thrawn Публикувано Февруари 14, 2012 Публикувано Февруари 14, 2012 (Редактирано) Здравейте, Начинаещ съм и до момента свиря с кубе Roland Cube-15x, но реших да сменя "апаратурата". Проблемът е, че въобще не съм запознат как стоят нещата с техниката. В момента знам само да си бутна кабела в китарата, в кубето и почвам да свиря... Тъй като звукът от това кубе не ме удовлетворява вече, реших да си взема някои ефекти, като съм се ориентирал към следните: - Boss DS-2 Turbo Distortion; - Electro-Harmonix Big Muff Pi USA(след известно време); - някакъв chorus на boss, може би BOSS CE-5 Chorus Ensemble. След това осъзнах, че не знам какво трябва да си взема като усилвател... Говорител с отделен усилвател или пак комбо(не съм и много наясно с терминологията) ? Мъсилта ми е, че аз като си имам ефекти едва ли ще ползвам вградените ефекти на някакво кубе... А не знам въобще как стоят нещата с говорителите и усилвателите... Какво трябва да съобразявам и т.н. ? Ватове, омове, инчове... Като цяло търся звук подобен на Фрушанте, Кобейн... Знам, че нещата са доста относителни, но мисля, че всякак ще е по-добре Roland-а. Та общо взето въпросите ми са: - Какво да търся като усилвател и говорители и какво да съобразявам при търсенето ? - Как се свързват ефектите във веригата към усилвателя/говорителя ? Какво е значението в наредбата ? Доста съм неориентиран откъм техника, тъй че всяка помощ, препоръка, линк към четиво е добре дошла. Едит: Свиря както в домашни условия, така и в репетиционна, затова ми трябва нещо по-силно от 15W... предполагам... Поздрави, Христо Владев. Редактирано Февруари 14, 2012 от thrawn Цитирай
Mairomaster Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Линк: http://forum.muzikant.org/topic/71080-eioidhiaoeeiiia-oaaia-ca-dhacaeaae-eeoadha/ Какво трябва да съобразяваш - да съобразиш, че като си неук по дадена тема, с четене се научаваш. Цитирай
n1k0 Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 (Редактирано) А мина ли през тук: http://forum.muzikan...caeaae-eeoadha/ ? Edit: ейй, изпревариха ме... Редактирано Февруари 14, 2012 от n1k0 Цитирай
Vodafona Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Според мен между евтините кубета и евтините процесори има огромна разлика. Ако имаш няква уредба, колони, продавай кубето и си вземи процесор втора ръка. BOSS Me-25, Line 6 pod 2, Pod XT. Един приятел имаше съшото кубенце, сега е с процесор Диджитек (не помня модела), но го взе за 140 лв. Има разлика огромна от Роланда. Цитирай
thrawn Отговорено Февруари 14, 2012 Автор Отговорено Февруари 14, 2012 (Редактирано) Очаквах да бъда нахранен (: Че става с четене, то е ясно... "Доста съм неориентиран откъм техника, тъй че всяка помощ, препоръка, линк към четиво е добре дошла." Но също така очаквах линкове с по-тясно свързан материал, за това, което търся. Както и да е... Благодаря за "помощта" и със здраве! @Vodafona, Аз ще го махам кубето така или иначе, но съм решил да взимам "камиончета", а не процесор. Свирил съм с на приятел процесора известно време(някакъв behringer беше) и ми се струваше доста сложно като цяло ;D Редактирано Февруари 14, 2012 от thrawn Цитирай
7thString Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Сложно или не, процесора е добър старт точно да се ориентираш какви звуци и ефекти ще ти паснат на душата с времето. Събирайки просто камиончета по препоръка или четено в нета, без да знаеш какво търсиш да извлечеш от тях просто ще те вкара в един разход и чудене защо колкото и да разменяш и продаваш ефекти, не ти се получава звука. Още по-добър вариант е да си вземеш един аудио интерфейс, през компютъра и с Guitar Rig или аналогичен софт. Оттам нататък малко по малко ще почнеш да добиваш представа от компонентите, които ти трябват, за да постигнеш определен звук, а времето и парите, които би дал за камиончета, ще ги спестиш, за да си вземеш качествен усилвател(комбо или не), щото, както обичам да казвам, на една кофа лайна колкото и мед да й слагаш(под формата на готини камиончета), няма да стане вкусна Успехи! Цитирай
thrawn Отговорено Февруари 14, 2012 Автор Отговорено Февруари 14, 2012 (Редактирано) @7thString, обърна ми представите... Ще се замисля над казаното. Ще си набележа и процесор и ще пробвам всичко как звучи на място и ще реша... Благодаря! Редактирано Февруари 14, 2012 от thrawn Цитирай
Vodafona Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Само да отбележа, че звука на процесор в магазина няма да е показателен, защото подлежат на доста настройки и не съм сигурен, че заводските присети ще са по вкуса ти. Цитирай
n1k0 Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Аз не мисля, че някой те храни. Цитираната тема съдържа полезни линкове, за да се ориентираш кое, какво, защо; доста неща са обсъждани и споменавани, най-малкото можеш да натрупаш база данни с модели усилватели и ефекти, както и с мнения за тях на роден език. Според мен, колкото по-лампова е дадена китарна "апаратура", толкова по-добре - от лампови усилватели до процесори с лампа Може да помислиш и в тази посока. Успех! Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 Здравейте, Като цяло търся звук подобен на Фрушанте, Кобейн... Знам, че нещата са доста относителни, но мисля, че всякак ще е по-добре Roland-а. Фрушианте свири най вече с чиста китара. Мисля че с тези ефекти , които смяташ да си купиш, няма да наподобиш и Кобейн, ако нямаш читав усилвател. А Ако ще си купуваш процесор за да си свириш вкъщи , е по добре наистина да опиташ с Guitar Rig или нещо подобно . За проба може даже без да си купуваш звукова карта, а да си инсталираш Asio4all. Ako откриеш , че ще ти върши работа , вече ще ти е по комфортно да имаш аудио интерфейс. Цитирай
