Jump to content
Българският форум за музиканти

как контролирате дишането?


Recommended Posts

Очевидно за начинаещите, а и не само това е едно от най-трудните неща; как го правите вие и ще споделите ли нещо по-особено. Хубав ден и добро настроение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, че е тайна, но този въпрос с дишането, който касае и певците, е малко труден за обяснение. Писано е във форума вече за това, но практиката е най-добрия съветник. Т.е. всички знаят каква важна роля играе диафрагмата в този процес, но останалото е до голяма степен налучкване на природния механизъм. Плюс необходимата автоматизация след усвояване на упражненията. Нещо подобно се получава и при усвояването на вибратото.

Накрая пак ще кажа, че подобни неща са по-лесни за усвояване, отколкото за обяснение. А трудностите са индивидуални. Познавам хора, които станаха великолепни музиканти преди да разберат, че са дишали правилно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

да така е, освен това мисля, че и зависи от самата песен- примерно едно е да свириш песен, пята от мъж (да кажем елтън джон) и друго е да се "мъчиш " да докараш мадона. нотите и интонацията (мелодията) са най-важни според мен и винаги може да импровизираш малко; никой няма да те убие, ако не е съвсем точно като оригинала. Мен в началото ми беше много трудно, но сега посвикнах малко. Приятен ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам следния въпрос към вас и ще се радвам някой да ми отговори. Четох, че за по добро извличане на звука от хармониката, хармониката трябва да е в устата, а не пред нея; добре, но в същото време, ако е така, очевидно това ще затрудни взимането на въздух/дишането. Как процедирате бие? Приятен ден на всички тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

по конкретно имам предвид как е на практика и как го правите вие ; както виждам най-трудни са т.н. "draw" ноти, ако да кажем са в последователност- например -4-4-5-5-6 и тн....Тогава дишането се обръща някакси, а и вдишване в дупка 2 (G) не винаги се "хваща"( може би защото е в самия край)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.