Jump to content
Българският форум за музиканти

китарни настроики


VankaMa

Recommended Posts

Здравейте, искам да попитам какъв е смисъла от алтернативните китарни настройки? Водя спор и другата страна твърди, че китарата се настройва в Ми и от там нататък ключовете не се пипат, а само се местят пръстите. Общо взето въпроса е - позволено ли е да се ``смъкват´´ струните или е ``забранено`` (и защо). Моля обяснете подробно, че ще се избием тука (: И още нещо, относно дропД-то въпроса е ``Кой нормален музикант ще ''смукне'' само една струна?'' Спора е относно класическата и електрическата китара. Другата страна спори за класическата китара и не разбира нищо от електрическа. И ако можете да кажете каква е разликата в настройването им. МОЛЯ помогнете! Благодаря предварително!

Редактирано от VankaMa
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно от предимствата на дроп-тюнингите, освен че позволява по-удобно свирене на квинти, е че запазваш най-високия тон на стандартния строй. Пример: китара с 24 прагчета, настроена в Drop D. Отворена 6та - D, 24-то прагче на 1ва - E. Не знам как да го обясня по друг начин, освен "по-голям избор на тонове".

 

А за класическата ми е през ... :)

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нищо никому не е забранено. На мен едната китара ми е настроена в A E A E A B E. Що? Щот' ме кефи.

 

Спорове с хора, които казват "Китарата се настройва в Ми и от там нататък ключовете не се пипат" не се водят. Просто си хващаш шапката и отиваш някъде да пиеш бира.

Или взимаш ютия и го удряш някъде над врата.

Което от двете предпочиташ.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

VankaMa за мен единственото ограничение е дебелината на струните... друго правило не признавам.

Сиреч, колкото по дебело - толкова по ниско :metalist:

ПС естествено говоря за електричка

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Общо взето Drop тюнинга, освен за удобство се приема, че придава повече "тежест" на музиката, макар че динамиката и композицията са доста по-важни(според мен) от свалянето на китарата с 1,2,3 тона и т.н.

Пример за тежко звучене в Standard са

:godbless: :godbless: :godbless:

 

Аз лично свиря предимно в Drop C.

 

Настройвай си китарата, като решиш. Никой не може да ти каже, това си е това решение.

 

За класическата не знам. Всички, които съм виждал са били в Standard, обаче това не означава, че не може да я свалиш със стъпка или две. В Drop вече може и да е малко странно, но пък сЯкви хора има.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някои неща са много по-трудни за свирене в нормален строй, в сравнение със строй на отворен акорд (например). Други са си направо невъзможни. Примерно виж какви ги върши Джими Пейдж (на прима виста той ми изскача в главата). Иначе не смятам Drop-строевете за нещо особено.

 

Колкото до класиката - затова се нарича класика - има си правила, пръстовки, канони. Нямам богат опит с класическа китара, свирил съм само 2-3 години такива неща, но не съм видял пиеса, която се свири в отворено до, да речем.

 

Като извод - има си своите идеи и предимства, да.

 

едит: Друго приложение на различните строеве (отворени отново, основно) има в свиренето със слайд, където нещата са по-удобни с някои променени интервали между струните.

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_tunings

Редактирано от Icarus
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По всичко личи, че и опонентът е с "голям" музикален опит. Естествено, първо се свири в "испански" строй (погрешно наричан от разни доморасли специалисти "италиански) E H G D A E. Когато постигнеш напредък, ако имаш интерес, може да опиташ и с други строеве. Ако твоят приятел имаше по-голям опит с класическата китара щеше да знае, че има произведения, специално написани в друг строй (задължително указан до заглавието на произведението).

Когато става дума за поп, рок и блус "ограниченията" отпадат напълно. Не е тук мястото да изброявам музикантите, които използват алтернативни строеве. Ето ти един полезен линк за он лайн тунер, с който можеш да настроиш инструмента си в показаните строеве.

 

http://www.tunemybass.com/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.