Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за апаратура...


thrawn

Recommended Posts

Здравейте,

 

Начинаещ съм и до момента свиря с кубе Roland Cube-15x, но реших да сменя "апаратурата". Проблемът е, че въобще не съм запознат как стоят нещата с техниката. В момента знам само да си бутна кабела в китарата, в кубето и почвам да свиря...

 

Тъй като звукът от това кубе не ме удовлетворява вече, реших да си взема някои ефекти, като съм се ориентирал към следните:

- Boss DS-2 Turbo Distortion;

- Electro-Harmonix Big Muff Pi USA(след известно време);

- някакъв chorus на boss, може би BOSS CE-5 Chorus Ensemble.

 

След това осъзнах, че не знам какво трябва да си взема като усилвател... Говорител с отделен усилвател или пак комбо(не съм и много наясно с терминологията) ?

 

Мъсилта ми е, че аз като си имам ефекти едва ли ще ползвам вградените ефекти на някакво кубе... А не знам въобще как стоят нещата с говорителите и усилвателите... Какво трябва да съобразявам и т.н. ? Ватове, омове, инчове...

 

Като цяло търся звук подобен на Фрушанте, Кобейн... Знам, че нещата са доста относителни, но мисля, че всякак ще е по-добре Roland-а.

 

Та общо взето въпросите ми са:

- Какво да търся като усилвател и говорители и какво да съобразявам при търсенето ?

- Как се свързват ефектите във веригата към усилвателя/говорителя ? Какво е значението в наредбата ?

 

Доста съм неориентиран откъм техника, тъй че всяка помощ, препоръка, линк към четиво е добре дошла.

 

Едит: Свиря както в домашни условия, така и в репетиционна, затова ми трябва нещо по-силно от 15W... предполагам...

 

Поздрави,

Христо Владев.

Редактирано от thrawn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Линк: http://forum.muzikant.org/topic/71080-eioidhiaoeeiiia-oaaia-ca-dhacaeaae-eeoadha/

 

Какво трябва да съобразяваш - да съобразиш, че като си неук по дадена тема, с четене се научаваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А мина ли през тук:

 

http://forum.muzikan...caeaae-eeoadha/

 

?

 

Edit: ейй, изпревариха ме... :)

Редактирано от n1k0
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен между евтините кубета и евтините процесори има огромна разлика. Ако имаш няква уредба, колони, продавай кубето и си вземи процесор втора ръка. BOSS Me-25, Line 6 pod 2, Pod XT. Един приятел имаше съшото кубенце, сега е с процесор Диджитек (не помня модела), но го взе за 140 лв. Има разлика огромна от Роланда. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Очаквах да бъда нахранен (:

 

Че става с четене, то е ясно...

 

"Доста съм неориентиран откъм техника, тъй че всяка помощ, препоръка, линк към четиво е добре дошла."

 

Но също така очаквах линкове с по-тясно свързан материал, за това, което търся.

Както и да е... Благодаря за "помощта" и със здраве!

 

@Vodafona,

Аз ще го махам кубето така или иначе, но съм решил да взимам "камиончета", а не процесор. Свирил съм с на приятел процесора известно време(някакъв behringer беше) и ми се струваше доста сложно като цяло ;D

Редактирано от thrawn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сложно или не, процесора е добър старт точно да се ориентираш какви звуци и ефекти ще ти паснат на душата с времето. Събирайки просто камиончета по препоръка или четено в нета, без да знаеш какво търсиш да извлечеш от тях просто ще те вкара в един разход и чудене защо колкото и да разменяш и продаваш ефекти, не ти се получава звука.

 

Още по-добър вариант е да си вземеш един аудио интерфейс, през компютъра и с Guitar Rig или аналогичен софт. Оттам нататък малко по малко ще почнеш да добиваш представа от компонентите, които ти трябват, за да постигнеш определен звук, а времето и парите, които би дал за камиончета, ще ги спестиш, за да си вземеш качествен усилвател(комбо или не), щото, както обичам да казвам, на една кофа лайна колкото и мед да й слагаш(под формата на готини камиончета), няма да стане вкусна :)

 

Успехи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@7thString,

 

обърна ми представите... Ще се замисля над казаното.

Ще си набележа и процесор и ще пробвам всичко как звучи на място и ще реша...

 

Благодаря!

Редактирано от thrawn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само да отбележа, че звука на процесор в магазина няма да е показателен, защото подлежат на доста настройки и не съм сигурен, че заводските присети ще са по вкуса ти. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не мисля, че някой те храни. Цитираната тема съдържа полезни линкове, за да се ориентираш кое, какво, защо; доста неща са обсъждани и споменавани, най-малкото можеш да натрупаш база данни с модели усилватели и ефекти, както и с мнения за тях на роден език.

Според мен, колкото по-лампова е дадена китарна "апаратура", толкова по-добре - от лампови усилватели до процесори с лампа ;) Може да помислиш и в тази посока.

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте,

Като цяло търся звук подобен на Фрушанте, Кобейн... Знам, че нещата са доста относителни, но мисля, че всякак ще е по-добре Roland-а.

