по въпроса какво направих с моя Роланд. Продадох го и за парите си купих почи подобен модел Касио - CDP-100, както и изключително мощен компютър, с който, мога да те уверя, имам звук на пиано, който електронните пиана няма да достигнат, преди да почнат да имат хард-дискове по 10GB. Пускал съм и теми за демонстрация и мога да предизвикам всеки с електронно пиано да пробват да се сравнят с този звук. Така че да не говорим тук за качество на звука и пиано-усещане. Не се заяжда, просто ми се струва, че малко прекаляваш във възхвалата на иначе наитина професионални марки, които обаче в дадени сегменти почват леко да бъдат достигани от непретенциозни и непрофесионални марки като Касио - при това на половин цена. Да слезем от небето!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и още:

- Ямахата няма памет за записване на регистрации, както твърдиш, а тъкмо обратното - Касиото има 32 позиции.

 

- Ямахата няма ефект, симулиращ резонанс при натиснат състейн педал, Касиото има.

 

- Ямахата няма възможност за халф-педал, дори и с допълнителен педал, Касиото има.

 

- Ямахата няма линейни изходи, при свирене по репетиции трябва да се излиза от слушалките. Касиото има. Касиото има дори линейни входове за връзка на други инструменти към вградения усилвател.

 

- Ямахата няма ефекти като ревербераци, хорус и др. Касиото има.

 

- Ямахата няма възможност за записване на това, което си свириш. Касиото има двупистов сикуенсър за запис.

 

- Ямахата е непреносима, тежи почти 40кг и е с голям корпус. Касиото е стйдж модел, който е малък и тежи 11.9кг.

 

Има и още, но просто не ми се занимава повече да ги сравнявам...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

О.К. бе човек свири си с Касиото, няма лошо...

Аз пък ще си свиря с Ямахата, пак няма лошо...

Ако прочетеш внимателно още веднъж това което съм написал ще разбереш че не робувам на марки...

Интересуват ме функционални възможности...

За Ямахата си прав за 2х20 вата, сори забравил съм каква и беше мощността...

За полифонията сега да ти кажа...

Да, полифонията е 32 ноти но само на пиано семпъла който е двупластен а не еднопластен както ти твърдиш!!!

И така заради двата пласта полифонията при пиано семпъла полифонията пада до 32 ноти!!!

Всички останали звуци са моно и при тях се достига пълната 64 нотна полифония...

Имам упътването мога да ти го поствам ако искаш за да прочетеш или пък си го дръпни от нета!!!

Не винаги спецификациите публикувани в разни сайтове в нета са напълно достоверни!!!

За да ти докажа че не прекалявам с възхвалата на само определени марки ще кажа че имам KAWAI K2, ROLAND JV30, YAMAHA PSR630 и YAMAHA QS300 и всички те ми вършат перфектна работа в определени области!!!

За останалите спецификации на Касиото си абсолютно прав!!! Съгласен съм че инструментът си има своята класа и определено си заслужава цената...

Така че няма лошо ползвай си го кефи му се жив и здрав да си...

Да не се отклоняваме от темата за дигиталните пиана и компютърните семплирани такива...

И аз имам доста нещица като THE GRAND 2 и доста дискове със семпли на HALION но това е друг свят...

За него не говорим сега...

Ами аз съм слязъл от небето бе човек ама слез и ти...

Касиото не е двойно по-евтино от тази Ямаха...

Разликата им е има няма 200 лева..

В крайна сметка както завърших и предходният си коментар да кажа отново че човекът си решава...

Не искам да налагам мнение на никой, просто споделих малко опит и впечатления...

А и както Ювиги каза не че нещо ама ако един ден се стигне до продажба мисля че Ямахата ще се котира повече и ще е запазила доста от цената си...

В заключение да кажа...

Станчоо, просто отивате в предпочитаният от вас магазин, пробвате, слушате искате и мнението на детето колкото и немиродавно да е то в момента и взимате това което ви е впечатлило, харесало и вдъхновило най-много за момента...

Да четем разни сайтове от тук нататък и да сравняваме този и онзи модел просто няма смисъл...

CyberGene, благодаря ти за поправките и за качественият и подробен коментар по темата!!! :)

Айде със здраве на всички... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А и както Ювиги каза не че нещо ама ако един ден се стигне до продажба мисля че Ямахата ще се котира повече и ще е запазила доста от цената си...

 

Тва го казах аз ама айде :) . Искам само да припомня какво каза точно Ювиги - ако касиото даде фира в електрониката после ще ти е много трудно да намериш кой да ти го оправи. При положение че са почти на една цена мисля че имаш право да съобразиш качеството, а не цената. Нека се пробват и 2-те като клавиатури и изберете по удобната.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.