Jump to content
Българският форум за музиканти

Стилове, ритми, бленди? Терминологичен въпрос


RaverWild

Recommended Posts

Здравейте,

 

Имам следното питане, понеже с Българската терминология не съм запознат - какво означават следните неща в контекста на синтезаторите:

 

- "стил" - това ритъм за авто-акомпанимент ли е? или е арпеджиейтъра?

 

- "ритъм" - пак тук но в друга тема CyberGene беше писал "който търси стилове, ритми" и тн., но е разграничил "стил" и "ритъм", което ме навя че явно има разлика. Той лично ми отговори че някои си търсели отделно "ритми" та затова се разбрахме да питам тук, макар че подозирам че май иде реч за едно и също нещо

 

- "бленда" - предполагам това е инструмент от набора инструменти на синта или бъркам?

 

Може да звуча странно, ама тука каквото докопам като документация е само на английски и съм свикнал с техните термини, а и моя синт не поддържа тия неща с качването на допълнителни ритми и пр.

 

Мерси на който отговори

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако са едно и също, ще променя и заглавието на темата за стиловете, защото и на мен не ми е ясно има ли разлика...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е аз нямах предвид да подходим педантично, просто искам да разбера терминологията и на Български. На разни места примерно четох че разните производители обичат да си слагат собствени термини, примерно че "midi patch" и "midi program" са едно и също, просто разните производители ги пишат различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Аз лично правя разлика. Ако си погледнете клавира ще забележите че стиловете са организирани по групи например Рок, Латино, Поп..в тези най-общо казани стилове влизат определени ритми. Забелязали сте че някой са ритми за конкретни песни. Това за стиловете и ритмите. Бленда това е инструмент най-общо казано от това което има дадената машина и от тук почва голямата бъркотия. Незнам дали с 2-3 изречения мога да обясня.По простите машинки които нямат семплер работят с това което е заложено като звуци. Тези звуци могат да се обработват с миди контролери според стандарта който поддържа машината. При тях прехвърлянето на бленди е възможно само между еднакви машини. Машините със семплери практически имат неограничени възможности. Звуците са във WAV формат и правите каквото си поискате с тях.

Основна част от искащите тук въобще не са наясно само на приказки го докарват. Например: Искат ми МИДИ за Ямаха. Искат да зареждат бленди в машинка от типа PSR640 или G600 без да се замислят от какво ги взимат. Получавал съм и писма от рода дай нещо за Ямаха или каквото имаш. Дано съм бил полезен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Richi мерси,

 

Аз днес говорих с един познат който има от аранжорните синтове и той ми обясни. Мен проблема ми беше само за термините на Български и то за обща култура, понеже не се занимавам с такъв тип синтове. За момента съм с РОМплър (ММ6), но възнамерявам да попремина и на аналогови до края на годината. Малко се разочаровам като гледам че от 130 човека чели тук, от които най-вероятно 90% са точно с аранжорни синтове никой не се обади да каже, освен теб и модератора.

 

Както и да е

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.