Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Здравейте,записвам у дома с cubase sx3,саунд картата е m-audio delta 1010 lt.

Проблемът е че когато настроя програмата за запис на 24 бита и 96000 килохертца

и направя многопистов запис,след това при прочитането на записа и съответното

прослушване на материала се получава пукане.Не е от сумата,колкото и да занижа

общото ниво,шума пак се появява.На моменти се отбелязва висока стойност в индикатора

който се нарича cpu usage.Точно когато светне този cpu usage се получава това забиване на

системата и пукане.Разполагам и с много малко дисково пространство,а самия хард диск

е със съмнително качество.Ето и данни на хардуерната конфигурация:

Intel® Core2 Duo CPU

E4600 @2,40GHZ

2,40Ghz 1,87 GB of RAM

Операционната система ми е windows xp service pack 3

Въпросът ми е на какво се дължи този бъг,и как мога да го отстраня? :)

Отговорено (Редактирано)

На кратко казано ... на слаб Компутер!!! Не може да издържи натоварването от плейването на много тракове на тази резолюция...Ако смениш харда може и да се пооправи малко.

Редактирано от martist
Отговорено (Редактирано)

Спри си Wi-Fi дивотиите и опитай пак - при лаптопи най-често това е .проблема. Ако не изчезне - вземи от някой приятел читав хард и пробвай така - харда си е важно звено. Компа - че е слаб, слаб е, но едни 4 ГБ памет правят чудеса ! Така като ти гледам конфигурацията, с тия 1.8 ГБ, явно е лаптоп и част от 2-та ти ГБ памет се ползва и от видеокартата. Виж за какви пари ще ти добавят още 2 ГБ (намери Квант-сервиз - там няма да ти съдерат кожата).

Редактирано от Demiurg
Отговорено

Сложи си латенцията на минимум когато записваш и на максимум, когато прослушваш и кажи какво става да коментираме.

Ниската латенция натоварва в пъти повече процесора и е най-честата причина за "пуканки".

Присъединявам се към

А и няма смисъл да записваш на 96к.

Отговорено

e.... как лаптоп- човека пита за Делта 1010ЛТ?

сигурно е дъно с вградено видео. Бързо решение - фрагментиране на харддиска, и по възможност да се работи на друг физически диск. НЕ е проблема нито в рамта, нито в процесора. При мен имам пентиум 4ки, с по 1 гб рам , и с делтата си работим прекрасно. НО естествено зависи от броя на каналите, и броя на инсърт ефектите по каналите.

Отговорено

^^ Идеята ми беше просто да направи проба за да коментираме - какво прави ниската латенция е ясно. А точно защото има пентиум четворки с 1гб рам които си работят прекрасно с делтата и аз съм на мнение, че не е проблема в процесора или рамта. Дали има смисъл от 96к мисля, че не е обект на темата.

Отговорено

Конфирурацията е настолна.Първото нещо,което ще предприема е да сменя хард диска.След това ще видим как се държи системата

при запис с такава резолюция.Мисля че процесора и рам-та са ми достатъчни за такъв вид аудио обработка.

Отговорено (Редактирано)

От панела на звуковата карта /Hrdware Setings-DMA Bufer Size-Latency/...?..../Samples,

Тоест увеличи латенцията на буфера да речем нa 512 и нагоре

Редактирано от мегатон
Отговорено (Редактирано)

Отклоняваме се от темата- направете като искате тема за семплиращите честоти и техния смисъл, тук човека иска помощ за пуканките дето му се получават и аз като дон Кихот се боря с това да направи една проста проба с латенцията преди да си смени каквото и да е по хардуера. :)

Редактирано от Telerig
Отговорено

Ами то е отговорено.

С тази конфигурация явно ще има проблем. Отново чета мнението и пак опирам до това предположение -

цитат :" Проблемът е че когато настроя програмата за запис на 24 бита и 96000 килохертца

и направя многопистов запис,след това при прочитането на записа и съответното

прослушване на материала се получава пукане." и после, че при тези настройки има голямо ползване на CPU.

Но до сега колкото и хора да сме писали, той не е пробвал какво става ако свали на 16 бита и 44,1 килохерца.

Айде - уж много ще се развали качеството, ама поне само за проба да каже дали и там пука.

Ако продължава да има високо CPU натоварване - 1-2 гБ РАМ и по-голям хард със сигурност няма да навредят.