VankaMa Публикувано Януари 12, 2012 Публикувано Януари 12, 2012 (Редактирано) Здравейте, искам да попитам какъв е смисъла от алтернативните китарни настройки? Водя спор и другата страна твърди, че китарата се настройва в Ми и от там нататък ключовете не се пипат, а само се местят пръстите. Общо взето въпроса е - позволено ли е да се ``смъкват´´ струните или е ``забранено`` (и защо). Моля обяснете подробно, че ще се избием тука (: И още нещо, относно дропД-то въпроса е ``Кой нормален музикант ще ''смукне'' само една струна?'' Спора е относно класическата и електрическата китара. Другата страна спори за класическата китара и не разбира нищо от електрическа. И ако можете да кажете каква е разликата в настройването им. МОЛЯ помогнете! Благодаря предварително! Редактирано Януари 12, 2012 от VankaMa
Lord Shredulous Отговорено Януари 12, 2012 Отговорено Януари 12, 2012 Едно от предимствата на дроп-тюнингите, освен че позволява по-удобно свирене на квинти, е че запазваш най-високия тон на стандартния строй. Пример: китара с 24 прагчета, настроена в Drop D. Отворена 6та - D, 24-то прагче на 1ва - E. Не знам как да го обясня по друг начин, освен "по-голям избор на тонове". А за класическата ми е през ... 1
Valserp Отговорено Януари 12, 2012 Отговорено Януари 12, 2012 Нищо никому не е забранено. На мен едната китара ми е настроена в A E A E A B E. Що? Щот' ме кефи. Спорове с хора, които казват "Китарата се настройва в Ми и от там нататък ключовете не се пипат" не се водят. Просто си хващаш шапката и отиваш някъде да пиеш бира. Или взимаш ютия и го удряш някъде над врата. Което от двете предпочиташ. 1
kuulan Отговорено Януари 12, 2012 Отговорено Януари 12, 2012 VankaMa за мен единственото ограничение е дебелината на струните... друго правило не признавам. Сиреч, колкото по дебело - толкова по ниско ПС естествено говоря за електричка
Joel Отговорено Януари 12, 2012 Отговорено Януари 12, 2012 Общо взето Drop тюнинга, освен за удобство се приема, че придава повече "тежест" на музиката, макар че динамиката и композицията са доста по-важни(според мен) от свалянето на китарата с 1,2,3 тона и т.н. Пример за тежко звучене в Standard са :godbless: Аз лично свиря предимно в Drop C. Настройвай си китарата, като решиш. Никой не може да ти каже, това си е това решение. За класическата не знам. Всички, които съм виждал са били в Standard, обаче това не означава, че не може да я свалиш със стъпка или две. В Drop вече може и да е малко странно, но пък сЯкви хора има.
Icarus Отговорено Януари 12, 2012 Отговорено Януари 12, 2012 (Редактирано) Някои неща са много по-трудни за свирене в нормален строй, в сравнение със строй на отворен акорд (например). Други са си направо невъзможни. Примерно виж какви ги върши Джими Пейдж (на прима виста той ми изскача в главата). Иначе не смятам Drop-строевете за нещо особено. Колкото до класиката - затова се нарича класика - има си правила, пръстовки, канони. Нямам богат опит с класическа китара, свирил съм само 2-3 години такива неща, но не съм видял пиеса, която се свири в отворено до, да речем. Като извод - има си своите идеи и предимства, да. едит: Друго приложение на различните строеве (отворени отново, основно) има в свиренето със слайд, където нещата са по-удобни с някои променени интервали между струните. http://en.wikipedia.org/wiki/Guitar_tunings Редактирано Януари 12, 2012 от Icarus
Fats Отговорено Януари 13, 2012 Отговорено Януари 13, 2012 По всичко личи, че и опонентът е с "голям" музикален опит. Естествено, първо се свири в "испански" строй (погрешно наричан от разни доморасли специалисти "италиански) E H G D A E. Когато постигнеш напредък, ако имаш интерес, може да опиташ и с други строеве. Ако твоят приятел имаше по-голям опит с класическата китара щеше да знае, че има произведения, специално написани в друг строй (задължително указан до заглавието на произведението). Когато става дума за поп, рок и блус "ограниченията" отпадат напълно. Не е тук мястото да изброявам музикантите, които използват алтернативни строеве. Ето ти един полезен линк за он лайн тунер, с който можеш да настроиш инструмента си в показаните строеве. http://www.tunemybass.com/
Recommended Posts