Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за бас


ivo123

Recommended Posts

Здравейте!

 

С едни приятелче решихме да си смениме китарите, и взе, че ми хареса баса.От няколко седмици насама забиваме наши си парчета с групата ми.Въпроса ми е, понеже съм си свикнал на китарата да си ходя по струните(а те са близко до грифа)а на баса са малко по далече, удачно ли е да намаля разстоянието м/у грифа и струните?Моля за хора с опит.Благодаря предварително.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На първо място искам да отбележа, че китарата е много по-различен инструмент от баса. :) Това вече си го осъзнал на първо четене. Бас китарата предполага разнообразие относно височината на струните(екшъна), в зависимост от стила на свирене и желания тон. Лично аз обичам крайно ниският ешкън на струните, защото ме радва този леко мръсен тон, който се получава при ниската дебела струна, която удря в прага. Тонът може да става една идея по-мътен, но това се компенсира като го съпоставя с удоволствието от крайния звук. По-високият екшън има по-дефиниран тон заради факта, че отсъства този момент, който споменах за ниския екшън. Това е моето лично усещане за двата вида екшън. Съветът ми към теб е да прочетеш малко относно постановката, нужна ти да свириш на бас китара. Да спреш да сравняваш китара и бас и ако искаш да свириш на бас китара, просто да го направиш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм с колегата. Говорим за два различни инструмента все пак. Свикнеш ли достатъчно с бас китарата,ще стигнеш и до удобство и до бързина в свиренето. Настройваш си височината по лична преценка,като се има в предвид стила на свирене. Важни са упражненията и постоянството....другото само си идва.

Редактирано от tabloid
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доколкото разбирам, колегата @IgniteAll говори за Slap техниката?Моят стил свирене е далеч по-различен от фънка.Още повече(тук може и да ме нахраните, но така ми е по-удобно), си свиря с перце.Странно ми е още на баса, много са различни нещата.Още повече, че така достигам желаната бързина на свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си го разбрал "колегата @IgniteAll".

 

Като начало, занеси инструмента на лютиер да му направи setup. Не бих се учудил ако action-а е доста по-висок от възможното.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.