 

 

Фрушианте свири най вече с чиста китара. Мисля че с тези ефекти , които смяташ да си купиш, няма да наподобиш и Кобейн, ако нямаш читав усилвател. А Ако ще си купуваш процесор за да си свириш вкъщи , е по добре наистина да опиташ с Guitar Rig или нещо подобно . За проба може даже без да си купуваш звукова карта, а да си инсталираш Asio4all. Ako откриеш , че ще ти върши работа , вече ще ти е по комфортно да имаш аудио интерфейс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От доста време се лутам по пътя по който и ти си тръгнал, и скромното ми мнение е че преди ефектите трябва да започнеш от ампа. Това което аз направих като първа крачка е да си купя лампово кубе с приличен чист звук ( peavey valve king royal 8) . Във форума скоро видях 5 ватово лампово кубе , ако не се лъжа също peavey, можеш да го чуеш как звучи и да си прецениш сам за себе си.

Относно ефектите, там вече е опасно, започваш с идеята за един, два и оттам нататък спирка няма. Като си отворя гардероба и Kevin Shields може да ми завиди, та съм сигурен че и при теб ще е така. За ,, звук подобен на Фрушанте, Кобейн... ,, може би е най- добре да започнеш с Tube screamer или някакъв негов ананалог, Компрессор - задалжително ( Boss щото като цена - качество е най изгоден), хорус или дилей, не са ти необходими и двете, и за малко чернннноо пиперче в манджичката, можеш да се оборудваш и със тремло.

Всичко това е мое лично мнение , много хора от форума не биха се съгласили с мен , но както се казва : Разни хора, разни оргаз.........

Ако все пак решиш да използваш , някойя компютърна ,,симулация,, внимавай да не те подведе .Защото при всички положения ефекта който си си харесал ще има разлика от това, което ще чуеш от саундкартата и наживо.

Редактирано от deadman_walking
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За ,, звук подобен на Фрушанте, Кобейн... ,, може би е най- добре да започнеш с Tube screamer или някакъв негов ананалог

 

И двамата са ползвали дисторшън на Boss:

John Frusciante's Guitar Gear Rig and Equipment

Effects

- Boss DS-2 Turbo Distortion

 

 

- Boss CE-1 Chorus Ensemble

 

 

- Boss FV-50 Volume pedal

 

367934.jpg http://www.tqlkg.com...502662-10381297 и така нататък.....

 

Nirvana - Kurt Cobain Guitar Gear Rig and Equipment

 

Pedals

 

- Boss DS-1 and DS-2 Distortions

 

- Electro-Harmonix Poly Chorus (submitted by anonymous user)

 

 

- Electro-Harmonix Small Clone Analog Chorus

 

 

- Electro-Harmonix Big Muff

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моят съвет е вземи си лампово китарно комбо, нещо малко за вкъщи 10-15 вата максимум. Един канал ти стига - има голям избор от варианти и на старо и на ново - няма да сбъркаш със сигурност.

 

Мъсилта ми е, че аз като си имам ефекти едва ли ще ползвам вградените ефекти на някакво кубе... А не знам въобще как стоят нещата с говорителите и усилвателите... Какво трябва да съобразявам и т.н. ? Ватове, омове, инчове..

 

Аз да ти кажа от тия "кубета" ( комбота) с вградените ефекти лично бягам като дявол от тамян, а ти щом си фен на Фрушианте - започни с едно готино семпло лампово комбо - комбо означава, че говоритела си е монтиран с усилвателя в една кутия, няма нужда да се притесняваш за омове и инчове. Кърт Кобейн според мен беше човек, който в каквото и да "боднеше" китарата, едва ли го интересуваше чак толкова саунда му. Студийните записи които слушаш са нещо съвсем друго, там е друга работа... поздрави!

Редактирано от Telerig
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поредния анонимен дето уж нищо не разбира на 20г ,същевременно коментира музиканти, техника и др. :oops:

Хайде сега и ние да питаме -в коя група свириш и в коя репетиционна-в града на най-добрата боза Любимец или в града на най-хубавата бира Хасково?Или някъде по средата са направили репетиционна?Ако групата се състои от един член и репетиционната е твоя,ще те разбера...

А също така ,ако може нали /любезни сме/ да ни покажеш видео как свириш-хем ще коментираме постановка ,стил ,това - онова?

Също евентуално кои съфорумци познаваш от посочените градове и кой ще подкрепи твърденията ти?

Това не е заяждане ,а опит за изясняване на ситуацията-всеки ,който иска от форума мнение ,/което вече е дъвкано 100 пъти/-ще трябва да докаже ,че не се гъбарка и е реален член, а не виртуален!

Поздрави!

 

--------------------------------------

Съфорумците от други градове с известни от древността бири и бози да не се засягат-мнението си е лично мое!Благодаря предварително! :hooray:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:offtopic-001: Абе аз съм родом от точно посредата между Любимец и Хасково, ама не е проблем да мръдна до Любимец да взема някоя мярка за шапка с китара или с в краен случай с някаква тараба ако се наложи...хем ше пия и две-три любимчански гроздови двоен дестилат :D
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.