deadman_walking Отговорено Февруари 14, 2012 Отговорено Февруари 14, 2012 (Редактирано) От доста време се лутам по пътя по който и ти си тръгнал, и скромното ми мнение е че преди ефектите трябва да започнеш от ампа. Това което аз направих като първа крачка е да си купя лампово кубе с приличен чист звук ( peavey valve king royal 8) . Във форума скоро видях 5 ватово лампово кубе , ако не се лъжа също peavey, можеш да го чуеш как звучи и да си прецениш сам за себе си. Относно ефектите, там вече е опасно, започваш с идеята за един, два и оттам нататък спирка няма. Като си отворя гардероба и Kevin Shields може да ми завиди, та съм сигурен че и при теб ще е така. За ,, звук подобен на Фрушанте, Кобейн... ,, може би е най- добре да започнеш с Tube screamer или някакъв негов ананалог, Компрессор - задалжително ( Boss щото като цена - качество е най изгоден), хорус или дилей, не са ти необходими и двете, и за малко чернннноо пиперче в манджичката, можеш да се оборудваш и със тремло. Всичко това е мое лично мнение , много хора от форума не биха се съгласили с мен , но както се казва : Разни хора, разни оргаз......... Ако все пак решиш да използваш , някойя компютърна ,,симулация,, внимавай да не те подведе .Защото при всички положения ефекта който си си харесал ще има разлика от това, което ще чуеш от саундкартата и наживо. Редактирано Февруари 14, 2012 от deadman_walking Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 15, 2012 Отговорено Февруари 15, 2012 За ,, звук подобен на Фрушанте, Кобейн... ,, може би е най- добре да започнеш с Tube screamer или някакъв негов ананалог И двамата са ползвали дисторшън на Boss: John Frusciante's Guitar Gear Rig and Equipment Effects - Boss DS-2 Turbo Distortion http://www.tqlkg.com...502662-10381297 - Boss CE-1 Chorus Ensemble http://www.awltovhc....502662-10381297 - Boss FV-50 Volume pedal http://www.tqlkg.com...502662-10381297 и така нататък..... Nirvana - Kurt Cobain Guitar Gear Rig and Equipment Pedals - Boss DS-1 and DS-2 Distortions http://www.awltovhc....502662-10381297 - Electro-Harmonix Poly Chorus (submitted by anonymous user) http://www.ftjcfx.co...502662-10381297 - Electro-Harmonix Small Clone Analog Chorus http://www.ftjcfx.co...502662-10381297 - Electro-Harmonix Big Muff http://www.ftjcfx.co...502662-10381297 Цитирай
Telerig Отговорено Февруари 15, 2012 Отговорено Февруари 15, 2012 (Редактирано) Моят съвет е вземи си лампово китарно комбо, нещо малко за вкъщи 10-15 вата максимум. Един канал ти стига - има голям избор от варианти и на старо и на ново - няма да сбъркаш със сигурност. Мъсилта ми е, че аз като си имам ефекти едва ли ще ползвам вградените ефекти на някакво кубе... А не знам въобще как стоят нещата с говорителите и усилвателите... Какво трябва да съобразявам и т.н. ? Ватове, омове, инчове.. Аз да ти кажа от тия "кубета" ( комбота) с вградените ефекти лично бягам като дявол от тамян, а ти щом си фен на Фрушианте - започни с едно готино семпло лампово комбо - комбо означава, че говоритела си е монтиран с усилвателя в една кутия, няма нужда да се притесняваш за омове и инчове. Кърт Кобейн според мен беше човек, който в каквото и да "боднеше" китарата, едва ли го интересуваше чак толкова саунда му. Студийните записи които слушаш са нещо съвсем друго, там е друга работа... поздрави! Редактирано Февруари 15, 2012 от Telerig Цитирай
rockfire Отговорено Февруари 15, 2012 Отговорено Февруари 15, 2012 Поредния анонимен дето уж нищо не разбира на 20г ,същевременно коментира музиканти, техника и др. Хайде сега и ние да питаме -в коя група свириш и в коя репетиционна-в града на най-добрата боза Любимец или в града на най-хубавата бира Хасково?Или някъде по средата са направили репетиционна?Ако групата се състои от един член и репетиционната е твоя,ще те разбера... А също така ,ако може нали /любезни сме/ да ни покажеш видео как свириш-хем ще коментираме постановка ,стил ,това - онова? Също евентуално кои съфорумци познаваш от посочените градове и кой ще подкрепи твърденията ти? Това не е заяждане ,а опит за изясняване на ситуацията-всеки ,който иска от форума мнение ,/което вече е дъвкано 100 пъти/-ще трябва да докаже ,че не се гъбарка и е реален член, а не виртуален! Поздрави! -------------------------------------- Съфорумците от други градове с известни от древността бири и бози да не се засягат-мнението си е лично мое!Благодаря предварително! 1 Цитирай
Telerig Отговорено Февруари 15, 2012 Отговорено Февруари 15, 2012 Абе аз съм родом от точно посредата между Любимец и Хасково, ама не е проблем да мръдна до Любимец да взема някоя мярка за шапка с китара или с в краен случай с някаква тараба ако се наложи...хем ше пия и две-три любимчански гроздови двоен дестилат Цитирай
Recommended Posts